Jurnalistul polonez Boyan Stanislavski vorbeşte despre războiul fundamentaliştilor catolici împotriva femeilor

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sursa: ro.Baricada.org
Sursa: ro.Baricada.org

Acesta este un articol publicat iniţial de jurnalistul polonez Boyan Stanislavski despre decizia curţii de justiţie din ţara respectivă de a interzice avorturile chiar şi în situaţia în care fătul are malformaţii majore.

Situaţia din Polonia este înfiorătoare. Înalta Curte de Justiţie a decis că este neconstituţional să întrerupi evoluţia unei sarcini, chiar dacă fătul prezintă defecte congenitale majore.

Pe pagina Adevărul.ro au apărut multe comentarii legate de faptul că femeile care folosesc avortul pentru a întrerupe o sarcină sunt imorale. Nu înţelegeţi. Este vorba aici de femei care îşi doresc copii. Să explic pe scurt:

Situaţia 1. Eram însărcinată şi mi s-a spus că aş putea avea toxoplasmoză. E o boală care se ia de la pisici. Nu e ceva foarte neobişnuit. Fătul ar fi fost puternic afectat, întrucât parazitul distruge exact celulele sale. Din fericire, a fost alarmă falsă.

Situaţia 2. Am primit nişte rezultate la analize care indicau că aş avea infecţie cu citomegalovirus. Un organism care distruge creierul fătului. Din nou, din fericire, am repetat analizele şi s-a dovedit a fi alarmă falsă.

Situaţia 3. Am făcut variolă şi i-am transmis-o, fără să ştiu că sunt infectată, unei femei însărcinate. A trebuit să facă întrerupere de sarcină pentru că boala afecta puternic fătul.

În toate cele trei situaţii vorbim despre femei care VOR copii! Dar nenorocirea face ca uneori să fii pusă în situaţia de a întrerupe din evoluţie sarcina pentru că este pur şi simplu imoral şi sadic să ţii în tine un făt care va muri în pântecul tău sau la scurt timp de la naştere. Dar fundamentalişii religioşi nu vor nici vaccin, nici tratamente, nici avort în cazuri de malformaţii congenitale, şi, eventual, nici naştere asistată. Ei doresc să fim reduşi la condiţia de animale. Aşa cred ei că vrea Dumnezeu. 

Mai jos redau un articol scris de Boyan Stanislavski despre modul în care s-a putut ajunge la o asemenea situaţie în Polonia.

Polonia a avut una dintre cele mai draconice legi anti-avort din Europa, începând cu anul 1993. Joi, înalta curte constituţională a decis că una dintre cele trei excepţii de la interdicţie – cazurile de insuficienţă fetală severă – contravine constituţiei; avortul în care „testele prenatale sau alte indicaţii medicale indică o probabilitate ridicată de insuficienţă fetală severă şi ireversibilă sau o boală incurabilă care pune viaţa în pericol” este o încălcare a dreptului constituţional la viaţă. Aceste cazuri, pe care activiştii fundamentalişti catolici au început recent să le numească „avort eugenic”, reprezintă în marea lor majoritate un mic număr  dintre avorturile efectuate legal în Polonia. Era de aşteptat ca judecătorii să vină exact cu acest verdict, de vreme ce membrii partidului de dreapta, Law & Justice,(Lege şi Dreptate) au început să erodeze această instituţie la scurt timp după ce au câştigat alegerile parlamentare din 2015 şi au umplut-o cu figuri obediente. Unele dintre personajele din ceea ce se presupune a fi cel mai înalt organ judiciar din ţară sunt simple marionete ultra-conservatoare care ar fi privite, mai degrabă, mai mult ca personaje dintr-o poză cu meme, decât ca membri ai vreunei instituţii juridice.

Decizia a venit în timp ce Polonia se luptă cu cel de-al doilea val de cazuri de coronavirus care se apropie de 15.000 de persoane pe zi şi restricţiile legale scad drastic libertăţile civice, inclusiv dreptul de adunare. Având în vedere cea mai recentă vânătoare de vrăjitoare împotriva comunităţii LGBT din Polonia şi cantitatea de violenţă a poliţiei implicată în acele evenimente, a fost clar de la bunul început că toţi progresiştii se confruntă cu o represiune de stat foarte gravă. În ciuda acestui fapt, după ce hotărârea Tribunalului a apărut în mass-media joi după-amiază, oamenii au început să se adune spontan în faţa clădirii curţii constituţionale. În acelaşi timp, un alt grup s-a adunat la sediul partidului Lege si Dreptate din centrul Varşoviei şi un al treilea a început să se adune în afara casei lui Jarosław Kaczyński, puternicul vice-premier şi preşedinte al partidului, care deţine controlul deplin asupra procesului politic intern în Polonia chiar fără a intra oficial în guvern. Mii de poliţişti au fost chemaţi pentru a-l păzi. Protestul ar fi durat până dimineaţa dacă poliţia nu ar fi făcut raiduri repetate asupra manifestanţilor paşnici, folosind spray lacrimogen şi bastoane şi arestând aproape 20 de persoane.

Astăzi, protestele vor avea loc în toate oraşele mari din ţară; oamenii oferă sfaturi cu privire la măsurile de siguranţă, iar avocaţii îndeamnă potenţialii reţinuţi să refuze orice discuţie cu poliţia şi îşi oferă numerele de telefon pe reţelele de socializare, promiţând că vor fi disponibili toată noaptea. În Łódź, pentru această seară este planificată o „înmormântare pentru drepturile femeilor”, în timp ce protestatarii se vor aduna din nou la Varşovia. „Peste câteva zile, iadul pentru femei va începe în această ţară”, se arată în descrierea unui eveniment de protest pe Facebook organizat în oraşul Gdańsk de pe coasta Mării Baltice, în acest weekend, în care participanţii sunt încurajaţi să blocheze intersecţiile importante.

Evident, femeile poloneze se au în faţă o confruntare serioasă. Este prea devreme pentru a spune dacă vor reuşi să atingă acelaşi entuziasm care a învins în 2016, în timpul celebrului protest în negru, când Kaczyński a încercat prima dată să introducă o interdicţie totală a avorturilor şi a trebuit să se retragă. Cu toate acestea, cu siguranţă eşecul femeilor nu este exclus.

De asemenea, este foarte dificil pentru Lege şi Dreptate, deoarece ceea ce fac prin oamenii lor în Tribunalul Constituţional este un abuz pur şi simplu. Biserica şi avanposturile sale – diferite ONG-uri fundamentaliste – aşteaptă deja de ceva timp ca Kaczyński să plătească pentru sprijinul pe care l-au oferit în ultimele şase alegeri câştigate de partidul său. A venit acest moment! Acum când avem un număr imens de cazuri SARS-Cov-2, cu restricţii brutale ale libertăţilor individuale în vigoare, ceea ce face ca totul să pară deosebit de cinic. Este cinic nu numai faţă de femei în general, nu numai faţă de progresişti, ci destul de mult împotriva întregii societăţi, care este de 70-80% (în funcţie de sondaj) împotriva oricăror restricţii suplimentare asupra legii care reglementează avortul.

Dar suntem obişnuiţi cu comportamentul cinic şi dezgustător al lui Kaczyński şi al altor lideri ai partidului său. Ceea ce scapă adesea atenţiei opiniei publice este că toate acestea nu sunt doar din cauza partidului Lege şi Dreptate – procesul a început cu mult timp în urmă şi a fost întotdeauna o parte integrantă a restaurării capitaliste din Polonia. Episcopia a lansat prima sa campanie isterică împotriva avorturilor, care în Republica Populară Polonia erau accesibile şi disponibile pe scară largă, în 1988. Fără alt scop decât acela de a-şi asigura un loc în procesul noii diviziuni a puterii. Trucul a funcţionat. Cinci ani mai târziu, fundamentaliştii catolici au fost reprezentaţi nu doar în politica generală şi mass-media, ci şi în consiliul de miniştri. În 1993, premierul Hanna Suchocka, primul fanatic autentic care a condus un guvern polonez de după 1989, a interzis avorturile, permiţând doar trei excepţii. Acum, când hotărârea va intra în vigoare, avortul va fi permis numai în cazurile de viol, incest sau o ameninţare la adresa sănătăţii şi vieţii mamei. Şi este doar o chestiune de timp până când ultimele două condiţii vor fi eliminate.

De când a fost pusă în aplicare, interdicţia din 1993 a fost numită înşelător un „compromis asupra avorturilor”, prezentându-l ca rezultat al unui fel de acord social care nu a fost niciodată discutat – oamenii erau împotriva ei în mod masiv la acea vreme. A servit ca un factor fundamental pentru a înclina pendulul puterii spre dreapta. Propaganda dominantă a fost că avortul este păcătos, rău şi extrem de imoral; femeile care intenţionau să-şi întrerupă sarcina erau făcute de ruşine în public ca imprudente, necugetate, egoiste, imature şi provocatoare. Avorturile au fost prezentate de parcă doar femeile malefice, extrem de imorale, ar putea să le aibă, darămite să le susţină. Femeile poloneze au fost sistematic patologizate şi li s-a refuzat dreptul de bază de a decide asupra vieţii lor. Cei care se poziţionează împotriva expansiunii fundamentalismului catolic au fost numiţi nebuni şi extremişti. Nu numai de predecesorii partidului Lege şi Dreptate, ci şi de aceeaşi mass-media şi politicieni care se prezintă astăzi ca democraţi şi progresişti ​​-  ridicola copie poloneză a New York Times, Gazeta Wyborcza, şi partidul lui Donald Tusk, Platforma Civică.

Articol apărut iniţial pe baricada.org

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite