Institutul Cantacuzino s-a închis din cauza unor grave erori de management. Ce presupune redeschiderea lui

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Institutul Cantacuzino va primi 10 milioane de lei de la Guvern FOTO Adevărul
Institutul Cantacuzino va primi 10 milioane de lei de la Guvern FOTO Adevărul

Institutul Naţional "Cantacuzino" va primi 10 milioane de lei din fondul de rezervă aflat la dispoziţia Guvernului pentru a reporni producţia de vaccin autohton. Specialiştii din sistem consideră că decizia de a salva institutul este una corectă, dar că activitatea sa a fost oprită „din cauza unor grave greşeli de management”.

„Principial, o ţară care produce vaccinuri este importantă în primul rând pentru ţările din jur. Aceste măsură, finanţarea institutului, trebuia să fie luată de mult timp. În ceea ce priveşte producţia efectivă de vaccin autohton, noi trebuie să respectăm standardele europene. E posibil să producem vaccin abia într-un an, doi”, a declarat pentru adevarul.ro profesorul Astărăstoae, preşedintele Colegiului Medicilor din România (CMR).

Vineri, Ministerul Sănătăţii a publicat pe site-ul instituţiei un proiect de lege prin care ar putea fi aprobat un plan naţional de intervenţie pentru prevenirea îmbolnăvirii în masă a populaţiei, generată de epidemii şi pandemii.

România ar putea produce vaccin pentru export

În opinia reprezentanţilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), secţiunea de producţie a Institutului Cantacuzino este de real interes în caz de pandemie.

„Noi recomandăm fiecărei ţări să aibă un plan în caz de pandemie. Practic, un astfel de plan arată clar ce facem, cine şi cum acţionează într-o astfel de situaţie. Când a izbucnit epidemia de gripă din 2009, a existat un plan naţional, el trebuie ajustat şi adaptat şi trebuie să cuprindă măsuri preventive”, a declarat pentru adevarul.ro Victor Olsavszky, directorul biroului OMS România.

Acesta a adăugat că organizaţia pe care o reprezintă se află în proces de acreditare a Institutului Cantacuzino, astfel încât în caz de pandemie să poată achiziţiona vaccin  pentru terţe ţări. „Spre exemplu, ţările bogate vor putea cumpăra rapid, însă cele sărace nu. Aici intervenim noi, ca organizaţie, iar România ar avea mult de câştigat”, a Deşi a făcut o inspecţie a Institutului Cantacuzino în 2012, Olsavszky crede că producţia nu va începe din acest an.

„Vaccinul trebuie testat prin studii clinice. Noi dăm tulpina virusului din care se face vaccinul antigripal la sfârşitul anului anterior, iar producătorii au la dispoziţie un an sau şase luni pentru a le produce. Puţini se pot încadra în numai şase luni. Prin urmare, nu ştiu dacă vom putea avea vaccin autohton românesc pentru vaccinarea antigripală din acest an”, a completat Olsavszky.

Agenţia Naţională a Medicamentului evaluează Institutul Cantacuzino

Agenţia Naţională a Medicamentului (ANM) are rolul de inspecţie şi validare a normelor de bună practică de la Institutul Cantacuzino.

„Avem o pregaranţie pentru că a existat o comunicare permanentă între noi şi cei din institut. Ne-au arătat planurile, în mod normal nu ar trebui să existe probleme, iar evaluarea o putem face într-o perioadă relativ scurtă, de maximum o săptămână. Institutul ar putea să devină şi el producător pentru străinătate, de ce doar Danemarca şi Franţa să aprovizioneze ţările din jur? Din punctul meu de vedere, o investiţie corect făcută înseamnă şi o ieşire către Uniunea Europeană”, a declarat pentru adevarul Marius Savu, directorul ANM.

Ministerul Sănătăţii (MS) a lansat în dezbatere publică, vineri, proiectul de hotărâre de guvern privind aprobarea Planului naţional de intervenţie pentru prevenirea îmbolnăvirii în masă a populaţiei generată de epidemii şi pandemii, încredinţarea serviciului de interes economic general Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Microbiologie „Cantacuzino” şi suplimentarea bugetului Ministerului Sănătăţii din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe 2013.

Citiţi şi:

Institutul Cantacuzino va primi zece milioane de lei din fondul de rezervă al Guvernului, potrivit unui proiect al Ministerului Sănătăţii

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite