Karibe-Balkanika, ghiveci muzical internaţional

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Trupa Karibe-Balkanika va susţine un concert în noaptea de Anul Nou la un club din Cluj Napoca
Trupa Karibe-Balkanika va susţine un concert în noaptea de Anul Nou la un club din Cluj Napoca

În oraşul de la poalele Feleacului s-a născut unul dintre cele mai inedite proiecte muzicale din Europa. Membrii trupei - o americancă, un guatemalez, un mexican, un grec, un tunisian şi un bulgar - au în comun pasiunea pentru muzică şi viza de flotant în Cluj.

„Sex bomb", cântată la vioară, în maniera romantică specifică mariachilor, sau „Hit the road Jack", acompaniată de darbuka, instrumentul de percuţie specific Orientului Mijlociu. Sunt versiuni muzicale la care nici cei mai avangardişti dintre muzicieni nu s-ar fi gândit. Au făcut-o însă un grup de şase tineri, majoritatea studenţi la Cluj, care au pus bazele unui proiect muzical căruia puţini i-ar fi dat şanse de reuşită.

Sergio Juarez din Guatemala, grecul Elias Nousis, Saif Amouri din Tunisia, americanca Vicky Psarakis, bulgarul Dimcho Gaidarov şi violonistul Rael Solis din Mexic sunt protagoniştii trupei Karibe-Balkanika, autointitulată de către aceştia „primul proiect european de fuziune muzicală cu simţire latină, suflet balcanic şi inimă arabă, născut în Carpaţi".

„Şase oameni diferiţi. Şase ţări diferite. Şase culturi diferite. Şase păreri muzicale diferite. Nu a fost deloc uşor. Încă mai muncim să facem să funcţioneze foarte bine această fuziune, însă tocmai multiculturalitate este marele avantaj al produsului nostru", spune Elias Nousis, din Grecia, student la Academia de Muzică „Gheorghe Dima" din Cluj.

Diferenţele culturale le dau bătăi de cap

Ideea proiectului aparţine grecului Nousis, dar şi violonistului mexican Rael Solis, masterand tot la Conservatorul clujean, care s-au cunoscut la cursurile de limba română. Proiectul muzical a prins apoi contur „la o bere", în localurile frecventate de comunitatea de expaţi din Cluj. Româna, greaca şi engleza sunt doar câteva dintre limbile în care cei şase muzicieni încearcă să se facă înţeleşi, pentru ca trupa lor să sune cât mai bine în concerte.

Nu a fost deloc uşor, spune Nousis, diferenţele culturale dintre ei dându-le mari bătăi de cap. „Venim din culturi total diferite şi nu ne e deloc uşor să lucrăm împreună. Diferenţele se simt foarte uşor. Rael şi Sergio ajung la repetiţii cu zece minute înainte. Saif e tunisian. El întârzie minimum o jumătate de oră", spune râzând Elias Nousis.

Fiecare a condimentat repertoriul grupului cu propria experienţă culturală. În repertoriul trupei se regăsesc elemente din cultura arabă, cea latină, cea europeană şi cea americană, melodii tradiţionale fiecărei ţări din care vin, piese jazz, dar şi coveruri, readaptate stilului trupei.

Primele concerte, un succes

Trupa repetă minimum 10 ore pe săptămână, iar munca celor şase tineri a fost pe deplin răsplătită de publicul clujean. Primul concert Karibe-Balkanika la Cluj, care a avut loc în luna noiembrie, în Diesel, a fost un real succes. „Oamenii sunt uimiţi. În mod normal, când vezi vioara, te duce cu gândul la clasic. Nu se aşteaptă să audă, de pildă, «Hit the road Jack» pe ritmuri de darbuka. Reacţiile au fost neaşteptat de bune. Prin multiculturalitatea trupei, şi publicul e unul multicultural", a spus Rael Solis.

Cei şase muzicieni vor însă să depăşească graniţele ţării, lucrând în micul apartament al grecului Elias, acolo unde funcţionează şi un mic studio, la un album de melodii proprii. Clujenii se pot distra pe muzica celor din Karibe-Balkanika, la petrecerea de Revelion, cu specific multicultural, organizată pe 31 decembrie, în Gambrinus Pub.

"Venim din culturi total diferite, iar diferenţele se simt foarte uşor. Rael şi Sergio ajung la repetiţii cu zece minute înainte. Saif e tunisian. El întârzie minimum o jumătate de oră."
Elias Nousis
membru în trupă

„Vrem să lansăm o piesă naţională"

Cei şase muzicieni sunt de părere că, cel puţin în Ardeal, proiectul muzical se va impune în scurt timp pe piaţă, datorită multiculturalităţii oraşului şi a stilului nou pe care-l abordează trupa.

„În Cluj e foarte diferit, faţă de ce se întâmplă în Bucureşti. Studenţii vin, te ascultă, iar dacă te plac, i-ai câştigat. Vrem să lansăm o piesă şi pe plan naţional", a declarat Saif Amouri, percuţionistul trupei.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite