Jumătate dintre puştii români au făcut sex până la 15 ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
48% din băieţi şi-au început viaţa sexuală înainte de 15 ani FOTO Adevărul
48% din băieţi şi-au început viaţa sexuală înainte de 15 ani FOTO Adevărul

Cel mai recent studiu mondial privind sănătatea copiilor din mediul şcolar arată numeroasele probleme cu care se confruntă elevii români cu vârste cuprinse între 11 şi 15 ani.

La 15 ani, elevii români au întreţinut deja relaţii sexuale neprotejate, fumează şi consumă alcool în mod regulat. Acestea sunt concluziile ultimului raport al Organizaţei Mondiale a Sănătăţii (OMS) referitor la sănătatea copiilor şcolarizaţi, concluzii care i-au alarmat pe specialiştii români. Eşantionul naţional românesc al studiului „Health Behaviour of School Aged Children”  în 2010-2012 este de tip multistratificat şi a cuprins 5504 elevi: 11 ani - 1681 elevi; 13 ani - 1763 elevi 15 ani - 2060 elevi.

Datele furnizate de organismul internaţional arată că elevilor români nu le sunt deloc străine substanţele interzise, astfel că 12% din cei chestionaţi au fumat cannabis, procurat din proximitatea şcolii. 

11% din fete, alcool încă de la 11 ani

„Datele pe care le avem sunt îngrijorătoare. Spre exemplu, adolescenţii consumă substanţele interzise adesea în anturaj, însă o mare problemă e faptul că pot cumpăra droguri din vecinătatea unităţilor de învăţământ. Dacă nu se vor lua măsuri, ne aşteptăm ca lucrurile să se înrăutăţească”, a explicat Diana Stănculeanu, reprezentanta asociaţiei „Salvaţi Copiii”.

Aceasta arată că adolescenţii de până la 15 ani sunt deja iniţiaţi în consumul de alcool. Concret, 11% din fete şi 19% din băieţi au consumat alcool prima dată înainte de vârsta de 11 ani.

Relaţii sexuale fără prezervativ

La vârsta de 15 ani, 48% din băieţi şi 17% din fete şi-au început viaţa sexuală, fapt care i-a pus pe gânduri pe specialişti, cu atât mai mult cu cât doar 9% din aceştia se protejează. 

„Nu e firesc ca debutul vieţii sexuale să aibă loc atât de devreme. În ziua de azi, copiii au foarte multe întrebări, prea puţine la adresează familiei şi mulţi sunt tentaţi să obţină informaţiile de pe reţele de socializare. Din păcate, fondurile pentru campaniile de educare sunt tot mai puţine”, a precizat doctorul Mioara Predescu, de la Institutul de Boli Infecţioase Matei Balş din Capitală. 

Nu puţine au fost situaţiile în care actul sexual a avut loc în şcoală, mărturisesc specialiştii. De vină pentru astfel de situaţii este şi lipsa unor materii esenţiale, cum ar fi educaţia sexuală, în şcoala generală, care să-i pregătească pe cei mici şi care să le ofere informaţii cu privire la riscuri, dar şi la modalităţile în care se pot feri de diferitele boli la care se expun.

Adolescentele se înfometează 

Nici în ceea ce priveşte dieta, situaţia copiilor şcolarizaţi nu este una satisfăcătoare. Dacă la studiul precent demarat de OMS elevii români nu aveau probleme cu greutatea, în prezent, 30% din copii sunt la risc de a fi diagnosticaţi cu obezitate infantilă. O mare responsabilitate, completează specialiştii, ar trebui să le revină părinţilor. 

„Vorbim de o ecuaţie familie - şcoală care deocamdată nu funcţionează. Până ce părinţii nu vor conştientiza că îşi expun propriii copii la numeroase riscuri, nu putem face mare lucru. Este un teren fertil care începe din familie, iar copiii învaţă aceste comportamente de acasă”, a subliniat Diana Stănculeanu. 

Prea puţini profesori de sport

Mai exact, cercetarea a arătat că 53% din elevi sar peste micul dejun, situaţia fiind mai alarmantă în cazul fetelor şi mai ales în mediul rural. „Fetele preferă să se înfometeze sau apelează la diete extreme, unele sunt bulimice. Un părinte atent ar putea să se sesizeze şi să ia măsuri din timp”, a precizat reprezentanta Salvaţi Copiii. 

O soluţie ar fi ca numărul de ore de sport să fie suplimentat în şcoli, spune Remus Pricopie, ministrul Educaţiei, precizând că în prezent lucrează 11.000 de profesori de sport şi că ar fi nevoie de 16.000, număr la care s-ar putea ajunge în trei-patru ani.

Program pentru 8.000 de copii

Prin programul „Alegeri sănătoase“, 8.000 de copii şi adolescenţi din Bucureşti şi zece judeţe din ţară vor fi ajutaţi de profesori şi de voluntari să ia decizii bune cu privire la alimentaţie şi stil de viaţă, precum şi de psihologi, astfel încât să-şi regăsească echilibrul emoţional.

În cadrul programului, copiii vor parcurge diferite module, în funcţie de grupa de vârstă, în care vor fi abordate aspecte precum alimentaţia, activitatea sportivă, viaţa sexuală, fumatul, consumul de alcool şi droguri.

Proiectul va fi derulat pe parcursul unui an de asociaţia „Salvaţi Copiii” în colaborare cu Agenţia Naţională Antidrog (ANA) şi Asociaţia Şcoală pentru Sănătate. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite