La Bran, printre meseriaşii din Ţara lui Andrei!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Hotărât lucru, nimic nu poate fi mai frumos decât o tabără în miezul verii în care pare că „aterizezi” fără a şti mai nimic despre cei din jur, dar de care sfârşeşti prin a te despărţi, aproape inevitabil, cu ochii în lacrimi! În fapt, fiecare dintre noi a trăit, la timpul său, aceeaşi scenă. Şi acceaşi senzaţie, care-ţi taie parcă şi acum respiraţia! Desigur, în linii mari.

Şi fiecare dintre noi, mai tineri sau de-a dreptul maturi, ne întoarcem cu gândul la timpurile de atunci. Fiindcă atunci şi acolo am simţit că viaţa a vibrat, în noi şi în cei de lângă noi, cu totul altfel decât în majoritatea zilelor ce au urmat.

Aşa s-a întâmplat şi anul acesta în Tabăra Meseriaşilor din Ţara lui Andrei! Iar până la începutul lunii septembrie se vor mai scrie şi alte pagini de neuitat pentru cei care vor deveni curând „cetăţeni” ai Ţării lui Andrei! Fiindcă iniţiativa celor de la OMV Petrom, parte din Programul „România Meseriaşă”, e pornită deopotrivă dintr-o necesitate, dar şi din dorinţa de implicare socială a celei mai mari companii private prezente pe piaţa muncii din România, şi dă déjà rezultate. Şi nu unele oarecare, ci dimpotrivă, la superlativ! Cel căruia i se pare că vorbele nu reflectă realitatea să se gândească puţin la efortul de a strange alături, într-o singură lună, 240 de elevi de clasa a X-a şi a XI-a, cărora li se adaugă 40 de cadre didactice din 21 de unităţi de invăţământ professional şi tehnologic, cu toţii din judeţul Gorj. Fiindcă în 2018 a venit rândul celor din Gorj, judeţ vizat de acest proiect şi în 2016, după Prahova (2015) şi urmat de Buzău (2017).

Imagine indisponibilă

Pe scurt, Tabăra Meseriaşilor din Ţara lui Andrei are loc anul acesta între 29 iulie şi 1 septembrie în peisajul feeric al staţiunii braşovene Bran, în patru serii. Fiecare serie aduce cu sine 60 de elevi, viitori meseriaşi, la propriu, dar şi la figurat – mecanici, constructori, electricieni, bucătari-ospătari. Fiindcă într-o perioadă în care ne plângem că nu mai găsim meseriaşi ca pe vremuri, există semeni care ştiu ce trebuie făcut pentru a umple acest gol: pur şi simplu trebuie căutaţi aceia dintre noi care vor să facă acelaşi lucru pe care l-au făcut poate şi bunicii şi părinţii lor şi învăţaţi. Învăţaţi despre modul cel mai iscusit de a repara o bicicletă, de a construe ceva cu care să te mândreşti şi la pensie, de „a citi” un tablou electric ca nimeni altul sau de a prepara o brânzoaică cum numai bunicile noastre par a fi ştiut vreodată…

Aşadar, în 2018, cele patru serii ale Taberei Meseriaşilor din Ţara lui Andrei au fost dedicate viitorilor mecanici, constructori, electricieni şi bucătari-ospătari ai acestei ţări. Cei 60 de copii din seria mecanicilor care au deschis practice tabăra au ridicat foarte mult „standardele”. Au recunoscut asta, la finalul săptămânii petrecute împreună, nu doar profesorii însoţitori, ci şi cei care le-au ghidat mâinile şi minţile. Iar voluntarii s-au declarat şi ei profund surprinşi şi impresionaţi de munca în echipă şi de rezultatele obţinute. Cei 60 de copii meseriaşi în ale mecanicii au reparat sub îndrumarea lui Gabi Onofrei nu mai puţin de 30 de biciclete. 

Imagine indisponibilă

Pentru cei care nu ştiu, Gabi Onofrei e un nume mai mult decât respectat în lumea tunningului românesc. Nici nu ar putea fi altfel, de vreme ce de mai bine de un sfert de veac transformă maşinile cu sute de bolizi sub capacul motoarelor în veritabile bijuterii pe patru roţi. În plus, tot el asigură şi preşedinţia Federaţiei Naţionale de Drift. În doar câteva zile, biciclete ce păreau a-şi fi dat de mult obştescul sfârşit au redevenit „cai înaripaţi”, numai buni de a deveni parteneri ai unor aventuri de neuitat. Iar noii „stăpâni” nu s-au lăsat prea mult aşteptaţi, fiindcă organizatorii Taberei Meseriaşilor din Ţara lui Andrei au hotărât ca bicicletele să fie dăruite copiilor din medii defavorizate – mai exact, din două centre de plasament din judeţul Braşov. Clipele în care puştii de liceu din Gorj au dăruit bicicletele reparate cu mâna lor micuţilor braşoveni au devenit un fel de ştafetă nevăzută între generaţii! Dar şi o amintire fără egal.

advert

Pe de altă parte, organizatorii taberei au gândit ca după-amiaza de vineri a fiecărei serii de „meseriaşi” să fie marcată într-un fel aparte, pentru ca împreună cu tinerele fete şi băieţii chemaţi în tabără să se bucure o comunitate întreagă! E aici un fel de declaraţie de independenţă a celor ce vin din urmă, care au prin harul tinereţii lor voinţa de a sfida viitorul. Dar şi o declaraţie de profesionalism, de lucru făcut fără mântuială într-o ţară în care lozinca lui „lasă că merge şi aşa” are încă mulţi adepţi!

Revenind la mecanicii meseriaşi din Gorj să mai spunem că au ştiut a lucra, dar şi a se distra pe cinste. Răsplata pentru repararea celor 30 de biciclete a constat, printre altele, şi în urmărirea live a unui biker show asigurat de Gabi Orban, care a durat mai bine de o jumătate de oră. Gabi Orban e, pentru necunoscători, cel dintâi român care a participat la un Campionat Mondial de Bike Trial, cu cel puţin două recorduri în materie omologate de Guinness Book. Într-un cuvânt, un tip născut şi crescut parcă pe bicicletă.

advert

Seara s-a încheiat cu un extrem de rar foc de tabără întâlnit chiar şi pentru inima Carpaţilor, în care sunetul lemnelor trosnind sub palele de foc au făcut casă bună cu muzica. La final, zece dintre cei 60 de tineri au plecat acasă cu certitudinea că pe parcursul următorului an şcolar vor fi însoţiţi de o bursă lunară asigurată de către cei de la OMV Petrom. Totodată, cinci elevi au câştigat o preţioasă bicicletă, printr-o tombolă-surpriză,organizată chiar în tabără.

La final, acelora dintre dumneavoastră care au drum zilele acestea prin Bran, un singur îndemn: undeva în zonă e marcată, cu semne de-o schioapă, Aici e Tabăra Meseriaşilor din Ţara lui Andrei! În fapt, nici nu aveţi cum rata indicatorul! Opriţi-vă pentru un sfert de ceas lângă cei mai tineri şi reparaţi ceva, orice, alături de ei sau cereţi-le o părere legată de meseria pentru care se pregătesc! Veţi simţi cum, molipsindu-vă de entuziasmul lor, veţi redeveni meseriaşul de altădată, cel care s-a ascuns mai nou undeva, adânc, în propriul suflet. Să aveţi o vară de neuitat! Şi neapărat, Meseriaşă!

advert
Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite