Legea pensiilor a fost adoptată. PNL şi PSD vor contesta legea la Curtea Constituţională

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Legea pensiilor a fost adoptată, marţi, de plenul Camerei Deputaţilor, în varianta propusă de preşedintele Traian Băsescu. Femeile vor ieşi la pensie la 63 de ani, iar bărbaţii se vor pensiona la 65 de ani.

După adoptarea Legii pensiilor, ministrul Muncii, Ioan Botiş, a declarat, în plenul Camerei Deputaţilorcă s-a dat un vot "al responsabilităţii" şi că mulţi dintre parlamenatri vor mulţumi când vor primi pensia.

O să mulţumiţi mulţi de aici atunci când veţi ajunge să primiţi o pensie pentru faptul că alţi colegi au fost responsabili pentru ceea ce aveţi dumneavoastră dreptul să primiţi o pensie. O să ajungeţi la ziua în care o să mulţumiţi celor care au votat azi în acest fel, le-a spus Botiş deputaţilor.

El a dat asigurări că nu va scădea pensia.

Legea pensiilor a fost reexaminată la solicitarea şefului statului şi a fost adoptată, prin apel nominal, cu 172 de voturi "pentru", singurul articol modificat, faţă de varianta iniţială adoptată, fiind cel referitor la vârsta de pensionare.

Articolul care prevede ca vârsta de pensionare să fie 63 de ani pentru femei şi 65 de ani pentru bărbaţi a fost a adoptat, luni, în cadrul dezbaterilor generale.

Reacţii:

Eugen Nicolăescu, deputat PNL:  Grupul liberal din Camera Deputaţilor a decis să conteste la Curtea Constituţională Legea privind sistemul unitar de pensii.

În acest moment, legea este, din punctul nostru de vedere, clar neconstituţională, după această lege femeile vor avea o pensie mai mică decât bărbaţii. Dacă vom hotărî să mergem împreună cu PSD, se vor avea în vedere şi probleme de Regulament, de procedură de adoptare.

Aura Vasile, vicepreşedinte PSD: PSD va contesta la Curtea Constituţională votul dat la Legea pensiilor.

Vă anunţăm că vom contesta la Curtea Constituţională aceste lucru, deoarece data trecută s-a furat, iar acum s-a solicitat un vot neregulamentar.

Dan Şova, senator PSD: PSD nu mai poate contesta Legea pensiilor la Curtea Constituţională.

Considerentele juridice sunt următoarele: când s-a adoptat Legea pensiilor, înaintea cererii de reexaminare a preşedintelui, grupul nostru a formulat obiecţia de neconstituţionalitate invocând foarte multe argumente, inclusiv cele formulate la sesizarea pe Legea 118 şi care pentru acea lege au fost admise de judecători. Curtea Constituţională a respins obiecţia pe care a formulat-o atunci PSD şi, conform legii, nu se mai poate formula o altă obiecţie de neconstituţionalitate pentru aceleaşi motive care existau la data primei sesizări. Având în vedere şi că în urma reexaminării legii singura modificare se referă la vârsta de pensionare, care nu este un motiv de neconstituţionalitate, în condiţiile date reiese că nu mai putem formula o nouă obiecţie.

PSD nu va formula niciodată vreo contestaţie la Curtea Constituţională decât dacă există motive reale şi nu vom duce acest instrument al sesizării Curţii în derizoriu. Legea pensiilor a fost declarată, în opinia magistraţilor Curţii, constituţională, PSD îşi menţine punctul de vedere că este neconstituţională, dar juridic nu avem ce face împotriva acestei decizii.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite