Institutul Cantacuzino are un nou director general interimar

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Institutul Cantacuzino are un nou director general interimar FOTO Adevărul
Institutul Cantacuzino are un nou director general interimar FOTO Adevărul

Medicul Aurelia Graţiela Drăghici a fost numită director general al Institutului Cantacuzino, printr-un ordin semnat de ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, la aproape trei luni de la demiterea lui Radu Iordăchel.

„Ministrul Sănătăţii i-a dispus noului director realizarea planului de acţiuni întocmit de Consiliul de Administraţie (...) şi să aibă în vedere prevenirea unor situaţii precum cele care au dus la destituirea fostului director general”, se arată într-un comunicat.

Potrivit Mediafax, noul director al institutului, doctorul Aurelia Drăghici, are 47 de ani şi este medic primar obstetrică-ginecologie şi consilier general al Capitalei.

Potrivit MS, raportul Corpului de control al ministrului Sănătăţii referitor la activitatea defectuoasă a fostului director general consemnează, printre altele, faptul că acesta, „prin activitatea desfăşurată, dovedeşte lipsă de viziune, neavând un plan de redresare pe termen scurt, mediu şi lung, toate acestea având un impact negativ asupra funcţionării Institutului Cantacuzino”.

MS enumeră şi principalele concluzii ale raportului, printre care aceea că „şase contracte au fost încheiate cu aceiaşi firmă de avocatură, cabinetul de avocatură Gavriloi Marius, firmă care, în prezent îl reprezintă pe directorul general, domnul Radu Iordăchel în dosarul nr. 8116/299/2013, cauză în care Ministerul Sănătăţii a formulat o contestaţie la executare silită iar domnul Radu Iordăchel are calitatea de pârât (intimat)”.

O altă concluzie privind mandatul lui Iordăchel la conducerea institutului este că „directorul general, prin activitatea desfăşurată, dovedeşte lipsă de viziune, neavând un plan de redresare pe termen scurt, mediu şi lung, toate acestea având un impact negativ asupra funcţionarii institutului, prin urmare, la 30.06.2013, institutul înregistrează pierderi de aproximativ 6.596 mii lei”, mai precizează MS.

„Invocarea lipsei de atribuţii privind reluarea producţiei de vaccin şi a faptului că atribuţiile au fost conferite integral Directorului General Adjunct, este falsă. Directorul General Adjunct are atribuţii, conform Hotărârii CA nr. 123/11.02.2013 şi a deciziei nr. 177/08.02.2013, în ceea ce priveşte investiţiile şi finalizarea ariei de fabricaţie a vaccinului gripal, precum şi obţinerea autorizaţiilor de ANMDM pentru acesta”, mai arată MS, despre Iordăchel.

Tot despre fostul director, MS reclamă, citând din raport, „întocmirea unui dosar de achiziţie, semnarea unui contract şi recepţia lucrărilor aferente fără a avea acordul Comitetului de Direcţie în acest sens”. „Comitetul de Direcţie a fost informat doar cu privire la existenţa unei oferte şi la faptul că aceasta urma să mai fie negociată. De la sine putere, domnul director general Radu Iordăchel, fără a avea aprobarea Comitetului Director, a pus rezoluţie pe oferta firmei S.C. EST Proiect, pentru servicii de analiză seismologică, ca fiind aprobată în şedinţa din data de 02.07.2013, fapt nereal, întrucât în cadrul şedinţei se menţionează negocierea şi a unui alt cost”, se arată în comunicatul MS.

Lui Iordăchel i se mai reproşează "neîndeplinirea angajamentelor asumate în cadrul şedinţei CA din 30.05.2013, privind demararea negocierilor contractului colectiv de muncă la nivel de unitate, cu repercursiuni asupra disponibilităţii personalului adecvat pentru producţia vaccinului gripal", precum şi faptul că "mai multe proiecte finanţate din fonduri europene, derulate de Institut, au probleme grave în implementare, conform informării făcute în şedinţa CA din data de 30.05.2013, cu consecinţe asupra situaţiei juridice şi economice a Institutului, firma Paralela 45 solicitând insolvenţa acestuia".

Radu Iordăchel a fost demis de ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, din cauza unor deficienţe de management. Atribuţiile lui Iordăchel i-au fost date atunci directorului adjunct Ovidiu Antal. Radu Iordăchel a declarat că eliberarea sa din funcţie este ilegală şi o va ataca în instanţă, însă mai grav, în opinia sa, este că instituţia nu mai produce niciun vaccin, nici măcar cel gripal anunţat de MS.

Iordăchel ocupa această funcţie din aprilie 2012, fiind numit în locul lui Dorel Lucian Radu, care a demisionat după ce sindicatul instituţiei i-a solicitat acest lucru, criticându-l pentru blocarea activităţii institutului.

Radu Iordăchel s-a aflat şi anterior la conducerea Institutului Cantacuzino, însă a fost demis, în aprilie 2010, de către ministrul Sănătăţii din acea perioadă, Cseke Attila, pe motiv că planul de măsuri corective şi de remediere a deficienţelor la liniile de producţie ale institutului nu a fost îndeplinit.

Pe aceeaşi temă:

Directorul Institutului Cantacuzino, Radu Iordăchel, demis din funcţie din cauza unor deficienţe de management

Directorul Institutului Cantacuzino din Bucureşti, Radu Iordăchel, a fost demis de ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, din cauza unor deficienţe de management. Decizia a fost luată la propunerea Consilului de Administraţie. Ulterior, atribuţiile fostului manager i-au fost date directorului adjunct Ovidiu Antal.

Fostul şef al Institutului Cantacuzino: „Am luat act de ordinul de revocare din funcţie. Sunt în concediu medical din 23 iulie“

Radu Iordăchel, demis de ministrul Sănătăţii din funcţia de director al Institutului Cantacuzino, spune că a luat act de ordinul de revocare din funcţie, care a fost emis în 26 iulie şi i-a fost comunicat oficial în 31 iulie, precizând că din 23 iulie este în concediu medical.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite