INSP: Acoperirea vaccinală nu depăşeşte 40% la nicio grupă de vârstă. Unele restricţii sunt încă necesare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Situaţia Covid-19 în România urmează un trend descendent în ultimele 60 de zile consecutive, însă acoperirea vaccinală nu depăşeşte 40% la nicio grupă de vârstă, astfel că având în vedere şi potenţialul de evoluţie a variantei Delta este necesar ca unele restricţii sa rămână in vigoare în continuare, conform unei evaluări a situaţiei actuale şi a perspectivei de evoluţie a COVID-19, elaborată de Institutul Naţional de Sănătate Publică.

Astfel, potrivit INSP, după depăşirea unui vârf epidemic, situaţia Covid-19 urmează un trend descendent, în ultimele 60 de zile, consistent in toate grupele de vârstă. Acest lucru este ilustrat de toţi indicatorii urmăriţi – numărul de cazuri confirmate, numărul de decese, rata de pozitivitate si numărul de persoane internate in secţiile ATI. Media numărului de cazuri confirmate s-a stabilizat in jurul valorii de 40 cazuri/zi.

Dar în timp ce situaţia în Romania este stabilă, controlul epidemiei este îngreunat la nivel internaţional in bună măsură datoritî apariţiei unor noi variante de virus. Situaţia pare foarte gravă în mai multe ţări terţe din afara Europei, dar începe sa se înrăutăţească si in statele din zona Europei atât in contextul răspândirii variantei Delta cat si al renunţării la masurile de limitare

Conform datelor din platforma de prognoză europeanî, la sfârşitul lunii iulie 2021 se estimează ca in România se vor înregistra, în medie, intre 20 - 200 cazuri noi confirmate pe zi. peste 4.640.000 de persoane sunt vaccinate cu schema completă.

Acoperirea vaccinală nu depăşeşte 40% la nicio grupă de vârstă

Vaccinarea trebuie să se afle în continuare în centrul strategiei de gestionare a COVID-19, menţionează autorii cercetării, scopul campaniei de vaccinare fiind de a reduce numărul îmbolnăvirilor, deceselor şi spitalizărilor, însă până acum au fost vaccinate doar 4.640.000 de persoane cu schema completă.

„Până la data de 9 iulie 2021, la nivel naţional, au fost administrate un număr de peste 9.100.000 de doze de vaccin. În ceea ce priveşte numărul de persoane vaccinate, peste 4.640.000 de persoane sunt vaccinate cu schema completa, iar 170.000 au primit doar prima doza de vaccin. Vaccinurile utilizate până în prezent au fost Pfizer Biontech 79.1%, Astra Zeneca 9.3%, Moderna 7.9% si Johnson 3.7%”.

Toate persoanele eligibile pentru vaccinare ar trebui să depună toate eforturile pentru a se vaccina, atât cu prima, cât şi a doua doză de vaccin. Până în prezent acoperirea vaccinală nu depăşeşte 40% la nicio grupă de vârstă. În ceea ce priveşte grupele de vârsta cu risc de dezvoltarea unor forme mai severe de boala (peste 60 de ani), în medie 1 din 3 persoane eligibile a ales să se vaccineze

Acoperirea geografică – deşi doar în 2.3% din unităţile administrativ teritoriale se înregistrează acoperiri vaccinale ce depăşesc 30%, se observă un progres al vaccinării în ultima lună

Din punct de vedere al adresabilităţii, maximul a fost atins în luna aprilie 2021, in ultimele 30 de zile înregistrându-se o medie de 10.000 de persoane pe zi, dintre care jumătate aleg vaccinul monodoză” conform INSP.

Sub 40% dintre persoanele cu un grad de imunitate ridicat se încadrează 11 municipii 

A fost efectuata o estimare a persoanelor ce ar putea avea un grad de imunitate împotriva formelor severe si a decesului. Estimarea s-a bazat atât pe acoperirea vaccinala cu cel puţin o doza cat si pe numărul estimat de persoane ce au fost infectate si nu s-au vaccinat pana in prezent. 

In cadrul acestei estimări se constata ca la un nivel de sub 40% persoane cu un grad de imunitate se încadrează 11 municipii cu populaţie de peste 100.000 de locuitori (Galaţi, Ploieşti, Brăila, Buzău, Vaslui, Suceava, Botoşani, Satu Mare, Râmnicu Vâlcea, Piatra Neamţ si Drobeta Turnu Severin) si 12 municipii cu o populaţie intre 50.000 – 100.000 de locuitori (Târgu Jiu, Târgovişte, Focşani, Tulcea, Reşiţa, Slatina, Bârlad, Roman, Giurgiu, Sfântu Gheorghe, Turda si Slobozia). 

INSP: „este necesar ca unele restricţii sa rămână in vigoare în continuare”

Potrivit sursei citate, toate studiile arată o transmisibilitate crescută pentru Delta comparativ cu virusul iniţial şi fata de virusul Alpha. Există unele dovezi experimentale ale evitării imunităţii naturale câştigate în urma infectării cu variantele precedente, dar datele epidemiologice sunt insuficiente. Studiile referitoare la eficacitatea vaccinului fata de aceasta varianta arata ca atât vaccinul Pfizer cat si Moderna si Astra Zeneca, au o eficacitate înalta in condiţiile administrării ambelor doze. 

     

„Scenariul principal de luat în considerare ar fi cel care arata ca următorul val epidemic cu tulpina delta va fi unul substanţial in ceea ce priveşte infecţiile şi spitalizările. Având în vedere incertitudinea mare cu privire la amploarea posibilă a epidemiei este necesara monitorizarea continuă a trendului epidemic, precum şi la obţinerea de dovezi suplimentare privind eficacitatea vaccinului împotriva variantei Delta. 

Având in vedere potenţialul de evoluţie a variantei Delta in Romania si acoperirea vaccinala scăzută in rândul persoanelor la risc, este necesar ca unele restricţii sa rămână in vigoare în continuare. Printre cele mai necesare ar fi obligativitatea portului măştii de protecţie in zone aglomerate, pieţe, magazine, transport in comun. Este importantă menţinerea unor obiceiuri bune de prevenţie, care reduc la minimum transmiterea, atât pentru persoane fizice, cât şi pentru operatorii economici. 

Totodtă restricţiile privind reîntoarcerea din călătorii internaţionale vor trebui să rămână în vigoare si in perioada următoare.

In cazul constatării răspândirii unei variante de virus care prezinta abilitatea de a eluda răspunsul imun datorat vaccinării nu se va putea exclude posibilitatea de reimpunere de restricţiilor economice şi sociale la nivel local, regional sau naţional”, mai transmit specialiştii. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite