Liberalul Nicolăescu a pus gând rău spitalelor private. Cine va avea, de fapt, de suferit

0
Publicat:
Ultima actualizare:
De la 1 martie, spitalele private nu vor mai oferi reduceri în contul asigurării sociale de sănătate FOTO: Arhivă Adevărul
De la 1 martie, spitalele private nu vor mai oferi reduceri în contul asigurării sociale de sănătate FOTO: Arhivă Adevărul

Calitatea de asigurat în sistemul de asigurări sociale de sănătate nu va mai avea nicio valoare în spitalele private.

Dacă până acum contribuţia obligatorie ne oferea unele beneficii în unităţile spitaliceşti private, de la 1 martie este posibil să plătim integral toate serviciile medicale primite în aceste instituţii, reiese dintr-o declaraţie a ministrului Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, făcută sâmbătă, la Târgu-Mureş.

„În contractul-cadru pe 2013, care va intra, sper, în vigoare la 1 martie, vom sista finanţarea din fondurile Casei pentru unităţile spitaliceşti private. Astfel încât toţi banii publici – vorbim de fondul unic naţional de asigurări sociale de sănătate – să meargă către spitalele publice“, a spus Nicolăescu.

Vor fi excluse, aşadar, din schema împărţirii bugetului pentru sănătate 97 de spitale, care sunt în sistemul privat, din totalul de 464, câte existau în 2011, potrivit raportului Insitutului Naţional de Statistică realizat în 2012. „O proporţie de aproximativ 10% din bugetul alocat sănătăţii ajungea la unităţile spitaliceşti private. Banii aceştia vor merge către spitalele publice“, spune ministrul Nicolăescu.

Motivul invocat de ministrul Sănătăţii este că „nu este normal ca firmele private să facă afaceri cu bani publici“. Totuşi, „contractul-cadru va intra în vigoare doar dacă bugetul va fi aprobat de FMI şi de Parlament şi dacă nu se va schimba Legea Sănătăţii“, a declarat Nicolăescu pentru „Adevărul“.

În prezent, un pachet de naştere la Medlife, de exemplu, costă 4.700 de lei într-o cameră single. Acest preţ este valabil însă doar pentru femeile care fac dovada asigurării în sistemul public de sănătate. În lipsa acestei dovezi, la preţul iniţial se adaugă 1.572 de lei.

„Banii, care nu vor mai fi daţi spitalelor private, vor fi folosiţi pentru creşterea finanţării celor 53 de spitale strategice care asigură peste 70% din cele mai grave cazuri medicale din România”, a declarat duminică secretarul de stat Raed Arafat, pentru Mediafax. „Astfel, din sumele respective va creşte tariful pe caz ponderat de la 1.440 de lei, la 1.650 de lei, respectiv 1.800 de lei”, a adăugat Arafat.

Cine va avea de suferit

„Principala categorie de pacienţi care va avea de suferit vor fi gravidele. În ultimii ani s-au dezvoltat mai multe maternităţi private în care femeile asigurate beneficiau de reduceri consistente şi de condiţii optime de naştere. Dacă se anulează contractele acestor unităţi cu Casa, preţurile naşterilor vor fi mult prea mari“, a declarat Vasile Barbu, preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor.

Dar această situaţie este valabilă pentru toate intervenţiile care în prezent sunt gratuite sau reduse la spitalele private, datorită contribuţiei la fondul unic naţional de asigurări de sănătate. Aceste intervenţii diferă de la un spital privat la altul, în funcţie de contractul pe care acesta îl are cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate.

„Unele spitale au un contract mai mare, altele mai mic. De exemplu, MedLife va fi foarte puţin afectat de măsura ministrului Nicolăescu, fiindcă are un plafon foarte mic cu Casa, între 4% şi 5% din cifra de afaceri. De altfel, noi nu avem în vedere creşterea preţurilor, cel puţin pentru moment“, a mărturisit Mihail Marcu, general manager MedLife. Potrivit lui Marcu, însă, unele spitale riscă să dea chiar faliment, în lipsa fondurilor de la sistemul public de sănătate.

În Bucureşti, spitalul privat cu cel mai mare contract încheiat în 2012 cu Casa Municipiului Bucureşti (CASMB) este Sanador: 15.187.648 lei. Mai mult chiar decât Spitalul de Obstetrică şi Ginecologie „Panait Sârbu“ din Bucureşti, care a avut un contract cu CASMB de doar 12.130.592 lei.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite