Linia dintre ani

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cred că este cel mai important lucru pentru noi şi familiile, apropiaţii, prietenii şi colegii noştri. Cred că doar aşa, eliberându-ne de rău, vom fi cu adevărat liberi. Să revenim la condiţia umană, indiferent de condiţia socială, politică sau de altă natură. Nu putem fi liberi cu adevărat, decât alungând spiritele rele. Vrajba trebuie bătută şi alungată în neant. Dacă putem?

Cred că ar trebui ca acum, la graniţa dintre vechi şi nou, dintre un an, 2016, bun, prost, care sfârşeşte, cu bunele şi relele lui, cu incertitudinile lui pentru viitorul fiecăruia dintre români, să uităm măcar un pic din vrajba noastră cea de toate zilele. Să redevenim oameni cu adevărat! Creştini, dacă putem! Cred că este cel mai important lucru pentru noi şi familiile, apropiaţii, prietenii şi colegii noştri. Cred că doar aşa, eliberându-ne de rău, vom fi cu adevărat liberi. Dacă dorim să revenim la condiţia umană, indiferent de condiţia socială, politică sau de altă natură, nu putem fi liberi cu adevărat decât alungând spiritele rele.

Cred că dragostea creştină, condiţia umană trebuie să fie repere de conştiinţă, inimă şi suflet între şi pentru oameni. Vrajba trebuie bătută şi alungată în neant. Dacă putem?

Am încercat să urmăresc evenimentele ultimelor săptămâni şi repercusiunile lor în vieţile noastre, ale tuturor românilor, în special ale celor care trăiesc şi mor în România. E firesc, trebuie să ne intereseze ceea ce se întâmplă în teritoriul în care existăm şi vieţuim. Dar asta nu înseamnă că nu trebuie să ne intereseze şi alte spaţii internaţionale, unde alţi românii, cu familii sau nu, rupţi total sau parţial de ţara mamă, îşi duc traiul de zi cu zi. Unii să prospere, alţii să supravieţuiască şi să-şi ajute familiile rămase în ţară. Unii dintre ei se întorc mai împliniţi material sau nu, alţii se întorc pe ultimul drum spre pământul din care se trag, iar o parte dintre românii plecaţi în ţări străine nu se mai întorc acasă niciodată.

Nu trebuie să ne fie indiferente nici situaţiile internaţionale din proximitatea României sau din zone mai îndepărtate. Mai mult sau mai puţin, dinamica globală, cu tot ce înseamnă aceasta, progres, ştiinţă, conflicte, războaie, etc, ne priveşte şi ne afectează şi pe noi, românii. Nu facem noi mersul lumii, chiar dacă, citându-l pe Petre Ţuţea, „românii se cred buricul pământului”, dar suntem puternic influenţaţi de paşii lumii. Aşa că, vrem-nu vrem, trebuie să luăm seama şi la ce se întâmplă în lume, în jurul nostru, nu doar în interiorul graniţelor româneşti actuale.

La vremea trecerilor dintre ani, pe lângă ideea, dacă vreţi, dorinţa de a-l alunga pe Necuratul din sufletele, inimile şi faptele noastre, le-aş propune cititorilor o temă de reflecţie simplă, nefilozofică, nepolitică, dacă se poate. O temă umană, personală, dar şi colectivă în acelaşi timp, pe care cred că fiecare dintre noi, ca individ, dar şi ca aparţinând unei familii, grup, asociaţii, o avem în vedere la fiecare sfârşit/început de an, exprimată prin două întrebări introspective, banale:.

Unu: Cât de bun, de rău, cât de blând a fost anul trecut pentru noi, pentru voi, pentru fiecare? Doi: Ce vă doriţi, ce ne dorim, ce dorim fiecare personal cel mai mult, să ne aducă anul 2017?

Cred că sunt nedumeriri, întrebări fireşti la care ar trebui să găsim un răspuns la cumpăna dintre ani.

P.S.

Cea mai proaspătă observaţie, remarcă despre politica dâmboviţeană de ultimă oră, valabilă şi interogatorie atât pentru anul sfârşit, cât şi pentru anul nou, este dată de doi liderii ai momentului, unul la putere altul în opoziţie. Atât Liviu Dragnea, surprinzător, după ce se pare că a fost făcut în foi de viţă, de Crăciun, de oameni şi instituţii bine ancorate şi cu influenţă în societatea românească, prin propunerea inedită de premier musulman, şi femeie pe deasupra, cât şi Traian Băsescu, sula împinsă puternic în coasta puterii rezultate în urma alegerilor, au clamat, declamat, anunţat, dorinţa, intenţia, de ultimă oră, de a delimita linia dintre guvern şi servicii.

O poziţie comună a puterii şi opoziţiei!!! Oare de ce şi la ce să ne aşteptăm în politica anului 2017? Se încumetă cineva la preziceri, supoziţii, pronosticuri, speculaţii?

La anul şi La mulţi ani! Să avem/aveţi parte de tot binele pe măsura sufletului şi faptelor fiecăruia dintre noi!

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite