Intervenţie rară în Europa, realizată în premieră în România. Profesorul Burnei va corecta coloana unei fetiţe care are mai multe vertebre toracale şi lombare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O fetiţă de doi ani şi jumătate, care suferă de dublă scolioză congenitală, o patologie rar întâlnită, va fi operată marţi dimineaţă în premieră în România. Intervenţia chirurgicală va fi realizată de profesorul Gheorghe Burnei, şeful Clinicii de Ortopedie Pediatrică de la Spitalul de Copii Marie Curie din Capitală şi va dura cel puţin patru ore. Operaţia este rară chiar şi în Uniunea Europeană, arată medicul.

„Este un caz aparte pentru că fetiţa are o coloană mai lungă decât e normal. Are 15 vertebre toracale în loc de 12 şi 6 vertebre lombare în loc de cinci. Practic, dacă nu s-ar interveni chirurgical, fetiţa ar putea ajunge chiar la incontinenţă urinară şi la sindrom de insuficienţă respiratorie cronică”, a explicat pentru adevarul.ro profesorul Gheorghe Burnei.

Medicul, care va fi ajutat în sala de operaţie de o echipă formată din alţi cinci chirurgi, patru asistente medicale şi două infirmiere, va corecta diformitatea şi va extrage vertebrele cuneiforme. Ulteror, va implanta un dispozitiv, care să permită creşterea vertebrelor astfel încât să nu fie necesare intervenţii chirurgicale din şase în şase luni.

Burnei: „Genul acesta de operaţie se face de puţin timp”

„Afecţiunea nu va mai evolua. Peste 15 ani vom mai implanta nişte accesorii, dar până atunci vom monitoriza pacienta. Este prima operaţie de acest gen din România şi a fost făcută de puţine ori şi în Europa. Este o operaţie recentă şi dificilă. Până acum, a fost realizată în Germania, Anglia şi Franţa. Nu oricine primeşte trusa cu acel dispozitiv”, a mai spus profesorul Burnei.

Potrivit acestuia, dubla scolioză, ale cărei cauze nu se cunosc cu exactitate, este rar întâlnită, în literatura de specialitate fiind consemnat un caz la 20.000 de persoane.

Pe aceeaşi temă:

UPDATE Operaţia fetiţei de 7 ani cu o malformaţie rară a antebraţului a reuşit. Este a doua astfel de intervenţie la nivel mondial

O fetiţă de şapte ani diagnosticată cu o malformaţie rară a antebraţului va fi operată la Spitalul Marie Curie din Capitală. Procedura medicală prin care se efectuează intervenţia a mai fost realizată o singură dată în România, în urmă cu un an şi două luni, de profesorul Gheorghe Burnei, şeful Clinicii de Chirurgie şi Ortopedie Pediatrică, cel care o va opera azi şi pe Ariana Bejan.

Gheorghe Burnei, medic: „În sala de operaţii se produce Revelaţia“

Medicul Gheorghe Burnei (59 de ani), şeful Clinicii de Ortopedie Pediatrică de la „Marie Curie“, din Bucureşti, povesteşte cazuri complicate din carieră, când spune că pacientul a fost salvat prin graţia divină.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite