FOTO Cum va evolua epidemia în România. Simularea expertului care spune că vom învinge coronavirusul până la 1 iulie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bogdan Micu, un specialist în achiziţii de criză, a postat pe pagina sa de Facebook o simulare a evoluţiei epidemiei de coronavirus în România. Acesta susţine că epidemia se va încheia pe 1 iulie şi că vor fi peste 2600 de decese în ţara noastră.

Simularea lui Bogdan Micu, antreprenor la bază, se bazează pe modele matematice destul de exacte, cifrele prevăzute pentru ziua de ieri, 2 aprilie, fiind foarte apropiate de realitate, transmite newsweek.ro.

„Astăzi (joi, 2 aprile - n. red.), modelul meu zice 2756 de infectaţi cu 112 decese. Şi sunt, de fapt, 2738 infectaţi şi 107 decese”, scrie Bogdan Micu.

Iată postarea pe Facebook a lui Micu, specialist în achiziţii publice:
 

„Zilele astea am făcut câteva analize asupra nivelului de infecţii care va afecta România. Eu am nevoie de această predicţie ca să pot evalua ce nevoie de echipamente va fi în ţară. Să ştiu ce trebuie cumpărat. Că nu poţi cumpăra de pe o zi pe altă milioane de echipamente. Lead time best case este 3 săptămâni. Trebuie strategie şi viziune. Altfel eşti mort în faşă pe piaţa internaţională de echipamente. În cazul de faţă este o versiune a simulării în care am ales un caz uşor mai optimist decât Italia şi Spania. Motivul principal pentru care am ales asta este că România, spre deosebire de alte ţări, a luat măsuri de distanţare socială mult mai devreme. Un lucru care se poate modela. Între variabilele mele, majoritatea sunt valori destul de universal valabile, şi testate deja în China şi alte ţări, şi deci aproape de realitatea de la noi.

Ce avem noi particular?

Două variabile.

1. Compliance rate al distanţării. Eu am ales 67%. Care este general acceptat ca fiind destul de realist. Adică 2 din 3 oameni respectă destul de serios distanţarea socială. Dar nu am date să ştiu dacă chiar aşa e. Dar cred că aşa e.

2. Numărul de infectaţi care au intrat în ţară. Aici mi-a fost super greu să fac o estimare. Am verificat cu poliţia de frontieră cam câţi oameni au intrat în ţară şi din ce ţări au venit. Am verificat la acea dată câţi oameni erau deja confirmaţi în acele ţări.

Am făcut o extrapolare şi am zis că probabil, un procent similar cu populaţia din zona de unde vin, sunt bolnavi şi ai noştri români.

Momentan, am ales 2000 de bolnavi iniţiali în ziua zero. Asta înseamnă câţi am estimat eu că sunt infectaţi intraţi în România. Ziua zero aleasă de mine este 8 martie.

Cum se citeşte estimarea:

1. Peak? Toată lumea mă întreabă când atingem "Peak-ul”. În primul rând sunt mai multe Peak-uri. Peak-ul de infectaţi. Peak-ul de spitalizaţi. Peak-ul de decese. Dar un Peak NU înseamnă o zi în cazul de faţă. Înseamnă - aşa cum se vedem din grafic - o perioada lungă de aproape 45 zile.

2. Culoarea galbenă înseamnă numărul de persoane expuse virusului.

3. Culoarea roşie înseamnă numărul de persoane infectate (inclusiv asimptomaticii)

4. Culoarea albastru deschis înseamnă numărul de persoane spitalizate. (Din asta se aplică un procent pentru a vedea numărul de persoane în Terapie Intensivă)

5. Culoarea albastru închis - numărul de decese.

Graficul este pe zile. Şi practic se poate citi în fiecare zi câţi oameni vor fi în spitale. În Terapie Intensivă. Decese. Vindecaţi etc.


Click pe imagine pentru a o vizualiza la rezoluţie maximă

graf

Cum am verificat că e corect?

Cea mai bună metodă de verificare până acum pentru mine a fost verificarea cu datele reale. Graficul are ziua zero la 8 martie. Şi, cu o marja de eroare cam de 10-20%, a prezis corect evoluţia. De pildă, când în ţară erau 1814 confirmaţi şi 70 decese, eu vedeam 1870 confirmaţi şi 90 decese.

Mă aştept că modelul să înceapă să aibă diferenţe tot mai mari faţă de realitate. Asta este pentru că, deşi mă lupt de ceva vreme să am acces la informaţii oficiale ca să pot antrena modelul pe date cât mai reale, mă lovesc de o frică de transparentizare pe care nu o înţeleg. Chiar dacă sunt angajat guvernamental.

Oricum şi aşa, modelul ne dă o idee asupra duratei şi magnitudinii. E pură matematică”, spune Micu.

Micu a prezentat modelul său grafic ministrului Sănătăţii Nelu Tătaru şi premierului Orban.

”Acum două zile am prezentat acest model domnului ministru Tătaru. Şi apoi şi domnului prim-ministru. Au fost foarte receptivi la ce au văzut. Am zis că, de fapt, modelul ăsta este doar o unealtă pe care trebuie să o folosim ca să prezicem în mod AUTOMAT necesarul de echipamente în spitale în avans, rată de acoperire a paturilor cu ventilatoare, rată de îmbolnăvire a medicilor, distribuţia automată şi trasparentizarea distribuţiei de echipamente etc.

Ar trebui să putem sta la masă cu autorităţiile, să discutăm ce vom face pe 15 aprilie sau pe 30 aprilie, încă de azi. Achiziţiile de echipamente durează. Resursele nu pot fi realocate pe loc. Cum înlocuim doctorii din carantină?

Cum testăm dacă se termină testele într-un loc şi în altul sunt prea multe? Pentru că distribuţia spaţială nu e uniformă? Totul trebuie automatizat, profesionalizat şi debirocratizat în max 3 zile. Altfel efortul nostru se va prăbuşi rapid sub greutatea realităţii de mâine. A rămas că mai discutăm. Eu pun acestă previziune aici. Să fie.

Datele rezultate pe scenariul probabil:

1. Începând cu aprox. 8 aprilie, vom trece de 5.000 de confirmaţi. În modelul meu, confirmaţii şi spitalizaţii sunt puşi împreună. Dar o parte sunt în carantină de fapt.

2. Undeva pe 25 aprilie - 30 aprilie (+-5 zile) vom trece de 1.000 de decese.

3. Peak-ul (cazuri în spital şi carantină cu simptome grave) va începe cam pe 7-9 aprilie şi va dura până în 15 mai. După 15 mai vom scădea sub 5.000 de oameni în spitale şi carantină.

4. Ziua cu cei mai mult oameni în spitale va fi aproximativ între 17-25 aprilie. Cu aproximativ 8.535 oameni în spitale şi carantină dar cu simptome grave.

5. În perioada de peak (vârf- n.red.) vom avea cam 35-40 de decese pe zi.

6. La 1 iulie, mă aştept să fi declarat deja epidemia învinsă. Cu câteva cazuri noi declarate pe vremea aia. Sau aproape nici unul.

7. La 1 iulie când vom fi învins, vom avea 2.657 decese.

Date pe scenariul mai improbabil de tip Italia:

În general, dacă mă iau după Italia şi extrapolez la România, cifrele tind să se dubleze. Deci, dacă vreţi scenariu pesimist, înmulţiţi cu doi cifrele de mai sus. Mai rău de atâta e foarte improbabil să fie. Dar, durata rămâne aceeaşi. Doar parabolă e mai înaltă.

PS: Azi modelul meu zice 2756 de infectaţi cu 112 decese. Şi sunt de fapt 2738 infectaţi şi 107 decese. Sper că aceste informaţii să va ajute. Şi să fie un exemplu că Transparenţa inspiră solidaritate şi Transparenţa ar putea ajută dacă ar fi practicată”, a postat Micu.

Pe de altă parte, Bogdan Diaconu, de la MindCare, spune că modelul este greşit.

”Bogdan,

Modelul prezentat de tine e prost. Te rog din suflet să nu te superi, faci o treabă minunată la UNIFARM în ce priveşte achiziţia de materiale.

Dar modelul prezentat de tine e prost. Şi ştii că e prost.

Dacă ţinem morţiş să ne iasă socoteala ca să se potrivească ”modelului”, o să putem face şi asta.

Cum putem face asta? Cum putem minţi populaţia că situaţia e sub control?

Uite cum:

1. Testăm, vezi analiza lui Russell, la o capacitate de fapt de 21 – 27% din cei simptomatici. Lejer.
Drept urmare mai puţini testaţi, progresie mai mică.
2. Sub-raportăm decese. Dacă n-ai fost testat COVID, nu exişti în statistică
3. Sub-raportăm formele uşoare/ medii de boală. Timpul de ”tic-tac” este între 5 – 14 zile. De aia Event Horizon NU îşi permite, spre exemplu, predicţii decât la maxim 7 zile! Atât vedem în viitor, Bogan. Maxim 7 zile, după care lucrurile o pot lua în orice direcţie!
4. Lăsăm impresia că lucrurile se termină în Mai. Lucrurile NU se termină în mai. Dacă spui că se termină în mai, şi laşi şi guvernul să creadă asta, s-ar putea să-şi facă planuri politice. Dar lasă că îşi face guvernul planuri. Îşi face OPOZIŢIA planuri. Şi planul e de alegeri în iunie, bla bla. E IRESPONSABIL.
5. Luna mai poate însemna mii de morţi, sau ZECI de mii de morţi. Lăsaţi oamenii care fac modelare statistică să vă ajute. Oricine poate lua un calculator epidemic pe net şi să se joace un pic cu el. E mai greu să modelezi ROMÂNIA.
6. Biserica vrea slujbă de Înviere. O cere însuşi IPS Teodosie. Degeaba spui că urcăm la apex începând cu mijlocul lui Aprilie. Trebuie să spui şi că odată început apexul, valul de îmbolnăviri grave va copleşi rapid capacitatea de paturi de ATI, ventilatoare, resursă sanitară cu un factor de multiplicare important. Când spun că va ”copleşi”, Bogdan, spun că o să o măture ca viitura. Mai avem la dispoziţie 10 – 14 zile să ne întărim resursa. NU poţi spune ţării că ”teoria privind testele prea puţine e falsă”. Cifrele sunt acolo! Poate să numere oricine că din 25 martie, şi până azi, n-am sărit de 2000 de teste/ zi. Şi vine un moment când, fir-ar ale naibii de teste, n-o să avem suficiente cât să marcăm prin RT-PCR bolnavi de pneumonie.
7. Trebuie să ne urgentăm capacitatea de diagnostic COVID prin alte mijloace! Mijloace care să ne dea o anvergură corectă a fenomenului. Mă refer la criteriul clinic, cuplat cu paraclinic şi imagistic. Bogdan, TREBUIE să începem să facem Rx/ CT oamenilor care vin la spital pentru probleme respiratorii DAR şi digestive! Test Covid negativ, PLĂMÂNI Covid, Bogdan! Nema test, dacă moare omul de plămâni NU intră în modelul vieţii.
8. NU poţi trata problema naţional. A devenit relevant că unele judeţe deja sunt ”roşii”, altele intră în zona roşie şi altele încă sunt sub control. NU vor exista judeţe să nu treacă prin roşu. Să fie clar. Ieşirea de sub menghina distanţării trebuie făcută cu cap, altfel o să ai explozii de cazuri necontrolate tocmai în zonele „trandafirii” deocamdată privind Covid.
9. Pentru că resursa sanitară este inegală. Te uiţi la Brăila, Galaţi, te uiţi la capacitatea sanitară în sudul ţării, la Olt, Teleorman, te uiţi mai sus la Dolj, Gorj, şi realizezi că acolo lucrurile nu stau deloc bine. Deloc. Deloc.

LE: În grafic, raportul izolare/ carantină/ cazuri ”oficiale. Se observă că deja la Suceava cazurile depăşesc numărul celor în carantină. Brăila, pe de altă parte? Bucureşti? Arad”, a scris Gabriel Diaconu pe pagina de Facebook.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite