Klaus Iohannis a contestat la CCR legea prin care Educaţia sexuală, transformată în „sanitară”, poate fi predată doar cu acordul părinţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Actul normativ schimbă expresia de "educaţie sexuală" în "educaţie sanitară".
Actul normativ schimbă expresia de "educaţie sexuală" în "educaţie sanitară".

Preşedintele Klaus Iohannis a contestat miercuri la Curtea Constituţională legea adoptată de Parlament prin care educaţia sexuală va putea fi predată copiilor în şcoli doar dacă părintele sau tutorele îşi dă acordul scris pentru acest lucru. De asemenea, actul normativ schimbă expresia de „educaţie sexuală” în „educaţie sanitară”.

Legea nu defineşte noţiunea de „educaţie sanitară”, susţine preşedintele. Klaus Iohannis critică şi eliminarea menţiunii „cel puţin o dată pe semestru” spunând că devine neclar dacă intenţia legiuitorului a fost de a transforma materia într-o disciplină predată pe tot parcursul anului şcolar sau, dimpotrivă, este eliminată acea garanţie că măcar o dată pe semestru elevii vor putea beneficia de programele de educaţie pentru viaţă.

„Prin eliminarea acestei sintagme nu reiese cu certitudine dacă programele vor avea loc pe întregul parcurs al anului şcolar, o dată pe semestru, o dată pe an, sau deloc”, se arată în sesizarea preşedintelui.

Totodată, preşedintele susţine că din legea trimisă la promulgare nu reiese clar dacă programele de educaţie sanitară sunt în vederea prevenirii contractării bolilor cu transmitere sexuală şi a gravidităţii minorelor. De asemenea, este neclar şi momentul în care trebuie cerut acordul părinţilor pentru predarea educaţiei sanitare.

Legislaţia privind educaţia sexuală în şcoli a fost modificată în Comisia de Muncă a Camerei Deputaţilor, după ce un amendament susţinut de parlamentari PSD şi PNL a fost introdus într-un proiect de lege privind drepturile copiilor. 

USR s-a opus variantei de lege introduse de PSD şi PNL, prin care materia nu se mai numeşte "educaţie sexuală", ci "educaţie sanitară", iar predarea este făcută doar cu acordul părinţilor.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite