Kitsch-ul şi cenzura, priorităţiile primarului Robu

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sistemul de spectacole cu muzică, apă şi lumină pe Bega va costa 2 milioane de euro
Sistemul de spectacole cu muzică, apă şi lumină pe Bega va costa 2 milioane de euro

Proiectul primarului Robu este contestat chiar pe profilul public de Facebook al acestuia. Cine nu este de acord cu propunerea sa, este blocat sau i se şterge comentariul, pentru ca apoi primarul din Timişoara să se laude că majoritatea cetăţenilor sunt de acord cu propunerile sale.

Ieri a apărut în presa locală din Timişoara un comunicat de presă lansat de Institutul pentru Dezvoltare Locală, organizaţie pe care am înfiinţat-o în 2013. În acel comunicat de presă organizaţia protesta pentru proiectul de 2 milioane de euro pe care primăria din Timişoara doreşte să i realizeze şi anume o fântână muzicală  cu jocuri de lumini colorate pe Bega şi îndemnă la consultări şi dezbateri publice. La puţin timp după publicarea comunicatului de presă a apărut şi reacţia d-lui primar Robu. "€œNu va fi dezbatere, facem ce ne obligă legea, nu am ce discuta cu toţi cârcotaşii"
 
Totul a început pe Facebook. Primarul Robu obişnuieşte să facă sondaje pe Facebook despre proiectele pe care le iniţiază sau despre activităţiile sale. Foarte transparent şi foarte european, deoarece ţine cont de părerea cetăţeniilor şi respectă democraţia directă. A publicat un post despre mega-proiectul de pe Bega şi anume o fântână muzicală cu lumini colorate în valoare de 2 milioane de euro unde spunea că ce-i care nu sunt de acord cu acest proiect să scrie „Dislike, Detest frumosul” Eu am scris „Dislike, Detest kitschul”, iar la puţin timp am constatat că am fost blocat şi nu am mai putut comenta nimic la postul de pe pagina oficială a primarului Robu. Am mai întrebat în stânga şi dreapta şi am aflat că nu sunt singurul care a fost blocat şi că acest lucru se întâmplă destul de des cu cei care nu sunt de acord cu ceea ce propune primarul. A două zi am lansat un comunicat de presă din partea organizaţiei pe care o conduc, deoarece am fost  direct îngrijorat de kitschul pe care îl poate aduce un asemnea proiect şi de inutilitatea investiţiei semnalând lipsa procesului de dezbatere  publică în luarea unei decizii aşa importante pentru comunitatea din Timişoara.  
 
Răspunsul venit din partea primarului Robu arată cât de mult apreciază domnia să valorile democratice  şi europene cum ar fi guvernanţa multi-nivel şi subsidiaritatea. Nu am ce discuta cu toţi cârcotaşii, cu toţi protestatarii… Nu pot ei să frâneze dezvoltarea Timişoarei. Pe Facebook şi acum este un sondaj. Cel puţin 80% din cei ce răspund la sondaj, şi nu sunt puţini, agreează. Nu o să fim la cheremul celor care sunt împotrivă la absolut toate proiectele. Eu pot demonstra, pentru că se văd numele celor care votează. Dar la absolut orice sunt împotrivă. Pe ei nu-i interesează Timişoara, pe ei îi interesează să boicoteze proiectele administraţiei Robu” Apoi când i s-a reproşat că unele comentarii sunt şterse de pe Facebook şi normal ar fi să existe o dezbatere publică datorită valorii mari a proiectului (2 milioane de euro)  acesta s-a arătat deranjat "Nu va fi nicio dezbatere, facem ce ne obligă legea, nu ce ne obligă ei… Când va fi, vom face, deocamdată suntem la faza de studiu de fezabilitate. În momentul de faţă, avem 273 care agreează şi 78 de comentarii, sunt multe comentarii pozitive (…), din cele 78 probabil vreo 30-40 sunt împotrivă, cam jumătate. Sondajul este pe pagina Public Figure, pe pagina mea sunt prieten cu cine vreau eu. De oriunde poate să voteze oricine, mă linişteşte sondajul, nu am emoţii"
 
La momentul când scriu aceste rânduri sunt peste 300 de like la proiectul propus şi peste 134 de comentarii majoritatea negative, fără a le pune la socoteală pe cele care au fost şterse, aşa cum a fost şi cazul meu.

Din punctul meu de vedere, al expertului în dezvoltare, acest proiect mi se pare la fel de inutil ca şi palmierii plantaţi de domnul Robu cu puţin timp în urmă. Oare ce mai fac palmierii d-lui Robu?

Domnul Robu ar trebui să se gândească mai mult la titlul de Capitală Culturală Europeană din 2021 şi ce ar trebui să facă ca administraţie pentru a avea şanse reale de a câştiga. Apoi să se uite spre Cluj şi să analizeze din ce cauza s-a dezvoltat mai mult în ultimul timp decât Timişoara, ce se întâmplă acolo la Cluj şi de ce s-a creat emulaţia asta culturală care parcă lipseşte oraşului de pe Bega. Mai bine ar face toate acestea decât să vină cu astfel de proiecte grandioase, care să reflecte cultul personalităţii, tipice liderilor comunişti.  
 
Sunt dezamăgit pentru că nu mă aşteptăm la o astfel de reacţie de la un primar al primului oraş european luminat electric. Sunt dezamăgit pentru că primăria nu e deschisă la consultări pentru astfel de proiecte, cu mediul privat, academic, cu arhitecţi sau specialişti în planificare urbană. Sunt mâhnit pentru că un oraş european care îşi doreşte să ajungă Capitală Culturală Europeană investeşte într-o fântână 2 milioane de euro, în timp ce evenimente culturale nu primesc finanţare de la primărie, iar organizaţia Timişoara Capitală Culturală Europeana are bani foarte puţini pentru a dezvolta activităţi. Sunt dezamăgit că în oraşul în care a început revoluţia, dictatura guvernării locale se întoarce.  
 
Şi nu domnule Robu, nu sunt un cârcotaş sau postac ce comentează împotriva  proiectelor dumneavoastră. Sunt doar un cetăţean responsabil, îndrăgostit de Timişoara, care are o altă viziune de dezvoltare decât dumneavoastră şi care nu înţelege nevoia acestui proiect kitschos, care strică imaginea şi statutul oraşului Timişoara.  
 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite