S-a deschis un portal de joburi gratuit pentru companii, printr-un proiect european al sindicatului „Cartel Alfa”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La sfârştiul lunii mai se încheie proiectul demarat în iunie 2010 de sindicatul „Cartel Alfa” pentru reintegrarea şomerilor pe piaţa muncii. Finanţat din Fondul Social European, proiectul a reuşit recalificarea a peste o mie de persoane ce nu aveau un loc de muncă şi crearea unui portal de joburi pentru şomeri.

Prin proiectul „Dezvoltarea abiltăţilor profesionale pentru reintegrarea şomerilor în viaţa activă în regiunile Sud Muntenia şi Sud-Vest” s-au organizat 99 de cursuri de formare profesională în judeţele Călăraşi, Vâlcea, Teleorman, Bucureşti, Dâmboviţa, Giurgiu, Ilfov, Argeş, Gorj şi Ialomiţa. Totodată, 18 dintre activităţile de instruire s-au desfăşurat în domeniul IT.

Cursurile au fost rezultatul unor studii prealabile

Înainte de a demara proiectul, reprezentanţii Confederaţiei Naţionale Sindicale „Cartel Alfa” au realizat Focus grupuri cu şomerii din judeţele în care urma să se demareze proiectul pentru a afla s, dorinţele lor în ceea ce priveşte viitoarele calificări. În plus, Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă a realizat studii în judeţe pentru a identifica meseriile cele mai căutate pe piaţa muncii din judeţe.

Pregătirea şomerilor în meserii precum coafor, bucătar sau ospătar

Astfel, în cadrul proiectului s-au organizat cursuri de calificare în meseria de lucrător în comerţ, comerciant mărfuri alimentare, mecanic auto, instalator, operator introducere şi validare date, bucătar, ospătar, vânzător în unităţi de alimentaţie, patiser, brutar, frizer, coafor, manichiurist, pedichiurist, fierar betonist, montator prefabricate, zidar, pietrar, tencuitor, lucrător în structuri pentru construcţii, confecţioner tâmplărie aluminiu şi mase plastice, confecţioner articole din textile, lucrător în cultura plantelor, lucrător în creşterea animalelor.

1.134 de şomeri din regiunile Sud Muntenia şi Sud Vest au beneficiat de aceste cursuri gratuite. Dintre aceştia, 555 erau şomeri de lungă durată (262 de femei), 153 au fost tineri, iar 217 erau şomeri ce aveau peste 45 de ani.

15% dintre şomerii recalificaţi şi-au găsit de lucru

O componentă importantă a proiectului ce s-a desfăşurat pe o perioadă de trei ani este integrarea şomerilor recalificaţi pe piaţa muncii, a precizat managerul de proiect Romulus Niţă. Procesul este, însă, unul greoi, având în vedere că demersul a început în plină recesiune economică, dar a fost gândit pentru o piaţă a muncii care funcţionează în condiţii normale.

„Cu toate aceste piedici, rata de angajare a şomerilor recalificaţi este de 15%. Asta şi pentru că la finalizarea ficărui curs am făcut reuniuni în care am încercat să îi instruim astfel încât să poată face faţă procesului efectiv de angajare: cum să îşi construiască CV-urile sau cum să se prezinte la interviu, astfel încât să obţină slujba pe care şi-o doresc”, a precizat Romulus Niţă.

Portalul de joburi pentru şomeri

În afară de cursurile de recalificare, prin proiectul iniţiat de reprezentanţii sindicatului „Cartel Alfa” a fost deschis un portal de joburi pentru persoanele care îşi caută locuri de muncă, fie că au făcut parte din proiect sau nu. Pe portalul „calificare-someri.ro” orice companie cu joburi disponibile îşi poate posta anunţul gratuit. Targetul este evident: persoanele care nu au un loc de muncă şi nu se află în evidenţa Agenţiilor Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă. Pentru a aplica la locurile de muncă disponibile, candidaţii trebuie să îşi creeze un cont cu datele lor personale şi un CV.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite