Le Figaro: Lupta împotriva Covid-19 ar putea ucide indirect până la 6.000 de copii în fiecare zi în următoarele luni

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Copii saraci coronavirus

Lupta împotriva coronavirusului ar putea avea efecte indirecte devastatoare în special în ţările sărace, provocând în mod indirect moartea a 6000 de copii în fiecare zi în următoarele şase luni, scrie „Le Figaro”.

Cotidianul francez citează UNICEF, care trage un semnal de alarmă asupra efectelor colaterale ale măsurilor restrictive pentru combaterea Covid-19, şi cere măsuri urgente. Articolul din Le Figaro îl puteţi citi la acest link.

În cel mai rău dintre cele trei scenarii dintr-un studiu realizat de Universitatea Johns Hopkins, până la 1,2 milioane de copii sub cinci ani care trăiesc în 118 ţări ar putea muri timp de şase luni din cauza perturbării serviciilor medicale prin eforturile de combatere a răspândirii Covid-19, a declarat UNICEF. Aceste decese s-ar adăuga la cele 2,5 milioane de copii din această grupă de vârstă care mor deja la fiecare şase luni în aceste ţări.

În aceeaşi perioadă, până la 56.700 de femei ar putea, de asemenea, să moară din cauza lipsei accesului la servicii medicale pre şi post-partum, pe lângă cele 144.000 de femei care mor din aceleaşi cauze în prezent. Această situaţie tragică ar anihila „zeci de ani de progres în reducerea deceselor care pot fi prevenite la copii şi mame”, declară Henrietta Fore, directorul UNICEF. "Nu trebuie să permitem ca mamele şi copiii să devină victimele colaterale ale luptei împotriva virusului", care a luat deja vieţile a aproape 290.000 de oameni din întreaga lume, a adăugat ea într-un comunicat.

În ţările în care sistemele de sănătate sunt precare, Covid-19 perturbă accesul la servicii medicale, la medicamente şi la alimente şi pune presiune asupra resurselor umane şi financiare, arată studiul citat, publicat în Lancet Global Health.

Măsurile de combatere a noului coronavirus – carantină, restrângerea liberei circulaţii a cetăţenilor, restricţii de călătorie – şi anxietatea în rândul populaţiei reduc numărul de vizite în spitale şi a accesării serviciilor medicale vitale. Studiul se referă în special la îngrijirea pre şi postnatală, la naşteri, vaccinări, precum şi la serviciile de prevenire şi de tratament. UNICEF mai arată că, până la jumătatea lunii aprilie, este posibil ca mai mult de 117 milioane de copii din 37 de ţări să nu fi fost vaccinaţi împotriva rujeolei, după ce campaniile de vaccinare au fost întrerupte din cauza măsurilor restrictive legate de combaterea Covid-19.

Şi în România accesul la servicii medicale de bază a fost perturbat din cauza măsurilor restrictive Covid-19. Am văzut, de exemplu, un articol recent din Libertatea în care un director de spital trage un semnal de alarmă asupra faptului că unităţile Covid-19 stau „mai mult goale”, în timp ce restul bolnavilor „nu au unde să se trateze”. Articolul arată că „doctorii sunt obligaţi să mintă că pacienţii sunt suspecţi de coronavirus, ca să le salveze viaţa celor care au afecţiuni grave, altele decât COVID-19.”

Să ne amintim şi că în România, 51% dintre copii sunt expuşi riscului de sărăcie şi de excluziune socială. România se află pe primul loc în Uniunea Europeană în ceea ce priveşte ponderea copiilor aflaţi în această situaţie, conform unui raport Eurostat citat de Mediafax

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite