Leneşii pravoslavnici sau „natural born communist“. Măi, protestanţi civilizaţi: noi, „pravoslavnicii comunişti“, nu muncim pentru că zburăm în kosmos

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Săptămîna trecută apăruse un „studiu“ al unor bulgari isteţi pe banii Băncii Mondiale care ne „demonstrează“ că pravoslavnicii sînt leneşi şi „natural born communists“.

Ok. Nu o să intru în analiza textului. E o bazaconie ultraesenţialistă care pleacă de la cîteva ipoteze de lucru care nu au nimic ştiinţific (Weber & Berdiaev).

Însă altceva e interesant aici. Reacţia. Mai toţi conservatorii noştri au sărit ca arşi: vai, cum se poate?

Nu sînt pravoslavnic. Ba din contra: vin de pe baricada „eticii protestante“, a celui „predestinat şi popor ales“. Pot să mă complac uşor în această poziţie „superioară“. Dar cum regula de aur la mine e să ţin cu marginalii aici sar în tabăra „tovarăşilor“ pravoslavnici). Nu prea simpatizez cu ei cu toate că au multe lucruri pe care le admir dar acum sînt nedreptăţiţi de pe poziţii „superior globale“. Nu se face.

Bun.

Dar partea şi mai interesantă aici e că la noi această teză esenţialistă superioară e folosită de tot mainstream-ul conservator: de la intelectuali, la politicieni şi de la lideri de opinie, la presă.

Ştiţi tezele veşnice. De unde ne vin problemele României: avem probleme de mentalitate, sîntem leneşi, nu sîntem civilizaţi etc. De ce nu putem ieşi din sărăcie? Păi mentalitatea, păi comunismul, păi lenea. Doar „elita” e ok: poporul e vai şi amar. Aceste teze le folosesc zilnic „elitele“ noastră cu o ură îndreptată împotriva propriului lor popor în timp ce banii se distribuie cum se distribuie şi se scot din ţară cum se scot.

Dacă teza pe care o auzim zilnic de la „elita“ noastră este adevărată atunci cu siguranţă că şi teza bulgarilor din „studiul“ Băncii Mondiale e adevărată: pravoslavnicii sînt cam leneşi şi comunişti. Sau: poporul e cam cu mentalitatea stricată şi cam leneş. Cum vă place?

Culmea e că pentru a demonta această teză e nevoie să apelezi la istorici, sociologi şi economişti cam marxişti. Şi asta doare. Toată şcoala (ca să mă refer doar la istorici) pe linia Braudel - Wallerstein cu a lor interpretare a „gramaticii civilizaţiilor“ & “sistemul mondial modern“ explică destul de clar cauzalitatea acestor „înapoieri“ şi sărăcii cronice ale periferiei capitalului. Pentru că problema sărăciei nu se află în „mentalitate“ şi „religie“, ci în felul în care e controlat şi distribuit circuitul capitalului. Munca nu e un garant al ieşirii din sărăcie o ştie mai orice cetăţean, dar mai puţin „elita“ noastră. (La noi Murgescu vine pe această linie ceva mai timid, dar util: decalajele istorice).

Bun.

Acum terminînd în cheie ironică şi ca un „sectant“ devenit pe cîteva minute pravoslavnic (sau „tovarăş de drum“) pot spune cam aşa. Băi protestanţi civilizaţi noi pravoslavnicii sîntem leneşi însă lenea noastră ne-a trimis în cosmos înaintea voastră. Noi şi cînd ne odihnim sîntem mai productivi ca voi. Bucuraţi-vă că nu muncim că altfel ar fi jale de voi ;)

Pe partea cu Berdiaev - „natural born pravoslavnic-communist“ - nici nu mai intru în discuţie: l-am făcut din plictiseală şi pentru că avem un spaţiu nemărginit şi idei măreţe.

Pot face un „studiu ştiinţific“ din asta oricînd şi dovedi „tezele“ mele de mai sus: „kosmosul e pravoslavnic & comunist“. Doar că Banca Mondială nu dă bani pentru asta. ;) Mai glumim.

Şi nu uitaţi. cînd „elita“ şi bancherii dau mesaje de felul acesta cu mentalitatea şi lenea asta înseamnă că vi se mai pregăteşte o ţeapă…

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite