Legea baronilor bate hotărârile Justiţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lucrările la cel mai controversat proiect imobiliar din Iaşi, Palas, continuă chiar şi după ce două instanţe de judecată l-au declarat definitiv şi irevocabil ilegal. Şefii Primăriei refuză să respecte hotărârile magistraţilor şi susţin că asocierea municipalităţii cu investitorul Iulian Dascălu, cunoscut ca „regele mallurilor“, este legală.

Decizie-şoc în cazul proiectului imobiliar Palas din Iaşi, cel mai mare din Moldova, al cărui investitor este milionarul Iulian Dascălu. Un raport întocmit luna trecută de reprezentanţii Corpului de Control al Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului arată că proiectul făcut fără licitaţie, pe bază de asociere în participaţiune între Iulius Group, firma lui Dascălu, şi Primăria Iaşi, este ilegal.

Vezi pe forbes.ro la ce sumă a fost evaluat Iulian Dascălu în Top 500 Miliardari şi ce afaceri mai conduce

Mai exact, oficialii Guvernului i-au solicitat prefectului Iaşiului, Dragomir Tomaşeschi, să atace în Contencios Administrativ autorizaţiile date de municipalitate pentru ca investitorul să ridice o parte dintre clădirile ansamblului întins pe 12 hectare de teren, în spatele Palatului Culturii. La baza deciziei Corpului de Control stă anularea actului de asociere dintre Primărie şi Dascălu, semnat în 2005, decisă în noiembrie anul trecut de Curtea de Apel Oradea.

În urma verificărilor, inspectorii guvernamentali au specificat că toate actele emise în baza contractului de asociere sunt nule, inclusiv autorizaţiile de construcţie şi hotărârile Consiliului Local (CL) pentru aprobarea documentaţiilor urbanistice.

„Vreau ca Palasul să se finalizeze"

„Titlul în baza căruia au fost emise toate autorizaţiile de construcţie a fost anulat definitiv şi irevocabil de Curtea de Apel Oradea. Acest lucru atrage, conform principiului subsecvenţei actului juridic, nulitatea tuturor documentelor încheiate în baza lui", au spus inspectorii.

Concluziile acestora confirmă, de fapt, pe lângă hotărârile magistraţilor orădeni, şi o decizie definitivă şi irevocabilă a judecătorilor Curţii de Apel Iaşi. Aceştia au decis, în mai 2011, că cinci autorizaţii de construcţie date de Primărie sunt ilegale, pe motiv că imobilele firmei Iulius Group sunt ridicate la o distanţă mai mică de 100 de metri de două monumente istorice, Palatul Culturii şi ruinele Curţii Domneşti. „Inspectoratul Judeţean de Construcţii Iaşi nu a putut dispune oprirea lucrărilor la cele patru obiective reautorizate de Primărie, întrucât s-a făcut acest lucru în lipsa unei dispoziţii legale", au precizat oficialii Guvernului.

image

Gabriela Doboş, reprezentantul Iulius Group susţine că: „Sentinţa anulează cinci autorizaţii emise de Primăria Iaşi în baza vechilor documentaţii urbanistice, din 2005 şi 2007. Acum, imobilele sunt reautorizat". Pesedistul Gheorghe Nichita, primarul Iaşiului, unul dintre cei mai mari susţinători ai Palasului şi cel care în urmă cu şapte ani le-a cerut consilierilor locali să voteze într-o şedinţă-fulger asocierea cu Iulius Group, refuză să pună în aplicare hotărârea de la Oradea. „Nu mă interesează toate beţele în roate pe care le pun un grup de interese sau altul. Vreau ca Palasul să se finalizeze. Cei de la minister încearcă să facă un joc de picioare care nu este în regulă", a declarat primarul Gheorghe Nichita.

Cum a devenit ilegal proiectul

Cu câteva luni înainte de decizia judecătorilor ieşeni, Curtea de Apel Oradea a hotărât, pe 18 noiembrie 2010, să anuleze documentele CL, din 2004 şi 2005, prin care a fost aprobată asocierea în participaţiune dintre Primăria Iaşi şi Iulius Group.

În baza acelei asocieri, milionarul Dascălu a primit în concesiune cele 12 hectare de teren din domeniul public, situate în zona zero a Iaşiului. Asocierea a fost contestată în instanţă, în 2006, de un alt milionar ieşean, omul de afaceri Dănuţ Prisecariu. După patru ani de procese, toamna trecută, magistraţii orădeni au dat şi verdictul definitiv şi irevocabil: hotărârile CL Iaşi privind asocierea cu Iulius Group, precum şi trecerea terenului din patrimoniul public al oraşului în cel privat, sunt nule de drept.

„Cum s-a stabilit că schimbarea regimului juridic a terenului este nelegală şi terenul se impunea a fi menţinut în proprietate publică, aprobarea contractului de asociere, în condiţiile Codului Comercial, este nelegală", au motivat judecătorii orădeni.

Nichita: „E o crimă să opreşti Palasul"

„E o decizie aberantă. Este o crimă să opreşti lucrările la Palas! Mai avem căi de atac. Blocarea construcţiilor înseamnă stoparea celui mai de anvergură proiect din ţară", a spus edilul-şef al Iaşiului.

Pentru a susţine proiectul, în martie anul acesta, Primăria a făcut două demersuri în instanţă: o cerere de revizuire care se judecă la Curtea de Apel Bucureşti, cu termen pe 1 septembrie, şi o contestaţie la Curtea de Apel Cluj, cu termen pe 7 septembrie, prin care atacă faptul că magistraţii de la Oradea au anulat deciziile CL. Chiar şi aşa, până la termenele din septembrie, primarul Iaşiului ar fi trebuit să pună în aplicare, încă din noiembrie 2010, decizia judecătorilor de suspendare a lucrărilor la Palas.

Cu toate acestea, lucrările continuă şi acum într-un ritm alert. Singurul demers făcut de edilii ieşeni a fost trecerea înapoi a terenului din domeniul privat în cel public. Hotărârea consilierilor locali a fost votată la foc automat în februarie anul acesta.
 
Imediat după pronunţarea instanţei de la Oradea, prefectul Iaşiului, Dragomir Tomaşeschi, a somat municipalitatea să caute urgent o nouă formă de asociere cu investitorul. „Dacă refuză, Primăria va suporta consecinţele", a explicat prefectul.

Specialiştii în Drept contactaţi de reporterii „ADS" Iaşi au susţinut că lucrările de construcţie ale imobilelor de la Palas ar trebui oprite. „Asocierea a fost anulată de instanţă, iar între Primărie şi Iulius Group nu mai există niciun contract valid. Municipalitatea ar trebui să oprească lucrările până la găsirea unei soluţii", a spus ieşeanul Cătălin Bălan, profesor universitar în Drept Administrativ.

„Reclamantul în dosar (Dănuţ Prisecariu - n.r.) poate să ceară demolarea construcţiilor care se ridică de acum înainte. Acel contract nu mai are efecte juridice. Din moment ce s-a anulat hotărârea de Consiliu Local, Primăria trebuie să dea o nouă hotărâre", a spus Florin Kovacs, avocat din Timişoara.

„Sunt probleme de legalitate"

Mai mulţi consilieri locali ieşeni sunt de părere că şefii Primăriei trec cu vederea ilegalităţile de la Palas. „Legat de terenul pe care se construieşte şi care este acum în domeniul public, chestiunea are conotaţii penale. Se foloseşte domeniul public în interesul unui privat care obţine venituri şi nu plăteşte nimic municipalităţii", susţine consilierul democrat-liberal Sorin Ionescu.

Şi colegul său, liberalul Radu Botez, crede că şantierul e ilegal.  „Ar trebui făcută o evaluare a proiectului şi apoi o licitaţie a întregii investiţii", a spus alesul local.

Dascălu, datorie de 1,3 milioane de euro la Primărie

Lucrările la ansamblul imobiliar din Iaşi sunt aproape finalizate, deşi două completuri de judecată şi comisia ministerială au stabilit că proiectul Palas este ilegal. Toamna aceasta, Iulius Group a anuţat că va termina un mall cu 118 magazine, o alee cu alte 38 de magazine şi mai multe localuri. Constructorul va amenaja o grădină publică, o parcare subterană cu 2.500 de locuri şi 500 de apartamente.

Investitorul privat a scos deja la închiriere trei clădiri de birouri. Pentru a finaliza investiţia de 260 de milioane de euro, promisă de Iulian Dascălu, constructorul s-a obligat să plătească Primăriei o redevenţă. Valoarea acesteia este de minimum 36.000 de euro lunar sau, cel mult, 21% din profitul anual. Până acum, la patru ani de la demararea lucrărilor, municipalitatea ieşeană nu a încasat niciun ban. Din acest motiv, municipalitatea a dat în judecată Iulius Group, anul trecut, pentru a recupera datoria acumulată de 1,3 milioane de euro.  

Fapte prescrise pentru DNA

Predarea terenului din centrul Iaşiului către investitorul privat a fost cercetată şi de către procurorii anticorupţie. Direcţia Naţională Anticorupţie a început în 2007 cercetarea penală pentru abuz în serviciu pe numele primarului Gheorghe Nichita şi ale consilierilor Vasile Munteanu, Constantin Neculau, Camelia Gavrilă, a directorul tehnic al Primăriei, Mihai Chirica, a fostului arhitect-şef Ioan Vagner. Pe lista DNA au mai fost incluşi ex-consilierii Ionel Oancea şi Antimir Daşu şi fostul secretar al CL, Lăcrămioara Vernică. Procurorii au dispus însă neînceperea urmăririi penale pentru cele nouă persoane cercetate în dosar, pe motiv că faptele s-ar fi prescris.

"Asocierea a fost anulată de instanţă, iar între Primărie şi Iulius Group nu mai există niciun contract valid."
Cătălin Bălan
profesor de Drept

"Nu mă interesează toate beţele în roate pe care le pun un grup de interese sau altul. Vreau ca Palasul să se finalizeze."
Gheorghe Nichita
primarul Iaşiului

Deputatul Fenechiu a primit o felie din Palas



Deputatul Relu Fenechiu, şeful PNL Iaşi şi unul dintre cei mai aprigi susţinători ai proiectului, a fost răsplătit de milionarul Dascălu cu o parte din proiect. Parlamentarul, care deţine şi o firmă de construcţii, a intervenit în 2007 la Adrian Iorgulescu, pe atunci ministru al Culturii, pentru a grăbi parafarea unor acte necesare proiectului Palas. În schimb, Fenechiu s-a ales de la Dascălu cu un hotel. Printr-o firmă înfiinţată în 2009, parlamentarul a cumpărat cu doar un milion de euro 2.348 de metri pătraţi de teren la Palas, pe care ridică un hotel, o parcare subterană şi mai multe spaţii comerciale.

Şedinţă de partid pentru susţinerea proiectului

Palasul a fost susţinut şi de alţi pioni importanţi din administraţia publică ieşeană. Colegul de partid al lui Fenechiu, Cristian Adomniţei, fost ministru al Educaţiei şi fost angajat al lui Iulian Dascălu, a ţinut să promoveze proiectul pe vremea când era ofical al Guvernului, cu ocazia deschiderii şantierului Palas. Şi democrat-liberalul Dan Cârlan, acum director al Autorităţii Naţionale pentru Inundaţii şi managementul Apelor, a organizat în 2006 o şedinţă de partid la care şi-a invitat colegii din Consiliul Local şi pe Iulian Dascălu pentru a dezbate importanţa ansamblului imobiliar. La acea vreme, Cârlan deţinea şi funcţia de preşedinte al PDL Iaşi.

Cununat de Patriarh

Cel mai vehement susţinător a fost Patriarhul Daniel. Fostul mitropolit al Moldovei şi Bucovinei a semnat, chiar în ziarul Bisericii, un text de laudă la adresa investiţiei lui Dascălu. „Palas va contribui la promovarea calităţii vieţii citadine prin multe locuri de parcare în subteran, servicii, spaţii de agrement şi spaţii în care vor fi puse în valoare istoria şi cultura Moldovei", spunea Patriarhul. Legăturile acestuia cu Dascălu sunt mai strânse. În urmă cu patru ani, fostul ÎPS al Moldovei l-a cununat religios pe „regele mallurilor", în Italia, fiind singura dată când înalta faţă bisericească a oficiat o astfel de slujă. 

Iulius Group, cuibuşor de securişti

Născut într-o familie săracă de muncitori din Iaşi, Iulian Dascălu a reuşit în afaceri abia după ce a intrat în anturajul foştilor ofiţeri de Securitate. Cel care i-a făcut intrarea este „sensei" Dan Stuparu, singurul antrenor de karate tolerat de regimul comunist după scandalul Meditaţiei Transcedentale din anii '80. Stuparu, apărut în primele rânduri la Revoluţie, l-a luat sub aripa sa pe tânărul Dascălu. Mai târziu, i-a fost naş, la somptuoasa nuntă ţinută în Italia şi oficiată de actualul Patriarh, pe atunci Mitropolit al Moldovei.

Generalul Alexoae, consultantul lui Dascălu

Printre securiştii angajaţi încă de la începuturi de Iulius Group se numără trei foşti şefi ai SRI Iaşi: coloneii Florin Vezeteu şi Corneliu Dogaru, precum şi generalul Tiberiu Simion. Acesta din urmă oferă consultanţă juridică firmei Build Corp, care se ocupă de afacerile în construcţii ale lui Dascălu. Alt om de bază al afaceristului este generalul Gheorghe Atudoroaie, fostul adjunct al şefului Securităţii Timiş înainte de '89, arestat şi apoi achitat pentru crimele Revoluţiei, reactivat şi avansat de Virgil Măgureanu, iar în prezent director al Iulius Mall Timişoara.

Cel mai important „consultant" al lui Dascălu este însă generalul Vasile Alexoae, fost şef al Securităţii Roman, unde l-a cunoscut pe Sorin Ovidiu Vîntu, al cărui salariat a fost apoi la FNI. Promovat consilier al directorului SRI, Radu Timofte, a ieşit la pensie şi acum lucrează pentru Dascălu. Conform unei decizii a CNSAS, generalul Alexoae a fost „agent al poliţiei politice comuniste".

image
Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite