La prânz cu Ion Sturza: În România, antreprenorii reali sunt un fenomen, restul sunt „meseriaşi”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„A fost fun fiecare dintre ele. Şi a fost o evoluţie naturală.” Aşa îţi raăspunde Ion Sturza, fondator şi presedinte al Fribourg Investments, fond de investiţii cunoscut în România pentru retailerul Elefant.ro, când îl întrebi în ce etapa a carierei i-a plăcut mai mult. Dacă a preferat să fie premier al Republicii Moldova, vicepreşedinte de corporaţie într-o companie de talia Rompetrol sau investitor în business-uri la început de drum.

E drept ca Ion Sturza, descendent al familiei de domnitori Sturza, a facut schimbari importante in cariera.

A trecut de la domeniul economic la cel politic, cand in 1999 a fost numit vicepremier si ministru al Economiei, iar un an mai tarziu premier al Republicii Moldova. In ultima functie a stat mai putin de un an pentru ca in noiembrie 1999 a fost demis de o majoritate parlamentara comunista si crestin democrata sprijinita de Petru Lucinschi, fost premier al Moldovei. Chiar si acum este considerat cel mai occidental fost prim-ministru pe care l-a avut Republica Moldova.

De altfel, se straduieste ca macar o data pe luna sa ajunga in Moldova, acolo unde se simte "acasa", desi cel mai mult timp sta in Romania.

„Acolo e acasa pentru ca acolo m-am nascut…nu? Si cand merg acolo, incerc sa fac mentorat cu politicienii si oamenii de afaceri. In general, tinerii vor sa afle cheia succesului si cand le zic ca 90% este munca si 10% noroc devin foarte deceptionati. Iar cu cei mai maturi vorbesc punctual despre tendinte ori investitii. Politicienilor le vorbesc despre moralitate pentru ca nu trebuie sa existe politica fara etica si morala. Cand ma duc acolo, le zic ca eu vin dintr-o tara care in ultimii ani a bagat pe banda rulanta la puscarie premieri ori ministri. Pentru integrare europeana trebuie implementate reforme in toate domeniile, mai ales in ceea ce priveste obsesia Uniunii Europene, si anume lupta impotriva coruptiei. Dar cand tu ai sectoare intregi netransparente...e o problema", afirma Ion Sturza.

In opinia sa, criza din Ucraina a pornit tot de la nemultumirea oamenilor fata de coruptie.

„Multi considera ca este un conflict strategic intre Est si Vest…am foarte multi prieteni acolo si, de fapt, este vorba de o rabufnire a populatiei fata de coruptie, fata de guvernare, fata de aroganta, de ignoranta, de incompetenta. Nu neaparat un conflict intre valorile dintre Vest si Est. Si incerc sa le explic politicienilor moldoveni ca ii poate lovi si pe ei acelasi lucru. In Ucraina, eu am crezut ca lucrurile se vor aseza foarte rapid, dar, din pacate, interventia personala a lui Putin, pentru ca Rusia inseamna astazi o singura persoana, a schimbat lucrurile. E foarte greu de spus ce se va intampla in continuare”, explica fostul premier moldovean.

Citeşte continuarea pe wall-street.ro

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite