Islamistul iordanian Abu Qatada a fost eliberat din închisoare în Marea Britanie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Islamistul iordanian Abu Qatada, considerat de mulţi ca fosta mână dreaptă a lui Osama Ben Laden în Europa, a fost eliberat din închisoare luni în Marea Britanie, au constatat martorii.

Qatada, în vârstă de 51 de ani, care se luptă pentru a evita extrădarea în ţara sa a fost eliberat din închisoarea de maximă securitate Long Lartin din regiunea de centru-vest a Marii Britanii. Aceasta a părăsit locaţia în jurul orei 21:15 GMT (23:15, ora României) pe bancheta din spate a unei maşini, acoperăndu-şi cu o mână faţa, informează Mediafax.

O perioadă fiind considerat ca liderul spiritual al Al-Qaida în Europa, acesta se va afla în arest la domiciliu timp de 22 de ore pe zi, va fi nevoit să poarte o brăţară electronică, nu va putea intra într-o moschee şi nu va avea acces la Internet sau alt fel de mijloc de comunicare electronică.

Iordanianul, care şi-a petrecut cea mai mare parte a ultimilor şase ani în închisoare în Marea Britanie în pofida absenţei acuzaţiilor, are de asemenea interdicţia de a se întâlni cu 27 de persoane, printre care şi nou lider Al-Qaida, Ayman al-Zawahiri.

Guvernul britanic a asigurat că va utiliza "toate mijloacele posibile" pentru a îl extrăda pe Qatada, acuzat în Iordania în două cazuri de "terorism" pentru care a fost deja judecat şi condamnat în absenţă.

"Toată lumea vrea ca acest om să plece", a declarat luni un purtător de cuvânt al Ministerului de Interne.

Justiţia britanică a ordonat eliberarea condiţionată a iordanianului la 6 februarie, provocând un scandal în cadrul guvernului, la puţin timp după o decizie a Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO) care s-a pronunţat împotriva extrădării lui Qatada în Iordania.

Conform CEDO, extrădarea sa îi încalcă dreptul la un proces echitabil în Iordania, din cauza probelor obţinute sub tortură care ar putea fi folosite împotriva sa.

Dacă va fi extrădat, "vom continua negocierile cu iordanienii pentru a obţine asigurări cu privire la neutilizarea probelor obţinute prin tortură împotriva lui Qatada" în faţa justiţiei iordaniene, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Interne britanic, cu privire la temerile că probele obţinute sub tortură vor fi folosite împotriva islamistului.

Secretarul de Stat britanic pentru Securitate, James Brokenshire, se va deplasa în curând în Iordania pentru a discuta problema, a mai precizat ministrul de Interne.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite