Jumătate dintre românii emigraţi nu îşi doresc să se reîntoarcă în ţară. Principalele motive invocate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aproximativ 47% din romanii emigraţi vor să se întoarcă în ţară, conform rezultatelor celui mai amplu studiu despre diaspora românească (1.810 respondenţi), comandat de RePatriot şi realizat de Open-I Research. Printre principalele motive, pentru cei 53% din românii care nu-şi doresc să revină în ţară, se numără corupţia, viaţa politică actuală şi mentalitatea românească.

„Dintre românii care nu vor să se întoarcă în ţară (53% din românii emigraţi), 83% declară că principalul motiv este corupţia şi 72% viaţa politică actuală. Dacă aceste probleme s-ar ameliora, împreună cu îmbunătăţirea sistemului sanitar, sistemul educaţional şi reducerea birocraţiei, aceştia ar lua în considerare repatrierea. “ a declarat Adina Nica, Managing Director Open-I Research, citat de hotnews.ro.

Studiul privind românii din diaspora s-a desfăşurat îniulie - august 2019, de către agenţia de cercetare Open-I Research la cererea RePatriot- Romanian Business Leaders. Chestionarul a fost completat online de către 1810 români emigraţi în ţări precum Spania, Italia, Marea Britanie, Irlanda, Germania, SUA, Franţa, Canada, Austria, Norvegia, Belgia.

Reprezentanţii RePatriot - un proiect al Romanian Business Leaders - RBL au avut marţi o întâlnire cu presa în care au prezentat activităţile desfăşurate, rezultatele studiului anual despre Diaspora Românească precum şi planurile din perioada următoare.

Marius Bostan, iniţiator al proiectului, a deschis întâlnirea prin sublinierea misiunii RePatriot de conectare cât mai bună a românilor de pretutindeni cu ţara şi a importanţei pe care aceştia o reprezintă: “Sunt fraţii noştri care în cea mai mare parte au plecat de greu, unii chiar alungaţi şi care acum fac lucruri extraordinare în ţările de adopţie. Sunt cea mai importantă bogăţie a ţării noastre şi vrem să rămânem fraţi, să nu piardă legătura cu ţara şi avem interesul să avem aici vecini asemenea lor.”

În contextul manifestărilor din 10 august a fost reiterată nevoia de respect a demnităţii românilor şi aprecierea contribuţiei lor la dezvoltarea României. “Să luăm în considerare exprimarea votului ca o exprimare a identităţii naţionale, a apartenenţei la România, dacă vreţi a ownership-ului în termeni antreprenorial şi asta merită pe deplin respectat”.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite