Lista tarifelor neoficiale pentru o cununie religioasă în România: de la 100 de lei, într-o biserică de cartier, până la 1.500 de lei, la o mănăstire „de fiţe“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pe lângă taxele oficiale percepute de bisericile din România, cei care vor să se căsătorească sunt nevoiţi să scoată din buzunar alţi bani în funcţie de biserica la care decid să îşi unească destinele. „Adevărul“ vă prezintă lista preţurilor neoficiale percepute pentru cununiile religioase la bisericile din ţară.

Costul unei cununii religioase în Hunedoara, între gratuit şi 500 de lei, cu sau fără chitanţă

Cele mai multe biserici din judeţul Hunedoara practică tarife începând de la 100 de lei pentru cununia religioasă în lăcaşul de cult. Unii preoţi nu percep taxe de cununie, dar în alte biserici acestea ajung până la 500 de lei.

Atunci când este percepută, în majoritatea bisericilor ortodoxe din Hunedoara taxa achitată de miri pentru cununia religioasă începe de la 100 de lei.

„Am dat aceşti bani, pentru care am primit chitanţă, pentru a ne putea cununa religios la o biserică din municipiul Hunedoara. Preotul ne-a sfătuit să aducem vin, pişcoturi şi miere, în rest nu ne-a mai cerut alţi bani”, a relatat Aurel, un tânăr din Hunedoara. Într-un alt caz, pe lângă suma de 100 de lei pe care au primit chitanţă, un cuplu din Deva a plătit încă 100 de lei preotului.

Cât plătesc slătinenii pentru cununia religioasă

Cum postul Paştelui a trecut, în ţară a reînceput “vânătoarea” găsirii unei biserici de către cei care doresc să se cunune religios. Situaţia este perfect valabilă şi la Slatina. Mirii şi naşii trebuie însă să ştie că orice serviciu religios costă, iar tarifele nu sunt deloc bătute în cuie, ci variază de la o biserică, la alta.

În general, tarifele pentru nunţi în Slatina încep de la 300 lei şi ajung până la 700-800 de lei. Deşi preoţii cu care stai de vorbă despre oficierea unei cununii religioase te asigură că banii rămân în biserică şi că “fericiţilor” însurăţei li se eliberează chitanţă pentru fiecare leu, nu puţine sunt cuplurile care mărturisesc că nu au primit niciun fel de act de la biserica unde s-au cununat pentru banii cheltuiţi în lăcaşurile de cult la momentul respectiv.

Preţul cununiilor religioase lăsat de preoţii botoşăneni la mila naşilor

Cei care vor să îşi lege destinele în faţa lui Dumnezeu într-o Biserică din Botoşani trebuie să achite o taxă. Naşii care prin tradiţie dau banii preotului spun că partea financiară a cununiei e lăsată de oamenii  Domnului la mila şi la ”cât îl lasă inima”, pe cel care oferă. Despre chitanţă nici nu poate fi vorba, taxa fiind considerată mai mult o donaţie către Sfânta Biserică.

image

Cununia religioasă, o sfântă taină a creştinismului are şi partea ei mercantilă. Cu alte cuvinte pogorârea Duhului Sfânt asupra celor care vor să îşi lege destinele în faţa preotului este precedată de plata unei taxe către slujitorul Domnului, care are în ultimii 65 de ani şi valenţe de funcţionar al statului.  

Cât dă naşul la biserică la nuntă. Preoţii sătmăreni nu eliberează chitanţe pentru fiecare cununie religioasă oficiată

De la 100 de lei şi până la 500 de lei, atât costă uniunea dintre un bărbat şi o femeie în faţa lui Dumnezeu în bisericile ortodoxe din Satu Mare. În cele catolice, sumele nu depăşesc mai mult de 300 de lei.

În municipiul Satu Mare nu există tarif standard pe care naşul trebuie să-l dea cu această ocazie . Fiecare biserică impune o anumită taxă, în funcţie de cât de căutată este biserica şi de amplasarea ei, dar şi de perioada în care are loc evenimentul. Pe lânga taxa impusă în mod oficial de biserică, pe care o poţi plăti în două tranşe, mirii mai oferă, de regulă, şi alte sume de bani preoţilor care oficiază nunta.

La Vaslui, cu cât biserica este mai titrată, cu atât cresc şi preţurile la serviciile religioase

La Vaslui, preţurile pentru cununiile religioase variază de locul unde este situată biserica. Cu cât lăcaşurile de cult sunt mai aproape de centrul oraşului cu atât cresc şi pretenţiile preoţilor, tarifele fiind aproape duble. Cele mai scumpe cununii religioase sunt la mănăstiri, unde naşii trebuie să scoată din buzunar între 1000 şi 1500 lei.

Odată cu ieşirea din Postul Paştelui, după săptămâna luminată, se redeschide sezonul nunţilor. Oficierea cununiii religioase, unul dintre cele mai frumoase evenimente din viaţa fiecăruia, este taxată la Vaslui, în funcţie de biserica unde are loc. Teoretic, fiecare parohie, ca o comunitate locală, îşi administrează singura problemele interne şi consiliul parohial stabileşte fiecare taxă.

O cununie religioasă costă la Braşov între 200 şi 300 de lei, pe lângă taxa oficială

Fiecare Biserică îşi stabileşte propriile taxe de cununie, iar banii trebuie să fie folosiţi pentru înreţinerea lăcaşului de cult. Este drept că nu la toate bisericile se taie chitanţă, dar nici enoriaşii nu o cer.

O cununie la Braşov costă oficial între 100 şi 200 de lei, dar naşul mai scoate din buzunar şi alţi bani la finalul slujbei. În general preoţii nu cer anumite sume peste taxa oficială, totul depinde de cât vrea naşul să dea. „Am cununat la Biserica Sfântu Gheorghe. Mirii au plătit o taxă şi li s-a dat chitanţă. După cununie eu am dat încă 200 de lei, că aşa am vrut şi nu am cerut chitanţă. Aşa se face de când lumea, nu mi s-a părut ieşit din comun“, spune Alexandru Tudor.

Între 50 şi 400 de lei, taxele pentru serviciile oficiate de slujitorii Domnului. Sărăcii sunt scutiţi de la plată

Între 50 şi 400 de lei sunt cuprinse taxele bisericeşti pe care le achită călărăşenii pentru serviciile oficiate de slujitorii Domnului: botez, cununie şi înmormântare. Pentru uniunea dintre un bărbat şi o femeie în faţa lui Dumnezeu, naşii, părinţii spirituali ai mirilor, scot din buzunar de la 100 de lei şi până la 350 de lei.

„Taxele religioase se stabilesc la începutul fiecărui an, de fiecare Consiliu Parohial în parte, în funcţie de necesităţi. De exemplu, dacă este vorba despre o biserică veche unde se fac lucrări de consolidare, taxele sunt un pic mai mari. În acest fel, banii colectaţi ajung să fie folosiţi pentru reconstruirea lăcaşului de cult. Practic, este vorba aici despre întreţinerea bisericii. ”, a precizat părintele Eugen Ramon Ilie, protoiereul Călăraşiului.

Cât costă cununia religioasă la Arad

Postul Paştelui a trecut, iar potrivit calendarului ortodox cei care doresc se pot cununa religios în biserici. Mirii şi naşii trebuie însă să ştie că orice serviciu religios costă.

O parte din bani şi anume taxa de biserică o plătesc mirii.  De exemplu, această sumă la Catedrala Veche din Arad este de 100 de lei, bani care trebuie plătiţi de miri în momentul în care se face programarea. Este vorba despre o sumă pe care se primeşte chitanţă.

Pe lângă acest avans achitat de miri pe care s-a primit chitanţă  în ziua oficierii căsătoriei religioase preotul mai încasează alţi băni de la naşi. Aici sumele variază, însă nimeni nu poate da mai puţin de 100 de lei. Dacă sunt mai mulţi preoţi sau la biserică este şi cor sumele se dublează sau triplează.

Cât dă naşul la biserică? „De la mine mai puţin, de la Dumnezeu mai mult“

La Constanţa, suma dată bisericii pentru săvârşirea unei cununii diferă în funcţie de zonă, de puterea financiară a enoriaşilor, de amploarea slujbei. Pe chitanţă, la o biserică situată în centrul Constanţei, mirii plătesc în medie 200 lei strict pentru utilităţi.

Dacă vor şi cor, acesta trebuie plătit separat. Pentru un cor simplu masculin, format din 5 cântăreţi, se achită 100 lei. Dacă mirii doresc un acompaniament mai spectaculos, cu voci feminine şi masculine, se plăteşte 200 lei, pentru cele 10 persoane care cântă.

Cât costă cununia religioasă la Turnu Severin

Cum Postul Paştelui a trecut, potrivit calendarului ortodox se pot oficia cununile religioase în biserici. Este bine de ştiut pentru viitori miri că şi acest serviciu religios, ca orice alt serviciu costă.

Sunt biserici în Turnu Severin, unde lucrurile sunt clare în sensul că tarifele sunt afişate, astfel ca toţi cei interesaţi să ştie din capul locului cât îi costă cununia religioasă.  Parohiile în general şi-au stabilit propriile tarife, iar aceşti bani care se strâng, cel puţin teoretic, se duc pentru întreţinerea bisericii.

Cât plătesc bârlădenii pentru cununia religioasă „Pe dătătorul de bună-voie iubeşte Domnul”

Tarifele pe care trebuie să le achite tinerii însurăţei  pentru oficierea cununiei religioase la bisericile din Bârlad sunt apropae trase la indigo. Oficial, nu sunt preţuri impuse, ci fiecare dă după cât îl lasă inima.

Unele biserici au stabilit preţuri anume pentru oficierea cununiilor religioase prin Consiliul eparhial, altele au lăsat la alegerea credincioşilor să plătească serviciul după cât îi ţine buzunarul. Preţurile variază între 150-500 de lei. Rar se întâmplă ca cineva să dea mai mult de atât. Niciodată mai puţin.

Creştinaţi doar contra cost. Slujitorii Domnului condiţionează de bani botezul, nunta sau înmormântarea

Tarifele pentru nunţi şi botezuri în Craiova, încep de la 300 de lei şi ajung la 700 de lei. Unii preoţi îşi negociază taxa de parcă ar fi agent de vânzări.

Unii preoţi au anumite criterii de stabilire a tarifelor. Slujitorii Domnului ţin cont de zona de rezidenţă a credinciosului, iar astfel îşi stabilesc tarifele. La biserica  Madona Dudu  şi  Sfânta Treime  din Craiova o nuntă costă 700 de lei, iar un botez 300 de lei. „Taxa pentru nuntă este 700 de lei, iar preţul este bătut în cuie. Trebuie să îmi lăsaţi un acont de 300 de lei. Nu noi am stabilit tarifele. Ordinul vine de sus de la Mitropolia Oltenia“, a spus un preot de la Madona Dudu.

Cât costă o cununie religioasă în Cluj

Reprezentanţii Mitropoliei Cluj spun că fiecare parohie îşi stabileşte taxa de cununie şi că în Cluj-Napoca ea nu depăşeşte 50 de lei şi se dă chitanţă. Cele mai căutate biserici pentru căsătorie sunt cele din centrul oraşului, inclusiv Catedrala Ortodoxă din Piaţa Avram Iancu.

O cununie religioasă costă oficial până în 50 de lei la Cluj-Napoca, iar „donaţiile“ naşilor sunt de la 200 de lei în sus. 

La acest material au participat Daniel Guţă, Mugurel Manea, Cosmin Zamfirache, Cristina Cîcău, Simona Voicu, Simona Suciu, Ionela Stănilă, Untaru Claudia, Corina Macavei, Sabina Ghiorghe, Andreea Mitrache, Florina Pop, Sînziana Ionescu.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite