INTERVIU Cafeneaua în care alcoolul şi tutunul sunt interzise: „Vrem să arătăm că poţi petrece timp liber de calitate fără a fi însoţit de un pahar sau de o ţigară!”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Românii consumă 15 litri de alcool pur pe cap de locuitor FOTO Shutterstock
Românii consumă 15 litri de alcool pur pe cap de locuitor FOTO Shutterstock

Începând din luna martie, în Bucureşti va intra pe piaţă o nouă cafenea, în care nu se consumă alcool şi nici ţigări. Cafeneaua, gândită ca o interprindere socială, se adresează în special persoanelor care au fost dependente de alcool dar care au reuşit să renunţe la acest viciu. Şi publicul larg este încurajat să treacă pragul cafenelei în care doi specialişti vor oferi sfaturi specializate clienţilor care le vor solicita ajutorul.

15 litri de alcool pur pe cap de locuitor. Atât consumă un român, conform celui mai recent raport al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, document care plasează ţara noastră pe locuri fruntaşe la nivel european. Costurile ridicate ale bolilor hepatice dar şi numărul mare de decese provocate de consumul de băuturi alcoolice i-au determinat pe reprezentanţii Alianţei pentru Lupta Împotriva Alcoolismului şi Toxicomaniilor (ALIAT) să pună bazele unui nou proiect - o cafenea în centrul Bucureştiului, în care consumul de alcool şi de tutun sunt interzise. Loreta Isac, expert economie socială în cadrul ALIAT, a vorbit într-un interviu pentru adevarul.ro despre conceptul care stă la baza cafenelei terapeutice dar şi despre problemele de sănătate cu care se confruntă românii care consumă băuturi alcoolice şi care refuză, de cele mai multe ori, ajutorul specializat al medicilor sau al psihologilor.

Adevărul: De ce era nevoie de o astfel de cafenea?

Loreta Isac: În ultimii ani, ALIAT a realizat tot felul de intervenţii psihoterapeutice cu persoanele dependente de alcool şi una dintre problemele semnalate de ei era că nu există spaţii unde să poată să meargă să se recreeze şi să nu existe tentaţia de a consuma. Practic, ideea de a deschide o astfel de cafenea a venit în urma discuţiilor cu pacienţii de la ALIAT. Ulterior, am văzut că există astfel de cafenele în Marea Britanie şi în Statele Unite ale Americii. Din cercetările noastre, aceste cafenele au fost deschise anul trecut, deci trendul este unul nou şi la nivel internaţional. Un alt motiv pentru care vrem să deschidem un astfel de spaţiu ţine de componenta de prevenire a consumului de alcool şi a fumatului.

Cum intenţionaţi să faceţi asta?

Vrm să arătăm că există alternativa de a petrece timp liber de calitate fără a fi însoţiţi de un pahar de alcool sau de ţigară. Prin urmare, cafeneaua este adresată persoanelor care au avut probleme cu alcoolul dar care în momentul de faţă sunt abstinente sau au redus cantitatea de alcool, dar cafeneaua va fi deschisă şi publicului larg pentru că vom avea tot felul de activităţi, workshopuri. Nu ştim exact câte persoane nu vor mai consuma în urma deschiderii acestei cafenele, este dificil să facem un asemenea prognostic. În străinătate, spre exemplu, au existat rezultate palpabile în ceea ce priveşte partea de prevenire. Oamenii sunt mai atenţi şi sunt atraşi de un stil de viaţă sănătos, de spaţii în care nu se consumă alcool. Există un trend în zona asta.

Cei care vin la cafenea vor putea beneficia şi de ajutorul unor terapeuţi?

În cafenea vor fi angajaţi doi specialişti, un asistent social şi un psiholog, care nu îi vor aborda pe clienţi. În schimb, persoanele care vor simţi nevoia să primească un sfat specializat legat de problemele pe care le au vor putea discuta cu cei doi în cadrul unor scurte şedinţe de consiliere. Specialiştii vor fi acolo pentru a interveni atunci când este cazul.

Şedinţele vor fi contra cost?

Da, însă tarifele vor fi accesibile. Noi am gândit cafeneaua ca pe un business social. Este foarte important ca noi să avem profit, iar acest profit să fie reinvestit în serviciile sociale oferite de ALIAT.

Unde se plasează România când vine vorba de consumul de alcool?

Ultimul raport al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii arată că România ocupă locul cinci în topul ţărilor cu cel mai mare consum de alcool pe cap de locuitor. Mai exact, un român consumă 14 litri de alcool pur pe an, în timp ce media europeană este de aproximativ 10 litri de alcool pur pe an pe cap de locuitor.

Cum ar putea fi prevenite bolile care apar în urma consumului de alcool?

Costurile problemelor de sănătate care survin în urma consumului de alcool sunt foarte ridicate. Tocmai din acest motiv, în ultimii trei ani am încercat să colaborăm cu medicii de familie, în ideea de a face prevenire. Scopul a fost acela de a interveni atunci când situaţiile nu sunt atât de grave. În general, pacienţii ajung la medic atunci când consumul de alcool i-a afectat din punct de vedere psihologic şi fizic. Dar sunt şi foarte mulţi pacienţi care ajung la medicul de familie când problemele nu sunt chiar atât de grave. În cazul acestora, se poate interveni. 

Care sunt semnalele care ar trebui să îl determine pe un pacient să ceară ajutor specializat?

Depinde. Pot fi aspecte comportamentale cum ar fi lipsa de interes faţă de anumite activităţi, absenteismul la locul de muncă, o poftă de consum care apare dimineaţa. Acestea sunt simptomele pe care le poate avea o persoană cu un consum problematic de alcool. Din păcate, ne dăm seama că o persoană din anturajul nostru are asemenea probleme abia atunci când îşi pierde locul de muncă sau ajunge să divorţeze.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite