La şcoală, ca în Evul Mediu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sute de copii din România parcurg zilnic zeci de kilometri pe jos către sălile de clasă prin păduri şi noroaie cu riscul de a fi atacaţi de animale sălbatice Zece kilometri dus, zece

Sute de copii din România parcurg zilnic zeci de kilometri pe jos către sălile de clasă prin păduri şi noroaie cu riscul de a fi atacaţi de animale sălbatice

Zece kilometri dus, zece întors. Copiii dintr-un cartier periferic al Petroşaniului se trezesc la ora cinci în fiecare zi ca să poată ajunge la şcoală. Acelaşi calvar îl trăiesc şi alte sute de elevi din mai multe judeţe ale ţării, care se văd nevoiţi să parcurgă zeci de kilometri pe jos pentru a ajunge să înveţe carte. Ministerul Educaţiei asigură că situaţia transportului şcolar se va remedia... anul viitor!

Cătunul Dâlja este mai mult un sat, dar din punct de vedere administrativ este considerat un cartier al municipiului Petroşani. Oamenii de aici, 70 de familii, plătesc impozite ca orice orăşean, chiar dacă nu au văzut în viaţa lor mult promisele, din patru în patru ani, utilităţi.

Nici curent nu au întotdeauna, pentru că infrastructura este veche, iar la o mică adiere a vântului se scurtcircuitează. Totuşi, acestea sunt cele mai mici neajunsuri ale lor, spun oamenii. Problema cea mai mare din punctul lor de vedere o reprezintă drumul până în centrul oraşului, care nu a fost niciodată asfaltat. Drum care a transformat viaţa copiilor care merg la şcoală într-un adevărat coşmar.

Elevii se văd nevoiţi să străbată în fiecare zi aproape 20 de kilometri, pe jos, prin pădure, pentru a ajunge la ore. În ciuda greutăţilor pe care le întâmpină însă, aproape toţi sunt premianţi.

"Eu fac drumul ăsta de opt ani"

Daniel are 14 ani şi este liderul grupului de elevi temerari care merg pe jos zeci de kilometri ca să ajungă la cursuri. El se îngrijeşte de copiii care merg prin pustiu până la şcoala din Petroşani. Are în grijă şapte copii, de la clasa a V-a şi până la a VIII-a. Băiatul ne-a povestit ieri ce înseamnă pentru ei o zi de şcoală. La ora cinci fix, copiilor li se dă deşteptarea de către părinţi.

La ora şase sunt toţi pe uliţă, pregătiţi să plece spre şcoală. "Este greu pentru noi, dar ce să faci? Ne-am obişnuit, mai ales că eu fac drumul ăsta de opt ani. Ar fi bine să primim un microbuz, un ARO ar fi foarte bun, să ne ducă la şcoală, dar nu cred că primim.

Ne este teamă de multe ori. Cel mai greu este pentru noi să mergem la şcoală toamna şi iarna, că atunci facem cam două ore şi jumătate pe drum. Sunt şi animale sălbatice, pentru că drumul e prin pădure, dar până acum nu ni s-a întâmplat nimic", ne-a spus băiatul.

Situaţie dificilă şi pentru sute de copii din Iaşi

Şi în Iaşi, peste 150 de copii, din patru sate ale comunei Gropniţa, merg pe jos, pentru a ajunge la şcoală, între 5 şi 15 kilometri, din cauza drumurilor distruse, dar şi din lipsa microbuzelor şcolare. " Un singur drum este între 6 şi 12 km, iar copiii vor merge chiar şi pe câmp", ne-a declarat primarul din Gropniţa, Vasile Grădinariu. Inspectoratul Şcolar Judeţean Iaşi l-a înştiinţat pe edil că un microbuz va fi disponibil pentru această comună în luna decembrie a acestui an. "Sunt sigur însă că nici măcar în martie 2008 nu va veni", consideră primarul.

Denis parcurge drumul plângând

Pe jos merg la şcoală şi sute de copii din judeţul Vaslui. Pe frig, pe ploaie sau zăpadă, sute de copii vor trebui să parcurgă kilometri întregi, de dragul educaţiei, deoarece jumătate din microbuzele şcolare sunt stricate sau lipsesc cu desăvârşire. Mulţi dintre copii se bucură dacă prind un loc într-o căruţă care parcurge acelaşi drum cu ei. Potrivit inspectoratului şcolar, în acest judeţ ar mai fi nevoie de încă 30 de microbuze şcolare pentru ca elevii să poată ajunge la şcoală în condiţii optime.

Un caz dramatic este acela al lui Denis, un băieţel de clasa a II-a din cătunul Condrea, care, odată cu începerea şcolii, va parcurge singur, zi de zi, opt kilometri pe un câmp pentru a ajunge la cursuri, după ce majoritatea copiilor din sat au renunţat la şcoală din cauza lipsei transportului.

"Anul trecut, nu era seară să nu ajungă acasă plângând de frică. Mai sunt doi, dar sunt mari şi aveau ore dimineaţa. Îi era aşa de frică de întuneric, încât plângea de la şcoală până acasă. Când ajungea, era umflat de plâns", povesteşte mama băiatului.

De ani de zile, pe jos, la şcoală

Şi în judeţul Botoşani, sute de elevi din mediul rural merg şi anul acesta cel puţin trei kilometri pe jos pentru a învăţa carte. Este vorba despre elevi de gimnaziu din satele unde nu există unităţi şcolare decât în comuna din care fac parte sau şcolile lor au fost comasate din cauza numărului mic de elevi. ,,2-3 km nu mi se pare totuşi o distanţă prea mare pentru un elev de gimnaziu.

Cam atât merg şi unii elevi şi profesori din oraş pentru a ajunge la şcoală. Nu putem asigura maşini pentru toate şcolile din judeţ. De această chestiune ar trebui să se ocupe consiliile locale să găsească soluţii alternative", ne-a declarat Horia Negrescu, inspector general ISJ Botoşani. În acest judeţ ar mai fi nevoie de cel puţin 40 de microbuze şcolare.

Gorjul mai are nevoie de peste 250 de microbuze

Potrivit inspectorului şcolar general Liviu Andrei, necesarul judeţului Gorj este de 300 de microbuze şcolare noi, care să funcţioneze astfel încât elevii să fie transportaţi în condiţii optime la şcoală. "Nu sunt şanse să primim atât de multe vreodată.

Abia am reuşit ca, în urma solicitărilor venite de la primarii şi directorii unităţilor şcolare din judeţul Gorj, să primim de la Ministerul Educaţiei şi Tineretului 24 de microbuze pentru 23 de localităţi", ne-a declarat inspectorul. În ce priveşte judeţul Alba, aici mai este nevoie de 40 de maşini pentru ca elevii să nu mai meargă pe jos, iar la Braşov, de 11. În judeţul Suceava ar mai fi nevoie de cel puţin 26 de microbuze pentru transportul elevilor. (Grupaj realizat de Secţia Corespondenţi)

Ce spune ministrul educaţiei

Cristian Adomniţei (foto), ministrul educaţiei şi cercetării, a vorbit despre situaţia microbuzelor şcolare miercuri, la Galaţi. Explicaţiile oficialului de la Bucureşti i-au neliniştit însă şi mai mult pe elevi. "De anul viitor, sper că vom termina de achiziţionat toate microbuzele pentru a acoperi toate cerinţele şi vom avea şi un număr în plus de microbuze pentru a începe să schimbăm parcul auto acolo unde este foarte învechit. Anul acesta am cumpărat 800 de microbuze. Vom mai cumpăra măcar atâtea şi anul viitor. Oricum, cererile rămase nerezolvate sunt sub numărul de 800", a declarat ministrul.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite