Legea antifumat, la loc comanda. Cum îşi anulează parlamentarii propriile măsuri pentru protecţia nefumătorilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Senatul a modificat legislaţia antifumat prin votarea unor amendamente care le-ar putea permite fumătorilor să fumeze în baruri şi restaurante nu doar în afara localelor, ci şi în interior, în camere special amenajate. Practic, asta ar însemna revenirea la vechea lege, atrag atenţia specialiştii.

Deşi patronii de localuri susţin că nu au înregistrat pierderi o dată cu intrarea în vigoare a legii antifumat, senatorii au votat modificarea legii, astfel încât fumătorii să poată fuma în incinta unor restaurante şi baruri, în spaţii special amenajate şi izolate de restul clienţilor. 

Dacă amendamentele senatorilor vor trece şi de Camera Deputaţilor, forul decizional, România va reveni la vechea lege. Concret, cel mai important amendament adus de senatori legislaţiei antifumat îl reprezintă redefinirea spaţiului public închis. 

„În legea actuală, spaţiul public închis este definit ca un spaţiu mărginit de minimum doi pereţi. Prin modificarea de la Senat, spaţiul public este mărginit de patru pereţi. În mod normal, fumatul, prin definirea acestor spaţii, rămâne interzis în continuare. Se introduce însă această excepţie a camerelor speciale. Deci nu se pune problema să am restaurante de fumători, ci voi avea restaurante în care nu se fumează şi cei care sunt proprietari de restaurante sau de baruri îşi vor amenaja spaţii speciale pentru fumat”, a explicat, pentru „Adevărul”, doctorul Florin Buicu, preşedintele Comisiei de Sănătate din Camera Deputaţilor. 

„Avem o lege simplă şi ne întoarcem doi paşi înapoi”

Potrivit acestuia, modificările nu au ajuns încă la Camera Deputaţilor. Acest lucru s-ar putea întâmpla, cel mai devreme, abia în a doua săptămână a lunii iunie. La rândul ei, deputatul Aurelia Cristea, iniţiatoarea legii antifumat, afirmă că parlamentarii din Senat au trecut pe şest amendamentele, fără a iniţia o dezbatere pe marginea lor. Mai mult, Cristea afirmă că România se încăpăţânează să meargă împotriva curentului, precizând că se va ajunge la vechea lege, care nu era aplicată decât la nivel pur formal şi în foarte puţine situaţii. 

„Am mai avut această lege şi n-a funcţionat, ea prevedea până anul trecut amenajarea de spaţii complet izolate. N-a respectat-o nimeni, n-a făcut nimeni verificări şi era imposibil de monitorizat implementarea ei. Acum când avem o lege simplă şi care e, în mare parte respectată, constatăm că vrem să ne întoarcem în urmă. Asta în contextul în care Republica Moldova a introdus o legislaţie antifumat mai restrictivă decât cea de la noi”, a explicat deputatul. 

Deşi recunoaşte că este dreptul parlamentarilor să vină cu asemenea amendamente, Cristea spune că lipsa dezbaterii nu este firească. „Nu ştiu cum se realizează izolarea camerelor respective, nu ştim nimic legat de sistemele de ventilaţie, nu am văzut nimic referitor la personalul angajat. E clar că n-a fost gândit în profunzime acest amendament. El a fost gândit din prisma confortului pe care un fumător doreşte să îl aibă. Sper să avem mai multă înţelepciune în ceea ce priveşte sănătatea tinerei generaţii”, a completat parlamentarul. 

„Pentru milioanele de fumători e necesară această modificare”

Însă vicepreşedintele Comisiei de Sănătate din Senat, profesorul Florian Popa, subliniază că s-a luat în calcul inclusiv marcarea locurilor speciale pentru fumat. Acestea ar trebui însă să existe doar în restaurantele foarte mari, în care ajung şi mulţi fumători. „Mă gândesc că fiind cinci milioane de fumători ar fi necesară crearea unor asemenea spaţii în marele restaurante sau în cafenele, unde oamenii să aibă posibilitatea să fumeze. Nu credeam că amendamentul va fi votat aşa repede, mai ales că se aşteaptă o Ordonanţă a Guvernului care să pună în acord legislaţia românească privind fumatul şi directiva europeană antifumat, cea legată de etichetare”, a declarat medicul chirurg. 

În opinia acestuia, legea antifumat este greu de aplicat. Prin urmare, continuă Popa, ea este şi foarte des încălcată. „Şi atunci, ca să nu mergem nici pe lângă lege, nici împotriva ei, trebuie să le dai posibilitatea celor cinci milioane de fumători să fumeze”, a mai spus vicepreşedintele Comisiei de Sănătate din Senat. 

Patron restaurant: „Sună a bătaie de joc”

Pe de altă parte, patronii de restaurante sunt debusolaţi de modificările frecvente ale legislaţiei în acest domeniu. „Sună a bătaie de joc ce fac domnii parlamentari. Este greu de crezut că România va merge împotriva cursului Europei şi mă mir că Parlamentul pare a nu înţelege direcţia europeană. Noi nu vom lua măsuri până aceste schimbări nu vor exista, negru pe alb”, spune Dragoş Petrescu, CEO al grupului City Grill. 

Managerul susţine că, în ciuda aşteptărilor, restaurantele nu au avut pierderi majore odată ce fumatul a fost interzis în spaţiile publice închise. „Restaurantele noastre nu sunt afectate major şi nu am remarcat o schimbare a mixului de clienţi. Evident, familiile cu copii şi nefumătorii au revenit în restaurante şi o parte din fumători au petrecut mai puţin timp în restaurant, însă nimic semnificativ”, a conchis Petrescu.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite