Leonard Orban îşi pregăteşte audierea în PE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nominalizatul României la postul de comisar va vorbi jumătate în engleză, jumătate în franceză şi va răspunde întrebărilor în română

din 27 noiembrie în Comisia de Cultură a Parlamentului European (PE), atât cu europarlamentarii din această comisie, cu membri ai Comisiei de Afaceri Constituţionale şi cu preşedinţi sau coordonatori de delegaţii naţionale din cadrul celor mai importante grupuri politice. Orban mai are aproape zilnic întâlniri cu directori şi consilieri din Comisia Europeană care îl pregătesc pentru audieri.
Întrebări-capcană
La audierea publică din 27 noiembrie, care va începe la ora 13.00 h şi va dura 3 ore, Leonard Orban va ţine un discurs de 20 de minute, jumătate în limba engleză şi jumătate în limba franceză, după care va răspunde întrebărilor parlamentarilor europeni în limba română. Acesta a fost sfatul pe care l-a primit de la Comisia Europeană, strategia fiind utilizată şi de alţi nominalizaţi pentru poziţia de comisar. Potrivit surselor citate, Orban trebuie să se aştepte la întrebări tehnice şi dificile, având în vedere că în sală se vor afla cel puţin cinci miniştri de cultură, dar şi la întrebări politice capcană, referitoare la Constituţia Europeană, adopţiile internaţionale, Universitatea Babeş-Bolyai, minorităţile maghiară şi rromă, dar şi minoritatea musulmană versus majoritatea creştină sau dialogul intercultural. Sarcina lui Orban de a pregăti audierea este dificilă, ţinând cont că a avut doar trei săptămâni la dispoziţie, din care una a fost vacanţa pentru instituţiile UE, în timp ce alţi comisari au avut la dispoziţie două luni de la nominalizare până la audierile din PE.
După audierea propriu-zisă a lui Leonard Orban va urma audierea Meglenei Kuneva în Comisia pentru Protecţia Consumatorului, iar la final vor avea loc reuniuni de evaluare cu uşile închise. Apoi, comisiile îşi vor trimite avizul către Conferinţa Preşedinţilor Grupurilor din PE din 28 noiembrie, urmând ca votul final al Parlamentului European să fie dat în sesiunea plenară din 11-14 decembrie 2006. În cazul unui vot pozitiv, de la 1 ianuarie 2007, Leonard Orban devine comisarul pentru Multilingvism şi Dialoguri Interculturale, într-o Uniune cu 23 de limbi oficiale şi 60 de limbi indigene.
Susţinerea grupurilor politice - cheia trecerii examenului
Socialiştii europeni sunt încă încrezători că vor putea adăuga minorităţile la portofoliul României, deoarece audierile din PE pot conduce la schimbări, anunţând că ei vor fi "corecţi, dar duri" la audierea lui Orban. În afară de Grupul Liberal care îl susţine în totalitate pe nominalizatul României, celelalte grupuri, cum ar fi PPE, se feresc să-şi facă cunoscută poziţia înainte de audieri. Susţinerea grupurilor politice este cheia trecerii de la faza de nominalizat pentru post la cea de comisar. Oricum, candidaţii care vor ajunge în faţa Parlamentului European vor avea o sarcină mult mai dificilă decât se vede acum la nivelul clasei politice româneşti.

Deşi a fost ministru de externe al Ungariei, semnatar al Constituţiei Europene şi preşedinte al Partidului Socialist ungar, Laszlo Kovacs, nominalizat pentru portofoliul de comisar pentru Energie a fost zdravăn scuturat de Parlamentul European, din motive de incompetenţă. Grupul Verzilor a caracterizat prestaţia lui Kovacs la audiere drept ... "o ofensă adusă Parlamentului". PE i-a schimbat portofoliul şi l-a trimis să se ocupe de taxe.

Comisia pentru Libertăţi Civile, Justiţie şi Afaceri Interne a Parlamentului a respins candidatura lui Rocco Butiglione, nominalizat de Italia pentru postul de comisar pentru Justiţie şi Afaceri Interne. Scandalul declanşat de frazele sexiste ale lui Butiglione a fost propagat de europarlamentari în toată Europa. Candidatura lui Butiglione a fost retrasă.

Ingrida Udre, nominalizată de Letonia pentru poziţia de comisar pentru Taxe şi Uniune Vamală, a fost supusă unor presiuni puternice din partea Bruxelles-ului ca să renunţe la această poziţie. Presiunile s-au declanşat în urma descoperirii unor nereguli cu fondurile partidului din ţara sa.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite