Jazz în „4 dimensiuni” cu veteranul John McLaughlin

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Celebrul chitarist şi compozitor britanic va susţine mâine un concert, de la ora 19.30, la Sala Palatului din Bucureşti, în cadrul turneului european „4th Dimension Tour 2010”.

Artistul revine în România cu ocazia turneului „4th Dimension Tour 2010", în cadrul căruia promovează cel mai recent proiect al său, cvartetul de jazz fusion „The 4th Dimension". Turneul susţinut de John McLaughlin a debutat la 22 aprilie, în Franţa, şi include ţări precum Germania, Georgia, Suedia, Spania, Marea Britanie, Turcia sau Italia, finalul fiind programat la 22 iunie, în Austria, la Viena.

John McLaughlin a început să studieze muzică la nouă ani, instrumentul său preferat la acea vreme fiind pianul. După nici doi ani, a renunţat însă şi s-a apucat de cursuri de chitară clasică, iar la sfârşitul anilor '50 susţinea deja concerte alături de Pete Deuchar şi profesorii săi.

Veteranul, ajuns la 68 de ani, s-a remarcat pe plan internaţional la începutul anilor '60, pe când era chitaristul trupei rock Blue Flames. Spre sfârşitul anilor '60, John McLaughlin s-a mutat la New York şi a început să testeze o combinaţie între jazz, rock şi electric, iar produsul finit a fost unul peste aşteptări. Astfel a început să lucreze cu Tony Williams şi Miles Dives, alături de care a lansat albumele „Lifetime", „Bitches Brew", „On the Corner" şi „Live at the Cellar Door". Aceste două colaborări l-au adus pe McLaughlin în atenţia lui Chick Corea, care i-a propus să lucreze împreună.

În 1971, britanicul a pus bazele trupei rock Mahavishnu Orchestra, însă proiectul s-a dizolvat doi ani mai târziu. A urmat un album scos împreună cu Carlos Santana, iar în 1974, McLaughlin a încercat să relanseze Mahavishnu Orchestra într-o nouă formulă, dar proiectul nu a avut succesul scontat, aşa că a devenit liderul trupei One Truth Band, iar în acelaşi timp a mai cântat şi alături de Al Di Meola şi Paco de Lucia.

Au urmat colaborări cu diverşi muzicieni indie, iar în 1975 chitaristul a lansat trupa Shakti, alături de care a urcat pe scenă până în 1977. În următorii ani, el a continuat colaborările cu Al Di Meola şi Paco de Lucia, dar a format şi un nou trio, alături de Kai Eckhardt şi Trilok Gurtu, lansând două albume în această formulă.

În 1996, McLaughlin a scos pe piaţă un nou disc, „The Promise", pentru care a lucrat cu Jeff Beck, David Sanborn, Sting, Zakir Hussain sau Trilok Gurtu, dar şi cu mai vechii săi prieteni, Al Di Meola şi Paco de Lucia.

Au urmat materialele „The Guitar Trio" (1996) , „The Heart of Things" (1997), „Remember Shakti: The Believer" (2000), „The Heart of Things: Live in Paris" (2000), „Saturday Night in Bombay: Remember Shakti" (2001), „Thieves and Poets" (2003) şi „Industrial Zen" (2006). În 2007, McLaughlin a semnat cu o casă de discuri independentă, specializată pe jazz, la care a lansat cele mai recente discuri ale sale, „Floating Point" (2008) şi „To The One" (2010).

Biletele pentru concertul de mâine seară se găsesc în reţeaua magazinelor Diverta, la magazinul Muzica sau la casa de bilete a Sălii Palatului, dar şi online, pe site-urile www.bilete.ro, www.ticketpoint.ro şi www.blt.ro şi costă între 50 şi 200 de lei. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite