Articol publicitar

„Intreprinderi sociale responsabile”- Incluzine, responsabilitate, participare activă

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
advert

Luna Decembrie 2015 marchează finalizarea implementării proiectului de economie socială „Intreprinderi sociale responsabile”. Derulat în perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2015, proiectul a fost implementat de către Consiliul Judeţean Ilfov, în parteneriat cu Centrul de Resurse pentru Cetăţenie Activă şi Fundaţia Creştină Rhema.

Despre proiect

Proiectul „Intreprinderi sociale responsabile” a avut ca scop promovarea economiei sociale ca instrument flexibil pentru dezvoltarea economică, crearea de locuri de muncă şi încurajarea marilor companii, a IMM-urilor, ONG-urilor şi a administraţiei publice să realizeze investiţii în domeniul economiei sociale.

Printre rezultatele proiectului se numără: dezvoltarea competenţelor, cunoştinţelor şi stimei de sine pentru un număr de 400 de persoane vulnerabile (din regiunile Bucureşti – Ilfov şi Centru); dintre care, 100 au luat parte la programul de formare în domeniul antreprenoriatului social; dezvoltarea unui număr de 11 structuri de economie socială în cele două regiuni şi crearea unui număr total de 72 de locuri de muncă (atât în mediul urban, cât şi în mediul rural), 48 dintre acestea fiind dedicate persoanelor care aparţin grupurilor vulnerabile.

În cadrul conferintei de final a proiectului a fost organizat un târg de economie socială al cărui obiectiv a fost facilitarea schimbului de cunostinte şi bune practici între SES-urile sustenabile şi alte organizaţii interesate să dezvolte acset tip de afacere. Târgul face parte din efortul continuu al partenerilor de a promova economia socială ca instrument flexibil şi eficient de integrare pe piaţa muncii a persoanelor care provin din grupuri vulenrabile, dar şi ca un catalizator al dezvoltării socio-economice a comunităţilor sărace. Expozanţii prezenţi la târg au răspuns cu entuziasm apelului lansat de către partenerii proiectului, astfel că evenimentul a fost unul de succes şi a reprezentat un adevărat exemplu de bune practici în domeniul economiei şi incluziunii sociale.

Totodată, în cadrul proiectului a fost dezvoltat ghidul de bune practici în ceea ce priveşte economia socială la nivel european. În condiţiile în care Uniunea Europeană se confruntă cu provocări importante cum ar fi îmbătrânirea populaţiei, niveluri ridicate ale şomajului şi creşterea inegalităţilor sociale, este nevoie de măsuri urgente. În acelaşi timp, bugetele de protecţie socială ale fiecărui stat membru se află sub presiune. Prin urmare, modernizarea sistemelor de protecţie socială reprezintă un punct important al agendei Comisiei Europene, ca parte a progresului în atingerea obiectivelor stabilite în Strategia Europa 2020 pentru o creştere inteligentă, durabilă şi favorabilă incluziunii. Astfel, pentru promovarea beneficiilor şi utilităţii economiei sociale, au fost identificate acele iniţiative antreprenoriale sociale care au devenit sustenabile şi au dovedit că reprezintă o soluţie viabilă de rezolvare a problemelor mai sus menţionate.

*Proiectul Intreprinderi sociale responsabile a fost cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013.

Pentru mai multe informaţii cu privire la activităţile ne puteţi contacta la adresa de mail: isr@crca.ro.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite