INSP: numărul infecţiilor respiratorii acute a crescut cu peste 20% faţă de nivelul aşteptat. 5 persoane au decedat din cauza gripei în această săptămână

INSP: numărul
infecţiilor respiratorii acute a crescut cu peste 20% faţă de nivelul 
aşteptat. 5 persoane au decedat din cauza gripei în această săptămână

Imagine Arhivă

Conform raportărilor INSP, săptămâna trecută  numărul cazurilor de infecţii respiratorii acute a crescut cu peste 20% faţă de nivelul aşteptat. În urma acestor date,  specialiştii au declarat  debutul sezonului gripal, determinat de caracterul epidemic al ultimei săptămâni.

Ştiri pe aceeaşi temă

“Ne  putem aştepta la o creştere semnificativă a numărului de îmbolnăviri în următoarele săptămâni. Am cerut autorităţilor de sănătate publică locale  să  monitorizeze evoluţia situaţiei epidemiologice la nivel judeţean. Inspectoratele şcolare, vor recomandă triajele epidemiologice zilnice în colectivităţi - şcoli, grădiniţe, creşe . DSP –urile  vor fi informate  zilnic asupra numărului de îmbolnăviridepistate, pentru a realiza o  evaluare locală şi  a stabili măsurile  necesare  pentru limitarea răspândirii virusului gripal” a declarat Sorina Pintea, ministrul Sănătăţii.

De asemenea, specialiştii recomandă triajul epidemiologic zilnic în orice tip de colectivitate, inclusiv pentru personalul medico-sanitar şi auxiliar, cu scoaterea temporară din colectivitate a celor depistaţi cu simptomatologie respiratorie.
 
Ministrul Sănătăţii a facut un apel şi către populaţie pentru aplicarea cu rigurozitate a recomandărilor specialiştilor pentru evitarea îmbolnavirilor şi a răspândiri virusului gripal:
 

•        Consultarea medicului de familie pentru simptome care sugerează gripa şi care poate stabili o eventuală indicaţie pentru spitalizare;
•        Izolarea voluntară la domiciliu a persoanelor care prezintă simptomatologie asemănătoare gripei;
•        Respectarea etichetei tusei si strănutului (utilizarea de batiste de unica utilizare sau tuse/stranut la nivelul părţii interne a articulaţiei cotului);
•        Igiena adecvată a mâinilor, în vederea reducerii răspândirii virusului;
•        Purtarea echipamentului de protecţie adecvat (masti, manusi, halate) de catre vizitatori si personalul medical;

•        Continuarea vaccinării antigripale
 
În funcţie de situaţia epidemiologică din fiecare zonă,  unităţile sanitare sunt responsabile să introducă limitarea accesului vizitatorilor în spitale, în special in secţiile cu risc crescut.
 
Numărul total de viroze respiratorii acute  în săptămâna precedentă a fost de  90.963,  cu 21,3% mai mare faţă de 2018. Săptămâna trecută  s-au înregistrat  1.155 cazuri de gripă clinică, faţă de  80  cazuri în 2018 în aceeaţi perioadă a anului trecut.
 
Numarul deceselor cauzate de gripă a ajuns la 10, dintre care 5 au fost înregistrate în ultima săptămână.
 
În acest sezon, Ministerul Sanatatii a achizitionat 1.300.000 de doze si până în acest moment au fost vaccinate prin cabinetele medicilor de familie 1.244.299 de persoane din categoriile de risc, care beneficiază de vaccinare gratuită.  Restul de 55.701 vaccinuri  se afla în cabinetele medicilor de familie, sau în stocul DSP.
 
Ministrul Sănătăţii a cerut o situaţie cu numărul de doze suplimentare solicitate de medicii de familie pentru a analiza necesitatea achizitionarii de noi vaccinuri.

 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: