Lege aspră împotriva gunoaielor, în Bhutan

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Regatul Bhutan este una dintre cele mai izolate şi slab dezvoltate ţări din Munţii Himalaya. Industria este aproape inexistentă în acest ţinut rupt de lume. Şi totuşi, capitala regatului,

Regatul Bhutan este una dintre cele mai izolate şi slab dezvoltate ţări din Munţii Himalaya. Industria este aproape inexistentă în acest ţinut rupt de lume. Şi totuşi, capitala regatului, Thimphu, este sufocată zilnic de peste 35.000 de tone de gunoaie, motiv pentru care oficialităţile au trecut la măsuri extreme.

Parlamentul din Bhutan a aprobat o lege, intitulată Legea celor trei "R", prin care vor fi amendaţi toţi cetăţenii care aruncă gunoaiele pe unde nimeresc.

Legea celor trei "R" presupune, de fapt, un îndemn pentru toţi locuitorii capitalei Thimphu. Ei sunt încurajaţi să recupereze cantităţile uriaşe de gunoaie care zac pe străzi ori în faţa caselor, să recicleze deşeurile şi să le refolosească.

Autorităţile susţin că această lege, care prevede, concret, amenzi usturătoare pentru bhutanezi, va face din capitala regatului una dintre cele mai curate zone din Asia de Sud. Amenzile prevăzute de lege sunt uriaşe în comparaţie cu veniturile bhutanezilor, care nu câştigă decât cu greu o sută-două de euro pe lună.

Iată câteva dintre prevederile Legii împotriva gunoaielor, cât şi cuantumul amenzilor percepute pentru nerespectarea normelor impuse în capitala regatului:

1.Arderea gunoaielor sau satisfacerea necesităţilor în alte locuri decât cele permise va fi penalizată cu 450 de dolari;
2..Depozitarea gunoiului în faţa casei va fi sancţionată cu o amendă ce se poate ridica la 13 dolari, dar se va aplica zilnic dacă va fi nevoie;
3..Aruncarea obiectelor la întâmplare, pe străzi sau prin parcuri, va fi amendată cu nu mai puţin de 450 de dolari.
Oficialităţile bhutaneze sunt foarte încântate de această lege şi promit că pe străzile din Thimphu se vor afla zilnic cel puţin 10 inspectori, timp de 12 ore, pentru a supraveghea şi sancţiona orice abatere. Rămâne totuşi de văzut cum vor face faţă cei 10 inspectori, care duminica vor avea liber, când vor fi confruntaţi cu cetăţenii, obişnuiţi până acum să arunce anapoda tot ce nu le trebuie, construind veritabili munţi de gunoaie, prin tot regatul Bhutan. (Mihaela Pavnutescu)

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite