Ion Diaconescu a murit / Iliescu: Am amintiri eminamente pozitive, în ciuda disputei politice. Vezi alte reacţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ion Diaconescu a murit maţi seară, la 94 de ani. Personalităţi din România, prieteni, foşti colegi îşi exprimă regretul faţă de pierderea fostului preşedinte al PNŢCD.

"Aflu cu stupefactie aceasta veste, m-am bucurat ca s-a eliberat din spital zilele trecute. Privesc cu regret stirea, condoleante. Am fost adversari la inceputul anilor 90, dar am avut relatii civilizate si cu domnul Diaconescu, si cu domnul Coposu. Au fost mai multe momente, prima intalnire a noastra a avut loc pe 10 ianuarie, eram presedintele CFSN si am primit delegatia PNTCD. A fost prima noastra intalnire, au vrut sa se prezinte ca reprezentantii partidului istoric, a fost primul contact politic. Cunosteam doar doi, pe poetul Ion Alexandru si inca un baiat. A fost o discutie civilizata. Apoi urmatoarea a fost pe un fond mai tensionat, pe 28 ianuarie, atunci am pus bazele CPUN, iar domnul Diaconescu a fost unul din membrii CPUN. Am amintiri multe si ele sunt eminamente pozitive, in ciuda disputei politice. Am fost impreuna la Paris, am fost impreuna, am participat la un dialog, in care fiecare reprezentam tara. E o generatie care a avut o experienta si o viata, e greu sa mai ai asemenea generatii. A facut si inchisoare, eu ii respectam si pentru acest lucru. Vor trece ani pana se va forma o generatie de politicieni cu aceeasi soliditate", a spus Ion Iliescu la Realitatea TV.

Viaţa ultimului senior ţărănist

Cum l-au săltat comuniştii pe Ion Diaconescu în 1947: "Au dat năvală în camera mea 5 indivizi cu pistoale care strigau: «Mâinile sus!»"

"L-am cunoscut mai bine in 1962 cand a fost adus in domiciliu obligatoriu unde era si fratele meu. Imi amintesc ca era un om deosebit de optimist, foarte simpatic, cu o conversatie usoara. Dupa ce s-a terminat domiciliul obligatori, ne facea vizite regulate, discutau politica. L-am revazut dupa 1990, cand si el, si Corneliu erau foarte ocupati cu activitatea la partid. L-am revazut si dupa moartea lui Cornel, mintea lui era extrem de clara isi mentinuse o nota de optimism. Stiu ca a suferit foarte mult in ultima perioada din cauza dezmembrarii PNTCD. Cred ca a plecat cu credinta cu PNTCD se va reface. Nici el, nici fratele nostru, niciunul din ei nu povesteau prin ce au trecut. Si Diaconescu trecea asa usor peste anii de puscarie, desi au suferit foarte mult. Dumnezeu sa-l odihneasca!", a declarat sora fostului lider PNTCD Corneliu Coposu, Rodica la Realitatea TV.

"E un moment extrem de trist şi plin de emoţie, chiar dacă starea sănătăţii lui nu era tocmai bună. L-am văzut ultima oară alaltăieri, era totalmente lucid. Aprecia exact şi starea sănătăţii, dar continua să se preocupe şi de situaţia din partid, şi de situaţia politică din din ţară. Până în ultima clipă, chiar mi-a spus: 'Cu ce te-aş mai putea ajuta? Dacă pot, îţi mai dau şi fărâma de sufleţel pe care o mai am pentru a salva partidul şi pentru a merge pe drumul dorit de înaintaşi, al moralităţii, al cinstei, al corectitudinii, al dreptăţii'. După două ore de discuţii, ne-am despărţit cu convingerea că, dacă Dumnezeu ne va ajuta ca în România să avem astfel de oameni ca cei din generaţia martirilor, ţara s-ar putea reaşeza pe şine, pe un drum normal, pe ceea ce noi numim calea dreaptă. Sper să rămână în memoria românilor ca un om plin de modestie, de o capacitate de analiză politică ieşită din comun", a spus Victor Ciorbea, la Realitatea TV.

"Părăsind această lume, Ion Diaconescu va intra în Panteonul marilor personalităţi ale naţiei române. Fie ca viaţa şi lupta sa exemplară să deschidă o speranţă pentru depăşirea crizei morale a societăţii româneşti. Îi datorăm această recunoştiinţă. Dumnezeu să-l odihnească în pace! Fără înţelepciunea şi determinarea lui Ion Diaconescu nu ar fi fost posibilă unificarea opoziţiei politice şi civice democratice şi schimbarea cursului istoriei postdecembriste a României. Ion Diaconescu a fost un om de stat. În calitatea sa de preşedinte al Camerei Deputaţilor, 1996-2000, Ion Diaconescu a arătat ţinuta unui remarcabil om de stat în momentele luării unor decizii cruciale pentru istoria României. Viaţa şi lupta lui Ion Diaconescu, calmul şi umorul său în cele mai grele clipe au fost pentru mine un exemplu şi îi datorez o enormă recunoştiinţă", a spus Emil Constantinescu, preşedintele României în perioada 1996-2000, pentru Mediafax.

"Deplâng moartea lui Ion Diaconescu, lider țărănist cu un rol însemnat în singura guvernare veritabilă a unui partid istoric după 1989. L-am cunoscut pe Ion Diaconescu într-un context special, și anume ca redactor al cărții sale de memorii Temnița - destinul generației noastre, volum apărut la Nemira în urmă cu mai bine de un deceniu. Am descoperit atunci un om cald și atent cu semenii săi. Ion Diaconescu a fost continuatorul lui Corneliu Coposu în politica românească, prezidând Camera deputaților între 1996 și 2000. Supraviețuitor al închisorilor comuniste, Ion Diaconescu s-a angajat cu curaj în politica postcomunistă, conducând cu înțelepciune și tact destinul PNȚCD după victoria CDR din 1996. România pierde astăzi o figură de seamă a politicii sale din secolul 20", a scris europarlamentarul PDL Cristian Preda pe blogul său personal.

"L-am cunoscut personal şi l-am cunoscut bine. A fost un om cu totul deosebit, cinstit, devotat partidului lui cum sunt puţin alţii, un om care a suferit enorm pentru că şi-a păstrat încrederea în dreptate şi în partidul lui. Este un reper, printre puţinele care mai există şi cred că ar trebui să ne înclinăm în faţa memoriei lui şi să ne gândim că de astfel de exemple avem nevoie într-o lume care nu mai are nimic sfânt", a spus fostul preşedinte al PNL Mircea Ionescu Quitus.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite