Iulian Urban, fascistul din Senat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Senatorul PDL, renumit pentru opiniile sale controversate, îi acuză pe liderii UE că sunt autorii morali ai masacrului de pe insula Utoya. Iulian Urban susţine că gesturi criminale precum cel al lui Andres Breivik au fost cauzate de politicieni care „le-au băgat europenilor pe gât multiculturalismul“.

„Nu Breivik a comis atentatul, ci actualii lideri care conduc în UE! Ştiu că pare şocant să iei în discuţie o asemenea ipoteză, însă ea este cât se poate de reală. Există milioane de naţionalişti în Europa, continent lovit de multiple atentate săvârşite de musulmani", scrie pe blog PDL-istului, care analizează apoi clivajul între "europenii nativi" şi musulmani sau ţigani.

„În 25 de ţări UE conduc partide de dreapta (în curând vor fi 26, în Spania, dreapta e considerată deja câştigătoare), stânga a fost eliminată de către electori furioşi pentru politica iresponsabilă de «asistanat social» şi «imigraţie masivă necontrolată». Franţa sau Italia a creat isterii naţionale împotriva ţiganilor, Franţa a interzis burka, în Ungaria defilează detaşamentele antiţigăneşti adică politicienii europeni împing conştient sau nu politica europeană către o formă de extremism ce transformă Europa în cazanul de pulbere al planetei", scrie Iulian Urban pe blogul personal. 

Democrat-liberalul se arată nemulţumit că UE este incapabilă să oprească emigraţia musulmanilor în Europa. "Pe de altă parte, guvernele încurajează foarte mult imigraţia din ţări cu preponderenţă musulmană (la unele cercetări se poate vedea de ce, există deja mulţi musulmani infiltraţi în poziţii de top în guverne care pot lua aceste decizii)", mai scrie Urban. El a adăugat că UE ar trebui să facă diferenţa între libertatea de expresie şi „colonizarea musulmană din Europa".

„Multiculturalismul ne-a fost băgat pe gât forţat şi în doză mare, iar acum unii nebuni reacţionează violent", subliniază el. Urban remarcă şi o "culme a cinismului", şi anume"că individul ăsta putea să omoare nu 92, ci 920 sau 9200 de oameni", dar „Europa, cu toată dragostea ei pentru infractori, îl va proteja până la sfârşitul vieţii lui, pentru că pedeapsa cu moartea nu (mai) există în nicio ţară UE. Ba mai mult: în puşcărie va beneficia de servicii medicale complete, la un nivel poate mai bun decât îşi poate permite chiar orice muritor din Europa în vremurile astea...".

„În spatele lui Breivik stă un şir lung de politiceni care obţin capital politic de pe urma emigranţilor şi abuzează de aceşti emigranţi. Vinovat e întreg sistemul politic european. Iar declaraţia mea nu are niciun fel de tentă extremistă. Unde vedeţi dumneavoastră o tentă extremistă", s-a răţoit Urban ca răspuns la întrebarea adresată de „Adevărul".

Ce spun colegii parlamentari

„Nu văd unde este accentul de extremism din declaraţia domnului senator Urban. Dânsul stabileşte o culpă morală pentru liderii europeni, dar unde este această extremă?  Cred că este pur şi simplu o părere de blog îmbrăcată într-o formă de eseu", a comentat purtătorul de cuvânt al PDL, deputatul Sever Voinescu, afirmaţiile lui Urban. Senatorul PSD Georgică Severin a precizat ca Senatul ar putea să se delimiteze foarte clar de aceste declaraţii.

 „În primul rând, această declaraţie este un bun exemplu despre ce a însemnat votul uninominal pentru viaţa noastră politică. Prea mulţi nechemaţi ajung să-şi dea cu părerea despre ce nu cunosc. Este un blog personal şi mulţi cred că postările de acolo nu reprezintă declaraţii publice. Ba da, reprezintă. Cred că domnul Urban nu are habar despre ce înseamnă Uniunea Europeană, despre ce înseamnă construcţia europeană sau unitatea în diversitate", a declarat Cătălin Ivan, liderul delegaţiei PSD în Parlamentul European. „Nu comentez în niciun fel ceea ce susţine Iulian Urban. Pentru mine este un nimeni", a mai comentat şi Renate Weber, europarlamentar PNL, grupul ALDE.

Paal Frisvold, liderul Mişcării Europene din Norvegia, a declarat că Uniunea Europeană asigură pentru toţi dreptul la gândire şi exprimare. „Atrocităţile comise recent în Norvegia, care au răpit vieţi tinere, lovesc aceste drepturi drept în inimă şi constituie un atac la adresa sistemului democratic. A blama Uniunea Europeană şi alte ţări pentru a fi primit oameni care practică alte religii este un atac care ne aruncă înapoi în trecut. Iar oamenii au pierdut mult timp şi au suferit enorm până să depăşească acele vremuri", a conchis el.  A contribuit „Adevărul Europa"

Liderii europeni din familia popularilor

În postarea de pe blogul său, Iulian Urban pasează răspunderea pentru atentatul din Norvegia pe umerii liderilor europeni. Însă cei mai importanţi lideri europeni fac parte din Partidul Popular European, la care este afiliat şi PDL, partidul unde este membru şi Iulian Urban. Preşedintele Comisiei Europene , Jose Manuel Barosso, face parte din Partidul Social Democrat din Portugalia, care este afiliat la popularii europeni. Aceeaşi afiliere politică o are şi Platforma Civică , o formaţiune politică din Polonia din care face parte Jerzy Buzek, preşedintele Parlamentului European.

"Senatorul Urban bate câmpii. Eu nu aş fi scris aşa ceva, chiar dacă e o opinie personală, pe un blog personal. E o interpretare cel puţin trăsnită. Şi nu e prima."
Sebastian Bodu
europarlamentar PDL, grupul PPE

Urban se crede  urmaş de Papă

Senatorul PDL Iulian Urban a fost în mijlocul unor controverse. Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării a decis, în 2010,  că senatorul PDL a încălcat "dreptul la demnitate aparţinând comunităţii rrome", după o postare referitoare la ţiganii infractori. Anul trecut, Urban a publicat pe blog un atac dur la adresa comunităţii de gay din România. Senatorul PDL a mai stârnit scandal când a propus introducerea pedepsei capitale pentru pedofili. Unele site-uri  au  publicat o captură de pe blogul lui  în care senatorul afirma că familia sa se trage dintr-o linie directă care duce la Papa Urban I.

Politicienii din Vest au plătit pentru gafe asemănătoare

- Un membru al Frontului Naţional din Franţa a fost suspendat din partid după ce l-a lăudat pe blog pe autorul atacurilor din Norvegia, informează AFP. Pe blogul său, Jacques Coutela îl prezenta pe Anders Behring Breivik ca fiind un reprezentant al „rezistenţei", „un simbol", „primul apărător al Occidentului".

- Scandal este şi în Italia, unde europarlamentarul Mario Borghezio, membru al formaţiunii antiimigranţi Liga Nordului, a declarat că aprobă o parte dintre ideile suspectului pentru atacurile din Norvegia. „O parte dintre ideile pe care le-a exprimat sunt bune, cu excepţia violenţei, unele sunt grozave", a spus el pentru un post de radio, referindu-se la „opoziţia faţă de islam şi acuzaţiile explicite că Europa s-a predat înainte de a se opune islamizării". Declaraţiile sale au fost criticate dur de opoziţie, care i-a cerut demisia din Parlamentul European. Şi Liga Nordului a anunţat că declaraţiile reprezintă exclusiv punctul de vedere al lui Borghezio, şi nu al formaţiunii. Liga Nordului, partener minoritar la guvernare în Italia, a generat de-a lungul timpului controverse pentru retorica sa antiimigranţi şi antiislam.

- Jurnalistul Pat Buchanan - jurnalist şi politician american conservator a şocat şi el, scriind că oricât de teribilă a fost atrocitatea, nu terorismul intern este problema în Europa. Ameninţarea vine de la prezenţa musulmanilor pe un continent care nu a cunoscut până acum imigraţia de masă şi din eşecul Europei în a asimila aceşti imigranţi.

„Declaraţiile sunt rodul unei ideologii extremiste"
Cristian Pârvulescu,
preşedinte Pro-Democraţia

Domnul Urban are o mică problemă de ideologie. Modul în care a reacţionat Domnia Sa nu se împacă deloc cu ideologia partidului din care face parte - PDL. Mă aştept la PDL să aibă o reacţie normală, dacă este cu adevărat un partid conservator de tip european, cu aspiraţii creştin-democrate, care respectă democraţia. Un astfel de partid nu poate să tolereze asemenea afirmaţii. Să înţeleg din aceste declaraţii că senatorul Iulian Urban împărtăşeşte valorile acelui descreierat din Norvegia?Asemenea declaraţii sunt neavenite , sunt rodul unei ideologii extremiste. Iată că şi în România sunt persoane, chiar parlamentari, care propagă astfel de ideologii extremiste.  Mi se pare ciudat că astfel de declaraţii vin de la un senator PDL. Mai ales că partidul Domniei Sale nu se află printre cele preferate de atentator din România. Atentatorul a dat linkuri la două partide din România - Partidul România Mare şi Partidul Noua Dreaptă.  Oricum, trebuie menţionat că, în cazul României, ţară în care trăieşte şi domnul Urban, este absurd să vorbim de o colonizare musulmană din ultima perioadă, comunitatea stabilindu-se aici de-a lungul istoriei.

Iulian Urban propagă idei aberante
Andrei Ţăranu
politolog

„Senatorul democrat-liberal Iulian Urban pare să ajungă în comentariul postat pe blogul său la nişte concluzii aberante. Nu liderii UE stau în spatele lui Anders Breivik, ci partidele de extremă dreapta, care, în România, pot fi asemănătoare României Mari, Partidului Poporului sau chiar PDL: Numai că trebuie spus că liderii de azi ai Uniunii Europene au făcut eforturi disperate pentru a se opune valului de populism propagat de aceste partide. De exemplu, chiar în Norvegia există Partidul Poporului, partid populist de extremă dreapta. Şi să nu uităm că acele caricaturi la adresa profetului Mahomed au venit tot din Norvegia. Nu am citit comentariul domnului Urban şi nu pot spune dacă are sau nu accente extremiste. Cred că mai degrabă este o încercare de a apăra ideile de dreapta în Europa care au primit o palmă foarte puternică prin cele întâmplate în Norvegia. Sau speculează o încercare veche a partidelor de dreapta împotriva socialiştilor".

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite