Lista bolilor contagioase pentru care, de acum, se va institui izolarea la domiciliu sau spitalizarea

Lista bolilor contagioase pentru care, de acum, se va institui izolarea la domiciliu sau spitalizarea

Guvernul României a aprobat Hotărârea privind aprobarea Listei bolilor infectocontagioase pentru care se instituie izolarea FOTO: Shutterstock

Guvernul a aprobat lista celor 24 de boli pentru care se instituie izolarea pacienţilor la domiciliu sau în spitale, între care sunt COVID-19, rujeola, tuberculoza, poliomielita, difteria. Pentru majoritatea acestora există vaccin, iar unele sunt incluse în schema obligatorie de imunizare din România.

Ştiri pe aceeaşi temă

"Guvernul României a aprobat Hotărârea privind aprobarea Listei bolilor infectocontagioase pentru care se instituie izolarea persoanelor la domiciliul acestora, la locaţia declarată de acestea sau, după caz, în unităţi sanitare sau în locaţii alternative ataşate acestora, precum şi a Listei unităţilor sanitare de bază în care se tratează persoanele bolnave" a comunicat Ministerul Sănătăţii.
 

Bolile care te pot băga în izolare

Lista aprobată cuprinde 24 boli infectocontagioase şi a fost propusă de Institutul Naţional de Sănătate Publică:
 
1. Poliomielita
2. Difteria
3. Rujeola
4. Pertussis
5. Febra tifoidă
6. Febra paratifoida
7. Boala meningococică (MCSE)
8. Tuberculoza pulmonara cu microscopie pozitiva
9. Antrax pulmonar
10. Rabia umana
11. Holera
12. Pesta
13. Variola / varioloidul
14. Gripa umana cauzata de un nou tip de virus gripal
15. Cazuri umane de gripa aviara inalt patogena
16. Febra hemoragica Lassa
17. Ebola
18. Febra hemoragica Marburg
19. Febra hemoragica Crimeea Congo
20. Febra galbena
21. Nipah
22. SARS
23. MersCov
24. SarsCov2
 

Unde se tratează cazuri de infectare

Având în vedere faptul că bolile infectocontagioase sunt tratate în primul rând în spitalele şi secţiile de boli infecţioase de pe teritoriul ţării, lista unităţilor sanitare de bază în care persoanele bolnave vor fi izolate în scopul evaluării clinico-biologice şi acordării serviciilor medicale necesare, cuprinde în primul rând aceste tipuri de unităţi sanitare.
 
Unităţile sanitare de bază sunt reprezentate de unităţi spitaliceşti ce au capacitatea tehnică, logistică şi dispun de resursa umană calificată spre a putea trata bolile infectocontagioase ce impun izolarea persoanelor pentru tratament de specialitate şi pentru prevenirea contagiunii. În funcţie de capabilităţile acestor unităţi spitaliceşti, de fazele evolutive şi de extinderea unei epidemii sau pandemii, sunt spitale de Faza I şi de Faza II. Unităţile sanitare de bază vor interna pacienţii suspecţi sau confirmaţi pentru una din afecţiunile prevăzute în anexa 1 şi vor asigura tratamentul formelor de boală medii, severe şi critice. Spitalele de faza I sunt reprezentate de spitalele clinice de boli infecţioase.
 
În situaţia în care spitalele clinice de boli infecţioase de Faza I sunt depăşite din punctul de vedere al numărului de pacienţi internaţi, precum şi în funcţie de specificul afecţiunii,   pacienţi cu forme uşoare, medii, severe şi critice  se vor trata în unităţi sanitare care deţin compartiment/secţie ATI, cu capacitate de ventilaţie mecanica şi care se  bazează pe sistemul pavilionar disponibil în majoritatea spitalelor/sectiilor judetene de boli infecţioase sau spitalelor/sectiilor judetene de pneumoftiziologie, care reprezintă Spitalele de Faza II.
 
Reţeaua de spitale şi unităţi sanitare ce asigura suportul  pentru spitalele de Faza I şi Faza II, numite şi spitale suport, precum şi nominalizarea acestora, se stabileste la nivel local, printr-un protocol de colaborare sub coordonarea direcţiilor de sănătate publică judeţene şi a comitetelor judeţene pentru situaţii de urgenţă, si cuprinde următoarele tipuri de unităţi sanitare: 
 
a)  spitalele judetene sau municipale de urgenţă, care pot asigura asistenţa medicală pentru celelalte urgenţe medico-chirurgicale.
 
b) spitalele municipale sau orăşeneşti,  preponderent cele cu secţii de boli infecţioase sau pneumologie, precum şi spitalele din alte reţele decât ale Ministerului Sănătăţii (Ministerul Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor, Ministerul Apărării Naţionale, unităţi sanitare private).
 
În funcţie de evoluţia numărului de cazuri, în categoria spitalelor de Faza I, Faza II sau suport, pot fi incluse şi alte spitale, prin hotărâre de guvern, mai arată Ministerul Sănătăţii.
 
 
 
 
 
 
 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările