Ku Klux Klan unguresc în Ditrău (Harghita). Maghiarii îi mulţumesc lui Viktor Orbán!

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO www.maszol.ro
FOTO www.maszol.ro

Peste 2500 de secui din Ditrău (Harghita), în frunte cu preotul catolic, i-au alungat din sat pe doi muncitori din Sri Lanka, angajaţi cu acte în regulă la o brutărie a unui patron maghiar. Proprietarul casei în care aceştia stăteau cu chirie a fost ameninţat de săteni, iar cei doi imigranţi au fost mutaţi într-un sat vecin, de unde, la fel, au trebuit să plece în urma ameninţărilor.

Pe internet maghiarii îi mulţumesc lui Viktor Orbán pentru acest rasism de gen Ku Klux Klan.

Până în urmă cu câteva zile, viaţa din comuna Ditrău din judeţul Harghita era liniştită. Comuna, formată din trei sate, este locuită de circa 5000 locuitori, majoritatea maghiari (98%) de religie romano-catolică. Primarul şi majoritatea consilierilor comunali provin din UDMR. Economia comunei constă în afacerile derulate în diverse domenii de activitate de cele circa 130 de firme, dintre care unele au chiar şi 90 de angajaţi şi o cifră de afaceri de peste 20 milioane de lei . La sfârşitul lunii decembrie 2019, erau în Ditrău 46 de şomeri înregistraţi. Din cauza lipsei forţei de muncă, angajatorii sunt nevoiţi să caute muncitori în ţări străine.

Astfel, la o brutărie au fost angajaţi doi muncitori din Sri Lanka, cu toate formalităţile legale. Patronul este un om de afaceri maghiar, care are angajaţi maghiari şi români. Deoarece nu a mai găsit muncitori în localităţile din jur şi este în curs de extindere a afacerii cu ajutorul fondurilor europene, a adus aceşti doi muncitori din Sri Lanka, urmând ca în perioada următoare să mai aducă încă cinci. Însă planurile omului de afaceri maghiar au fost date peste cap de rasiştii din sat.

Localnicii s-au mobilizat rapid pe o reţea de socializare, unde au format un grup închis, cu numele „Migráns mentes ditrot akarunk” (Vrem un Ditrău fără imigranţi), pentru a organiza proteste împotriva venirii acestor doi muncitori străini. La o populaţie de circa 5000 locuitori, chiar dacă doar jumătate dintre cei 2500 de membri ai grupului rasist de pe Facebook sunt din Ditrău, înseamnă că rasismul şi extremismul sunt principalele caracteristici ale locuitorilor acestei comune!

Cei doi srilankezi locuiau cu chirie într-o casă din sat. Rasiştii din Ditrău l-au ameninţat pe proprietar, care, în urma presiunii străzii, i-a dat afară pe chiriaşi. Patronul i-a mutat într-un sat vecin, Lăzarea, însă şi de acolo au fost daţi afară în urma ameninţărilor locuitorilor din Ditrău. Pentru patron a devenit deja o problemă, pentru că i-a cazat în Gheorghieni, ceea ce implică alte costuri. Plus că nu ştie dacă acolo vor fi acceptaţi de comunitatea locală.

Dintre cei 2500 de rasişti de pe Facebook, s-au adunat Miercuri în faţa primăriei vreo 200, în fruntea cărora era preotul catolic din sat, Károly Biró. Ei au vrut să îi forţeze pe consilierii comunali, care erau în şedinţă, să adopte o hotărâre de consiliu local pentru organizarea unui referendum prin care să fie interzisă aducerea muncitorilor străini! Primarul a reuşit să îi păcălească invocând că deja ordinea de zi era stabilită, dar le-a promis organizarea unei alte şedinţe de consiliu pe Sâmbătă, în care să se discute problema.

Preotul romano-catolic ar fi trebuit să calmeze spiritele, pentru că medierea în comunitate face parte din fişa postului unui preot! Chiar dacă este tânăr, are doar 30 de ani şi este de abia trei ani hirotonit, nu cred că arhiepiscopul romano-catolic de la Alba Iulia agreează această atitudine rasistă în eparhia sa. Ba mai mult, unul dintre imigranţii din Sri Lanka este romano-catolic! De ce preotul Károly Biró nu i-a protejat pe imigranţi, mai ales că pe cel catolic ar fi trebuit să îl păstorească, nu să îl alunge din parohia sa? La sfârşitul slujbei de duminică, preotul i-a instigat pe enoriaşii săi împotriva celor doi imigranţi şi i-a mobilizat pentru forţarea deciziilor Consiliului Local de miercuri. Ce măsură administrativă va lua oare arhiepiscopul din Alba Iulia, Gergély Kovács, împotriva unui preot care nu îşi îndeplineşte obligaţiile asumate ca păstor? Chiar dacă arhiepiscopul este de doar câteva săptămâni în funcţie, el vine după o experienţă administrativă de 22 de ani la Vatican! De ce nu îşi struneşte preotul rasist, care acţionează contra învăţăturilor creştine?

Extremiştii din Ditrău se manifestă exact ca cei din organizaţia rasistă Ku Klux Klan din America. Mai trebuie doar să mai dea foc la casele celor pe care îi terorizează. Pentru că e evident că ameninţările făcute proprietarilor caselor în care locuiau cei doi imigranţi din Ditrău şi Lăzarea nu au fost doar două vorbe simple aruncate peste gard, dacă în decurs de câteva zile i-au dat afară pe chiriaşi. KU KLUX KLAN de Ditrău!

Localnicii se tem că imigranţii le vor viola femeile: „sunt şi ei bărbaţi, au şi ei nevoi...”. Să fie vorba oare vorba de frica de amestec al raselor? Întreg poporul maghiar nu este altceva decât o amestecătură de rase şi neamuri diferite, de la ungurii veniţi din stepele Asiei amestecaţi cu populaţiile cucerite sau jefuite, până la cumanii, slavii, românii şi mulţi alţii pe care i-au asimilat de-alungul secolelor.

O parte dintre locuitori a emigrat în Occident şi ei nu se mai întorc. Pe baza acestei experienţe de familie, localnicii se tem că imigranţii se vor aşeza în Ditrău şi că treptat satul lor îşi va pierde mândra identitate secuiască. În zonă sunt foarte rare familiile mixte dintre maghiari şi români. Deşi românii cu ungurii trăiesc în regiune de sute de ani. Aşa că teama că imigranţii, dacă se vor culca cu femeile unguroaice din sat, îi vor asimila pe localnici, a provocat acest scandal care pune Ditrăul pe harta neagră a rasismului în Europa. Şi nu doar Ditrăul.

Oare ce are un caracter exotic în povestea asta? Cei doi brutari din Sri Lanka sau extremismul rasist al unui grup destul de mare de unguri din zona Ditrăului agitaţi de un tânăr popă catolic? În orice caz, acest comportament rasist nu caracterizează nici Biserica Catolică, nici populaţia maghiară din România. Este un caz aparte, şocant, determinat de frustările unui tânăr care a fost hirotonit preot din greşeală, care crede că trăieşte în timpul Evului Mediu. Nu secuii din Ditrău sunt din epoca medievală, ci acest biet popă crescut de o ideologie a urii de rasă. Face parte din generaţia maghiarilor crescuţi după 1990 în ideologia intoleranţei şi urii faţă de tot ceea ce nu este maghiar.

De unde vine această ideologie a urii? De ce au ajuns secuii din Ditrău, oameni harnici, de altfel şi buni creştini, să fie orbiţi de ură faţă de doi imigranţi, care au venit la muncă în satul lor? Atât frustările preotului, cât şi orbirea sătenilor din Ditrău sunt efectele politicii de promovare a urii interetnice de către politicienii maghiari. De câte ori politicienii maghiari i-au sfătuit pe unguri să nu se amestece cu românii? Nici măcar la şcoală, darmite să mai facă şi familii mixte! Iar peste acest strat de ură faţă de celălalt se suprapune ura cultivată de guvernul Orban prin politica sa faţă de imigranţi. An de an, zi de zi, presa maghiară, aservită aproape în totalitate guvernului lui Viktor Orbán, a semănat în sufletele maghiarilor ura faţă de imigranţi. Cu cât poporul este mai puţin educat, cu atât este mai credul în prostiile debitate de politicienii care fac orice pentru voturi.

Cea mai mare parte a cititorilor unguri, care au postat comentarii la articolele publicate de presa de limbă maghiară din România, condamnă cu vehemenţă această atitudine rasistă. Iată câteva exemple (traducerea autorului – Marius Diaconescu): „Este ridicol, câţi locuitori din Ditrău lucrează peste hotare? Ce s-ar întâmpla dacă peste tot în Europa s-ar face asta cu muncitorii străini? Asta e discriminare, să mobilizezi populaţia unui sat pentru doi oameni străini, care vor să muncească, sunteţi ridicoli, e trist.” (Eniko Balint); „Comportamentul onorabilului domn (preotul) a epuizat conceptul de discriminare rasială. Există în România un comitet anti-discriminare, trebuie raportat!!” (Zoltán Gámentzy).

Unii cititori au identificat drept cauză a acestor acţiuni rasiste din Ditrău politica salarială a antreprenorilor maghiari din regiune. Patronii maghiari din comună sunt vinovaţi pentru că plătesc salarii foarte mici, din care cauză localnicii emigrează, fie peste hotare, fie în alte localităţi din România, unde sunt salarii mai mari.

Însă mai mulţi cititori maghiari au înţeles adevărata cauză a acestui rasism din Ditrău. „Nu am văzut atâţia oameni proşti, răuvoitori, obscuri, care trăiesc în acest sat! Desigur că obscurantismul face ravagii şi în Ungaria! Acesta este basul medieval, putem să îi mulţumim lui Orban şi brutalei sale campanii de ură, primitivă, dar scumpă! Să vă fie ruşine! Nu o să uit numele satului, ca să nu fiu atras de el, o să îmi avertizez şi prietenii!!!! (Márta Deák); „Zi de zi jurnaliştii de propagandă de la Televiziunea Maghiară picură foarte încet otrava urii în inimile locuitorilor din cele mai mici aşezări secuieşti”; „Sunt convinsă că în urmă cu 10 ani nimeni nu s-ar fi revoltat, ar fi tratat situaţia ca pe ceva exotic, cu umor, mulţi ar fi aşteptat curioşi ce vor coace meşterii veniţi de departe. Lumea s-a schimbat mult de atunci. Propaganda politică a creat imaginea imigrantului, care pune dinţii la distrugerea ungurului „creştin, cinstit, cu pielea albă”. Ca urmare, străinii cu pielea mai întunecată nu pot fi decât imigranţi care vin la noi pentru a viola femeile, a lua o slujbă şi a inunda ţara cu neamurile lor, iar apoi să ne oblige să avem o altă religie”. (Csilla Komáromi); „mai puţină mass-media Orban şi atunci nu va mai fi atâta obscurantism în capul tău” (John Kenth).

Unii cititori vor neapărat să arate că ura cultivată faţă de imigranţi dă mâna cu ura interetnică promovată faţă de români. Iată unul dintre comentariile antiromâneşti (sunt mai multe, dar acesta este reprezentativ): „Adevărul este că cine vrea, poate să vadă în Occident cum cresc temerile în inimile oamenilor! Pentru că omul bun nu vrea acel viitor care este în Occident! Avem destulă ură pentru valahi, nu mai avem nevoie de alţi imigranţi. Moşierii unguri şi austrieci au umplut Transilvania cu valahi angajaţi pentru salarii „de milă” şi ieftine şi în 1918 s-a făcut şi rezultatul celor care gândeau „cred doar în buzunarul meu”! (Rongy Elek).

Sper ca această explozie din Ditrău să îi facă pe politicieni, maghiari şi români, să înţeleagă adevăratele cauze. Oare vor fi în stare politicienii să adopte măsurile potrivite? Pentru că această criză îi pune într-o lumină proastă pe politicienii maghiari din România. Viktor Orbán se spală pe mâini, însă problema trebuie să o rezolve cei din România.

Deputatul UDMR Attila Korodi a spus un adevăr incontestabil:Neinformarea poate să ducă la rezultate care nu sunt de dorit, oamenii trebuie să înţeleagă că acceptarea diversităţii este importantă şi orice altă dezbatere care depăşeşte acest spaţiu este greşită.” Oare înţelege domnul deputat cât de adâncă este semnificaţia vorbelor sale? Acceptarea diversităţii...

Purtătorul de cuvânt al UDMR, Csilla Hegedüs, crede că dezinformarea şi incitarea la ură trebuie oprite urgent: „Brutarii din Ditrău sunt angajaţi legal şi plătesc impozite după veniturile lor. Aceşti oameni muncesc şi respectă legile României. Nu putem accepta incitarea la ură împotriva unor oameni de o altă culoare sau pentru simplul fapt că vorbesc o altă limbă. Cred că dezinformarea şi incitarea la ură trebuie oprite urgent” . Doamnă Hegedus, dar ce aţi făcut timp de trei decenii? Nu aţi incitat la ură? Nu aţi dezinformat?

Domnilor politicieni, aţi început să culegeţi ceea ce aţi semănat timp de trei decenii: ura faţă de ceilalţi. Aţi cultivat ura maghiarilor faţă de români. Pe acest fond, a fost uşor să prindă ura faţă de tot ceea ce nu este maghiar. De aici până la rasism nu a fost decât un mic pas. Mai ales că rasismul a devenit politică de stat la patronul Viktor Orbán!

Ar fi cazul ca în discursul politicienilor maghiari să apară mai des cuvintele convieţuire, toleranţă, înţelegere. Altfel, atunci când veţi mai merge la Bruxelles cu jalba în proţap să cereţi autonomie pentru „Szeklerland” – uitând să spuneţi că aveţi toate drepturile politice şi culturale, de la administraţie locală până la şcoli în limba maghiară – este posibil să vă întrebe despre acest trist episod din istoria secuilor, excesele rasiste din Ditrău în anul 2020. Nu este doar o ruşine pentru preotul catolic din Ditrău, nici doar pentru locuitorii satului, ci pentru întreaga comunitate maghiară din România.

P.S. Am solicitat un punct de vedere preşedintelui UDMR, dl. Hunor Kelemen. Îl voi publica imediat ce îl voi primi.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite