Lista celor mai controversaţi magistraţi care au tras România în jos: puşcărie pentru corupţie, legături cu baronii şi scandaluri sexuale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Magistraţii Cătălin Şerban, Florin Apostu, Georgeta Buliga şiDumitru Rebegea (de la stânga la dreapta) sunt doar câţiva dintre cei trimişi în spatele gratiilor pentru fapte de corupţie FOTO Adevărul
Magistraţii Cătălin Şerban, Florin Apostu, Georgeta Buliga şiDumitru Rebegea (de la stânga la dreapta) sunt doar câţiva dintre cei trimişi în spatele gratiilor pentru fapte de corupţie FOTO Adevărul

Zeci de judecători sau procurori români au fost implicaţi în ultimii ani în scandaluri de corupţie. Mulţi dintre ei au ajuns după gratii, o parte au primit sancţiuni de ochii lumii, iar restul încă mai aşteaptă ca justiţia să-şi spună cuvântul.

Încrederea românilor în sistemul de justiţie a fost greu încercată în ultimii ani din cauza scandalurilor de corupţie care au "măturat" instanţele de judecată de la un capăt în altul al ţării.

Fie că a fost vorba de luare de mită, agresiuni sexuale, comportament inadecvat sau legături suspecte cu baronii sau oameni de afaceri locali, magistraţii ajunşi la judecata colegilor lor probează că este încă nevoie de muncă pentru a curăţa pădurea de uscături.

Iaşul pare judeţul cu cele mai grave probleme ale sistemul justiţiar românesc. Nu mai puţin de opt judecători şi doi procurori au ţinut zile în şir primele pagini ale ziarelor din 2010 încoace. Muncipiul Iaşi este singurul oraş din ţară unde în care doi preşedinţi ai Curţii de Apel, ce au ocupat funcţia consecutiv, au avut probleme grave cu legea. Prima dintre acestea, Georgeta Buliga, a fost şi condamnată la patru ani de închisoare cu executare pentru luare de mită în timp ce predecesoarea sa, Cristina Văleanu (foto jos), a fost cercetată şi ea pentru favorizarea infractorului, fiind însă scoasă de sub urmărire penală de DNA.

Cristina Văleanu, preşedinta Curţii de Apel Iaşi

Şi în judeţul Dolj au existat scandaluri răsunătoare la nivel naţional. Judecătorii Laurenţiu Anghel şi Bogdan Diaconescu (foto jos) au fost arestaţi în anul  2011 pentru comiterea infracţiunii de luare de mită şi trafic de influenţă. Magistraţii au fost condamnaţi la închisoare cu execuatre pe data de 30 ianuarie 2014. Sentinţa dată de Înalta Curte de Justiţie şi Casaţie este definitivă. Diaconescu este implicat şi în celebrul caz al "ucigaşului cu Ferrari", medicul Adrian Cocoană, în cazul căruia a hotărât în 2008 că poate fi cercetat în stare de libertate.

Bogdan Diaconescu

La Timişoara, unul dintre cele mai răsunătoare scandaluri din lumea magistraţilor a avut loc în anul 2012. Vicepreşedintele Curţii de Apel Timişoara, Cătălin Şerban a intrat în atenţia organelor de anchetă. Acesta a fost acuzat că primit 50.000 de euro pentru a interveni pe lângă trei colegi pentru o soluţie favorabilă. Sentinţa prin care judecătorul Cătălin Şerban, a fost arestat de Curtea de Apel Bucureşti, a scos la iveală mai multe date interesante: miza şpăgii de 50.000 de euro era Moldomin.

În judeţul Arad, Floriţă Boloş, judecătoarea care a retrocedat un sat întreg, a fost trimisă patru ani după gratii. Magistratul de la Judecătoria Ineu a fost surprinsă, în Arad, în vara anului 2013, după ce a primit 5.500 de euro de la investigatori sub acoperire ai DGA pentru că a dat o sentinţă favorabilă într-un dosar de fond funciar. Aceasta era cea de a doua tranşă de bani, după ce anterior a primit alţi 13.000 de lei pentru alte sentinţe. Posesiunile menţionate de Boloş în declaraţia de avere sunt impresionante.

Magistraţi controversaţi în Alba sunt procurorii acuzaţi că au fabricat dosarul comisarului Berbeceanu. Doi procurori şi un poliţist care lucrează la Parchete din Alba Iulia au devenit în ultimele luni vedete naţionale după ce procurorii DNA Bucureşti au deschis împotriva lor un dosar penal cu acuzaţii mai puţin întâlnite. Ioan Mureşan (foto jos) şi Nicolaie Cean, respectiv subcomisarul Alin Muntean, sunt acuzaţi că au fabricat dosarul penal în care este cercetat de către DIICOT comisarul şef Traian Berbeceanu, fost comandant al BCCO Alba Iulia.

coruptalba

La Curtea de Apel Alba Iulia îşi ispăseşte o pedeapsă disciplinară de şase luni judecătorul Gabriel Năsui. Aceasta a fost exclus din magistratură în iunie 2013, după ce a fost acuzat că a petrecut un sejur într-o staţiune elveţiană, alături de un om de afaceri, faţă de care a dispus ulterior o soluţie favorabilă, într-un litigiu comercial. Magistraţii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au dispus luni, 5 mai, respingerea acţiunii de excludere din magistratură, a judecătorului clujean Gabriel Năsui.

În afara unor sentinţe controversate pe care le pronunţă în diverse dosare, magistraţii din Constanţa au printre ei colegi care s-au remarcat de-a lungul timpului printr-un comportament nedemn de statutul lor. Magistratura din Constanţa a făcut faţă unui scandal în anul 2011, al cărui protagonist era judecătorul Mircea Dumitru Dinică. Magistratul, la adresa căruia se adunaseră o serie de reclamaţii pe diferite teme, avea un comportament scandalos. Închiria apartamente în Constanţa, utilate şi mobilate cu tot confortul, în care stătea fără să achite nimic. Proprietarii erau practic escrocaţi.

Fostul prim-procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Sibiu, Florin Apostu (foto jos) a fost judecat, alături de omul de afaceri Ilie Carabulea şi de fostul ofiţer SRI Tiberiu Popescu, în cel mai răsunător dosar de corupţie din ultimii ani de la Sibiu. Procurorii DNA au semnalat în 2010 că Apostu a fost surprins solicitând mită în nenumărate cazuri pentru a favoriza mai multor persoane a trecere lină prin sistemul de justiţie. Şpaga pretinsă a variat, de la revizia autoturismului personal, până la bani sau parfumuri.

florin apostu

Justiţia din Cluj a început, în ultimii ani, să opereze cu dosare importante, fapt care nu exclude existenţa unor procurori controversaţi din cauza legăturilor cu mediul politic. Astfel, şeful Parchetului de pe lângă Curtead de Apel Cluj, Florin Magyar, este cumnatul preşedintelui PDL Cluj, Daniel Buda, în timp ce, la acelaşi Parchet lucrează Dănilă Suciu, procuror suprins, în 2004, aplaudând cu foc la o adunare a PSD. Florin Magyar, care din iulie 2008 ocupă funcţia de procuror general al Parchetului de pe langa Curtea de Apel Cluj, este unul dintre magistraţii controversaţi ai judeţului.

Ştefan Fieraru, Petre Adrian Podea sau Dumitru Rebegea (foto jos) sunt trei dintre magistraţii din judeţul Prahova care au ajuns la judecata colegilor după ce au pretins mii de euro, dar şi alimente sau o raclă de cimitir, pentru a favoriza inculpaţi şi a interveni părtinitor în actul de justiţie. Cel mai recent caz datează din ianuarie 2014. Ştefan Fieraru, fost judecător al Curţii de Apel Ploieşti, în prezent avocat în Baroul Prahova, a fost acuzat de procurorii DNA de trafic de influenţă. Printre bunurile pretinse se numărăr bunuri, alimente, dar şi o raclă într-un cimitir.

Dumitru Rebegea

În judeţul Călăraşi, procurorul Marin Niţă, de la Parchetul Judecătoriei Olteniţa, magistrat cu o activitatea profesională nepătată timp de 23 de ani, a ales să-şi încheie cariera într-un mod josnic: a cerut şpagă. Pentru fapta sa incalificabilă, Curtea Supremă de Justiţie l-a condamnat, pe 19 septembrie 2013, la 4 ani de închisoare cu executare. Povestea procurorului care a cerut bani ca să rezolve un dosar a început în 2012. Atunci colegii săi de la Direcţia Naţională Anticorupţie au început cercetările penale faţă de Marin Niţă.

Cel mai sonor scandal din judeţul Sălaj din ultimii ani, în care  a fost implicat un magistrat, este cel generat în 2012 de judecatoarea Artemis Simona Chichişan, pe atunci preşedintele Judecătoriei Şimleu Silvaniei. Magistratul a suferit o cădere nervoasă chiar în sala de şedinte în data de 2 februarie, după care a solicitat un concediu de odihnă. O zi mai târziu, ea a fost ridicată de poliţişti de pe stradă şi condusă la secţia de poliţie din Şimleu Silvaniei, după ce mai multe persoane din oraş au reclamat faptul că magistratul a distrus, în ziua respectivă, mai multe panouri publicitare şi a adresat injurii persoanelor aflate în zonă.

Breasla magistraţilor din Neamţ a fost făcută de ruşine de Cristian Catană, condamnat în 2007, pentru luare de mită, fapta petrecându-se în 2004, pe vremea când era judecător. Catană a intrat apoi în avocatură, dar în 2011 a fost trimis după gratii pentru trafic de influenţă. Constantin Cristian Catană (44 de ani) a intrat în magistratură ca procuror, după care s-a orientat spre profesia de judecător activând la Judecătoria Piatra Neamţ.

Şi la Mehedinţi, câţiva magistraţi au reuşit performanţa de a ajunge în paginile ziarelor ca fiind implicaţi în diverse scandaluri în ultimii ani. Recent, numele fostului preşedinte al Tribunalului Mehedinţi, Norel Popescu (foto jos), apare în dosarul de corupţie care îl are cap de afiş pe baronul PSD, Adrian Duicu. În urmă cu doi ani, fostul judecător Sever Dumitraşcu de la Tribunalul Mehedinţi a fost trimis în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, pentru că a lovit cu maşina un copil în vârstă de 3 ani.

image

O judecătoare din Satu Mare, Paula Gabriela Ştefan, s-ar fi lăsat convinsă de un prieten de familie (în acest caz, avocat al uneia dintre părţi) să acorde despăgubiri de 1,7 milioane de euro familiei unei victime dintr-un accident rutier.Este vorba despre familia Roatiş – beneficiarii despăgubirii – care nu a fost singura care a suferit din cauza respectivului accident. O altă familie, Sabău, a pierdut unul dintre membri în exact acelaşi eveniment. Însă această familie a primit doar 200.000 de euro.

În judeţul Caraş-Severin, judecătorii Cătălin Şerban şi Lucian Popuţi sunt doi dintre cei mai cunoscuţi magistraţi care au avut probleme cu legea. Ajuns vicepreşedinte al Curţii de Apel Timişoara, cărăşeanul Cătălin Şerban a fost arestat de DNA după ce a fost depistat luând şpagă de la Iacob Chişărău, fostul director al Moldomin, pentru a favoriza decizia de schimbare a lichidatorului judiciar şi vânzare a minei de cupru de la Moldova Nouă. Lucian Popuţi, fostul preşedinte al Judecătoriei Bozovici, împarte şi acum dreptatea după ce CSM a decis excluderea sa din magistratură.

Judeţul Dâmboviţa nu duce lipsă de magistraţi care de-a lungul timpului, au încălcat în diferite feluri legea. Cel mai recent este caz este cel al fostului preşedinte al Tribunalului Dâmboviţa, Ion Miloşoiu, condamnat la trei ani de închisoare pentru trafic de influenţă. El a fost condamnat de magistraţii Curţii de Apel Piteşti la trei ani de închisoare şi cinci ani cu interzicerea unor drepturi pe Ion Miloşioiu, fost preşedinte al Tribunalului Dâmboviţa, trimis în judecată în anul 2013 de către DNA Piteşti sub acuzaţia de trafic de influenţă.

La Argeş, judecătorul Gabriel Apostol (foto jos), renumit pentru scandalurile de violenţă în care a fost implicat la finele anului trecut şi cercetat de Inspectia Judiciară a CSM, este şi una dintre cele mai “savuroase” apariţii la „MasterChef“. Gabriel Apostol, şeful Secţiei Penale a Judecătoriei Piteşti, a fost implicat, la sfârşitul anului trecut, în două incidente. În octombrie, magistratul a fost protagonistul unui scandal iscat intr-o benzinărie de pe Autostrada Bucureşti-Piteşti, fiind încătuşat de politişti.

apostol gabriel

Scandalurile în care au fost implicaţi magistraţi nu au ocolit judeţul Gorj. Ultimul este cel în care apare numele judecătorului Teofil Boncu, de la Tribunalul Gorj. Judecătorul a apărut pe prima pagină a ziarelor în urma dosarului penal deschis împotriva de liderul de sindicat Marin Condescu, fostul preşedinte al clubului de fotbal Pandurii, şi a lui Viorel Temelescu, fostul vicepreşedinte al echipei.

Avocatul botoşănean Marian Jurgiu, în vârstă de 40 de ani, este decanul baroului Bota din Botoşani şi a fost arestat pentru 24 de ore din ordinul procurorilor Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava în luna iulie 2013. Acesta este cercetat în dosarul ”falşilor avocaţi”, ai baroului Bota. Procurorii susţin că acesta împreună cu alţi 24 de colegi de breaslă din acelaşi barou practicau ilegal meseria de avocat.

În judeţul Olt, procurorul Eugen Iacobescu (66 ani) (foto jos) s-a războit mai bine de un an cu colegii de la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), care l-au suspendat din funcţie şi i-au luat dosarul ce îl adusese în centrul mass-media din toată ţara, în ianuarie-februarie 2011, când l-a prins pe interlopul Sandu Anghel din Drăgăneşti-Olt, alias Bercea Mondialu’. Interlopul tocmai îşi înjunghiase un nepot, iar procurorul slătinean reuşise să îi dea de urmă şi să îi pună cătuşele, acuzaţiile la adresa lui Bercea fiind destul de grave.

Procurorul Eugen Iacobescu trage de timp ?

Ionel Daniş, fostul prim procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Murgeni, este singurul magistrat din judeţul Vaslui găsit vinovat pentru fapte de corupţie. Din unul dintre procurorii titraţi ai judeţului, acesta şi-a sfârşit cariera după gratii. Magistratul, eliberat la începutul acestui an din închisoare, a fost condamnat la 4 ani de detenţie pentru luare de mită. Sentinţa pronunţată în decembrie 2010 de Curtea de Apel Ploieşti, una fără precedent pentru judeţul Vaslui, întreaga breaslă a magistraţilor vasluieni fiind zdruncinată de vestea condamnării lui Ionel Daniş.

Corupţia din justiţie nu i-a ocolit în ultimii ani nici pe magistraţii din judeţul Vrancea, care în momentul de faţă aşteaptă decizii ce ar putea să-i coste libertatea.  Este vorba despre Anişoara Topor, care a fost până în decembrie 2011 magistrat la Judecătoria Focşani şi judecătorul Adrian Toni Neacşu, de la Tribunalul Vrancea, membru al Consiliului Superior al Magistraturii, suspendat din funcţie la începutul anului 2013. În cea mai grea situaţie se află fosta judecătoare Anişoara Topor, de la Judecătoria Focşani, care în decembrie 2011 a fost arestată pentru că ar fi luat şpagă 80.000 de lei şi 700 de euro.

Judecătorul Mircea Puşcaş, din judeţul Bihor, se poate lăuda cu mai multe procese penale pe rolul instanţelor, dintre care două pentru acuzaţii de corupţie. Pentru acestea el a fost suspendat din activitate. La sesizarea procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie Oradea, inspectorii judiciarii ai Consiliului Superior al Magistraturii au început cercetarea judecătorului Puşcaş. Magistratul nu se sfia să se afişeze public cu interlopi, dar şi cu personajele din dosarele penale pe care le avea în lucru.

Judeţul Dâmboviţa nu duce lipsă de magistraţi care de-a lungul timpului, au încălcat în diferite feluri legea. Cel mai recent este caz este cel al fostului preşedinte al Tribunalului Dâmboviţa, Ion Miloşoiu (foto jos), condamnat la trei ani de închisoare pentru trafic de influenţă. Sentinţa pronunţată de Curtea de Apel Piteşti, care a fost instanţă de fond în dosarul de corupţie al lui Miloşioiu, poate fi atacată cu apel.

image

Cel mai controversat procuror din Bistriţa-Năsăud este cu siguranţă Veturia Moldovan, care a fost implicată în perioada 2010-2011 într-un scandal de corupţie care a zguduit judeţul. Judecătorii Curţii de Apel Cluj au fost nevoiţi să o achite pe năsăudeancă din cauza lipsei de probe ale infracţiunii, însă procurorii anticorupţie au făcut recurs, dosarul judecându-se în continuare.

În vara anului 2013, în urma unei percheziţii, procurorii DNA de la Bucureşti veneau la Slobozia să-l ancheteze pe colegul lor Dumitru Cristudor, şef al Biroului Teritorial DNA Slobozia. În sarcina acestuia s-au reţinut  infracţiuni de trafic de influenţă şi luare de mită. Anchetarea procurorului Dumitru Cristudor, fost şef al Biroului Teritorial DNA Slobozia, a scos la iveală abateri disciplinare extrem de grave.

Valentin Popescu, fost vicepreşedinte al Judecătoriei Petroşani, a fost primul magistrat din judeţul Hunedoara condamnat la închisoare cu executare, după 1990. Judecătorul a fost judecat pentru fapte de corupţie. O tânără din Petroşani l-a reclamat că i-a cerut favoruri sexuale pentru a o ajuta la procesul de partaj. Valentin Popescu, fost vicepreşedinte al Judecătoriei Petroşani, a executat doi ani de închisoare, după ce în luna martie a anului 2010 a fost arestat şi pus sub acuzare de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

La acest material au contribuit: Ionuţ Benea, Andreea Mitrache, Ştefan Both, Claudia Untaru, Dorin Timonea, Sînziana Ionescu, Ramona Găină, Remus Florescu, Dana Mihai, Ionela Stănilă, Alina Pop, Florin Jbanca, Corina Macavei, Cristina Cîcău, Cristian Franţ, Ionuţ Dima, Cristina Stancu, Alin Ion, Cosmin Zamfirache, Mugurel Manea, Simona Voicu, Ştefan Borcea, Claudia Bonchiş, Bianca Sara, Mădălin Sofronie, Daniel Guţă.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite