INSP: 91,5% din decesele înregistrate au fost la persoane nevaccinate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Saloanele de ATI-COVID sun pline de pacienţi în stare gravă
Saloanele de ATI-COVID sun pline de pacienţi în stare gravă

Valul 4 de COVID-19 face ravagii printre persoanele nevaccinate. Datele publicate joi, 23 septembrie, de Institutul Naţional de Sănătate Publică, INSP, arată că 75,8% din cazurile de infecţie cu SARS-CoV-2 raportate în ultima săptămână, respectiv 13-19 septembrie, erau la pacienţi neimunizaţi prin vaccinare.

Totodată, mai mult de o treime – 35,5% din totalul cazurilor – au fost raportate în Capitală, precum şi în judeţele Timiş, Cluj, Ilfov şi Iaşi. 

O altă concluzie la care au ajuns specialiştii INSP este aceea că 91,5% din decesele produse s-au înregistrat tot la persoanele nevaccinate. Din totalul deceselor, 28% s-au produs în Suceava, Bistriţa, Bucureşti, Maramureş şi Botoşani. 

Potrivit aceleiaşi surse, de la începutul pandemiei şi până acum, 1 din 77 de cazuri s-a înregistrat la personalul medical. De asemenea, 85,9% din totalul deceselor au fost la persoane peste 60 de ani, iar 57,4% din decese au fost la bărbaţi. Aproape 95% din persoanele decedate aveau cel puţin o boală asociată. 

„Valul 4 este al nevaccinaţilor“

În acest contex, medicii fac un nou apel la vaccinarea anti-COVID. „Priviţi în jur, valul 4 este unul al nevaccinaţilor. Ca medic, sunt complet bulversat de aceste pierderi inutile de vieţi omeneşti. Din tinereţe, de pe vremea lecturilor din Camus, credeam că înfrângerea medicilor este cauzată de incapacitatea noastră de a trata îmbolnăviri. Acum, asistăm neputincioşi la o înfrângere generalizată produsă de inconştienţă, lipsă de educaţie şi o încăpăţânare letală“, atrage atenţia prof.dr. Cristian Apetrei, medic specialist virusolog la Universitatea din Pittsburgh, SUA.

Acesta reaminteşte că, potrivit studiilor efectuate până acum, vaccinurile cu ARN mesager împotriva COVID-19 induc producerea robustă de anticorpi, dar şi de celule T capabile să le elimine pe cele infectate cu virus din organism. Răspunsurile în anticorpi, adaugă expertul, sunt net superioare dacă vaccinul este administrat la persoane care au trecut în prealabil prin boală, pentru că e ca şi când acestea ar fi primit trei doze de ser, cam ce se încearcă acum pentru limitarea numărului de infecţii. 

„Titrurile de anticorpi se reduc substanţial odată cu trecerea timpului, dar memoria răspunsului de tip B, nu (n.red. - celulele B sunt cele care produc anticorpi). Ba chiar creşte. La noul contact cu virusul, stimularea sistemului imun de către antigenele virale activează celulele cu memorie şi produc un răspuns rapid şi foarte eficace. De aceea, deşi au virus, vaccinaţii nu prea se îngrămădesc prin spitale. Pentru că ei sunt capabili să producă răspunsuri imune eficiente în maximum câteva zile, în timp ce nevaccinaţii susceptibili au nevoie de până la două săptămâni, timp în care pot ajunge la intubare“, explică medicul virusolog. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite