Judecătorii antimafia Giovanni Falcone şi Paolo Borsellino, comemoraţi la Bucureşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
captura

Judecătorii Giovanni Falcone şi Paolo Borsellino, asasinaţi de Mafia cu 30 de ani în urmă, au fost omagiaţi la Bucureşti printr-o ceremonie organizată de Ambasada Italiei la Bucureşti, în cadrul căreia au depus coroane de flori Ambasadorul Italiei la Bucureşti, Alfredo Maria Durante Mangoni, ministrul Afacerilor Interne, Lucian Nicolae Bode şi ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu.

Cei doi judecători şi prieteni au fost ucişi în 1992 în două atentate cu bombă în urma unor procese răsunătoare soldate cu sute de condamnări la niveluri de vârf ale organizaţiilor mafiote din Sicilia şi întreaga Italie. 

"Omagiem, astăzi, eroii ultimilor 60 de ani, aşa cum au fost numiţi Giovanni Falcone şi Paolo Borsellino de revista Time Magazine în anul 2006. Magistraţii care au resetat lupta împotriva mafiei în Italia şi au plătit cu viaţa pentru setea lor de dreptate au devenit exemple pentru generaţiile de magistraţi şi poliţişti ce le-au călcat pe urme în lupta împotriva celor mai periculoşi infractori. Ceea ce au reprezentat Falcone şi Borsellino nu a murit! Moştenirea lor este vie şi astăzi prin miile de poliţişti, procurori şi judecători care şi-au făcut un ţel, un crez, din a trimite infractorii acolo unde le este locul, pentru că nimeni nu poate ucide dreptatea", a declarat Lucian Bode. 

captura

“A reaminti acţiunea celor doi slujitori ai statului după 30 de ani nu este doar un exerciţiu de memorie ci asumarea unui angajament pentru viitor; după acel sacrificiu din 1992 s-a declanşat o puternică mobilizare a societăţii civile împotriva mafiei. Comemorarea masacrului de la Capaci prin ceremonia de astăzi nu este importantă doar în scopul celebrării, ci şi pentru că după 30 de ani acţiunea magistraţilor Falcone şi Borsellino continuă să fie un îndrumar puternic în lupta împotriva criminalităţii organizate”, a afirmat ambasadorul Italiei la Bucureşti, Alfredo Maria Durante Mangoni. 

Diplomatul italian a vorbit despre legătura dintre criminalitatea organizată şi corupţie şi despre măsurile ce trebuie luate de sistemele de justiţie pentru a putea lupta eficient împotriva criminalităţii organizate.

“Experienţa din ultimii ani ne-a arătat că există o legătură strânsă între criminalitatea organizată şi corupţie, care apar deseori îngemănate, întărindu-se pe rând: grupările infracţionale nu mai recurg la violenţă sau intimidare, ci folosesc modalităţi de corupţie pentru a se infiltra în administraţia publică şi în licitaţiile publice prin spălarea banilor, afectând astfel economia legală. Sub conducerea italiană, folosindu-se de experienţa ţării noastre şi de legatul conceptual al lui Giovanni Falcone, Preşedinţia italiană a G20 a atras atenţia lumii asupra noilor forme ale “infiltrării” care încep să apară în economia globalizată. G20 la Summit-ul de la Roma a adoptat principii generale asupra relaţiei intercurente dintre corupţie şi criminalitatea organizată. Aceste principii vor avea un impact pe verticală important asupra sistemelor juridice ale diferitelor ţări, cu un efect semnificativ în materie de drept penal; din acestea se naşte o propunere de directivă antimafia europeană care ar putea constitui o revoluţie pentru lupta împotriva criminalităţii organizate. De asemenea, Naţiunile Unite şi-au luat angajamentul de a adopta o Rezoluţie asupra luptei împotriva corupţiei legate de criminalitatea organizată în vederea viitoarei Conferinţe a statelor parte la Convenţia Naţiunilor Unite împotriva corupţiei (UNCAC), care va fi găzduită şi prezidată de Statele Unite în 2023”, a spus ambasadorul italian. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite