Istoria baschetului la Ploiesti

Baschetul a inceput, la Ploiesti, prin anii '60, intr-o profunda nota de amatorism. Perioada de pionierat aducea cel mult doua sute de spectatori atunci cand Ion Teodorescu, Mircea Cojocaru sau Mihail


Baschetul a inceput, la Ploiesti, prin anii '60, intr-o profunda nota de amatorism. Perioada de pionierat aducea cel mult doua sute de spectatori atunci cand Ion Teodorescu, Mircea Cojocaru sau Mihail Gothe (trecut, din pacate, in nefiinta) aruncau la cos pe terenul de zgura situat pe strada Latina. Pe atunci, baschetul se juca in aer liber, pentru ca salile de sport erau inca o tinta indepartata. Iesirea din anonimat a baschetului masculin, la Ploiesti, s-a petrecut in anul 1994, cand formatia CSU BRD din localitate promova, in premiera, in prima divizie. Fetele au fost ceva mai harnice la acest capitol, ele evoluand mai devreme la acest nivel, gratie formatiilor Sanatatea (1975-1976), Clubul Sportiv Scolar (1977-1979) si Clubul Sportiv Universitar (1981-1984). Avandu-i in echipa pe Virgil Miulescu (actualul antrenor secund), Constantin Mircea, Nelu Lefter (in momentul de fata director sportiv), Bogdan Radulescu sau Horia Paun, echipa a rezistat cinci sezoane in prima liga, fara a avea, insa, rezultate notabile. Pentru a nu mai fi nevoita ca, in fiecare an, sa traiasca cu emotiile pe care ti le da lupta pentru evitarea retrogradarii, conducerea clubului a decis sa intareasca lotul de jucatori care au imbracat tricourile cu tricolor ale nationalei. Perioada de varf s-a inregistrat in sezonul 1997-1998, atunci cand formatia pregatita de catre prof. Ioan Dobrescu, ex-presedinte al Federatiei Romane de Baschet si actualmente secretar al Comitetului Olimpic Roman, s-a clasat chiar pe primul loc in sezonul regulat. Din pacate insa, promovarea antrenorului in functia de secretar de stat la Ministerul Tineretului si Sportului s-a materializat prin reculul echipei ploiestene, care a terminat sezonul pe locul opt al clasamentului. Momentul a coincis si cu retragerea BRD din postura de sponsor si, timp de un an, baschetul masculin ploiestean a fost in anonimat. In 1999, Soced Bucuresti, ramasa fara sustinere financiara in Capitala, s-a mutat la Ploiesti, antrenorul Ioan Constantin pregatind o formatie, care se numea si Vega, Grupul Rompetrol implicandu-se in sustinerea materiala a acesteia. Cu un lot valoros, care ii includea, printre altii, pe Vladimir Arnautovic, Constantin Palai, Mircea Constantin, Ucechuqkwu Iheadindu, Dan Dacian si Nicolae Chiran, Vega Soced a disputat o finala de play-off, in sezonul 2001-2002, pe care a pierdut-o in fata aradenilor de la West Petrom, si alta mica, adjudecata in compania echipei CSU ISA Pitesti, in sezonul 2002-2003. Apoi, echipa s-a mutat la Bucuresti, dar, ramasa fara sprijin financiar in vara trecuta, a fost nevoita sa se retraga din competitie. Momentul a coincis cu promovarea pe prima scena, in urma turneului de la Brasov, a formatiei CSU Asesoft, care a ajuns, dupa numai trei ani, la masa granzilor Europei.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos: