INFOGRAFIE Adevărul despre România: mândri că suntem români, în proporţie de 83%. Sudiştii, cei mai patrioţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Doar unul din patru români arborează drapelul acasă
Doar unul din patru români arborează drapelul acasă

Potrivit unei cercetări efectuate de INSCOP Research, 26,3% din respondenţi îşi pun tricolorul pe balcon cu ocazia Zilei Naţionale a României.

Românii nu par a avea un cult al tricolorului foarte dezvoltat, dar faptul în sine nu trebuie interpretat ca o lipsă de interes faţă de simbolurile naţionale, ci mai degrabă ca o reacţie la festivismul excesiv din perioada comunistă, relevă „Barometrul – Adevărul despre România“, realizat de INSCOP Research la comanda ziarului „Adevărul“. Sondajul a fost efectuat în perioada 7  - 14 noiembrie 2013, pe un eşantion de 1.055 de persoane, şi este reprezentativ pentru populaţia României de 18 ani şi de peste 18 ani. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 3%, la un grad de încredere de 95%.

Doar 26,3% din respondenţi obişnuiesc să arboreze drapelul acasă, de Ziua Naţională a României. 71,5% nu au acest obicei, iar numărul de non-răspunsuri este mic (2,2%).

Mândri

83% din respondenţi se declară mândri de a fi români, în timp ce 12,8% nu văd un motiv de mândrie în a fi români. Pe categorii socio-demografice, segmentul de vârstă 35-49 de ani înregistrează un procent uşor mai scăzut decât celelalte persoane care se declară mândre de a fi români. Faptul nu e neobişnuit: unii sociologi numesc acest segment de vârstă „generaţia sand­wich“ – categoria de vârstă prinsă între copii şi părinţi, cea pe care apasă cele mai multe obligaţii de familie, de întreţinere a unei gospodării şi de ajutorare a celorlalţi membri ai familiei. Aici sunt localizate cele mai multe aşteptări şi tot aici avem segmentul cel mai afectat de probleme economice şi sociale, şomaj, scăderi salariale etc. Prin urmare, este normal ca pe acest palier să se localizeze şi o serie de nemulţumiri care se pot reflecta simbolic şi în indicatorul despre care discutăm.

Locuitorii din Muntenia-Oltenia-Dobrogea sunt mândri de originea naţională peste medie. Mândria de a fi român este ceva mai slabă în Transilvania decât în celelalte zone, lucru explicabil prin diversitatea etnică a regiunii.

Marea Unire, cea mai importantă

29,6% din români ar fi de acord cu mutarea Zilei Naţionale într-un anotimp mai călduros. 55,3% nu sunt de acord, iar 15,1% nu au o opinie în acest sens. În ciuda dezavantajelor legate de iarnă, cei mai mulţi români care sunt interesaţi de problema Zilei Naţionale consideră probabil 1 Decembrie – ziua Marii Uniri din 1918 – drept data cea mai potrivită din punct de vedere simbolic pentru a celebra ziua
naţională.

De altfel, topul evenimentelor cu consecinţele cele mai importante pentru istoria românilor este dominat la distanţă de Marea Unire de la 1918, episod valorizat în clasament de 43,1% din români (mai mult decât dublul următorului eveniment indicat de respondenţi).

sondaj

Citeşte şi:

INFOGRAFIE Sondaj: 62% din români ar fi de acord ca Basarabia să se unească cu România

Potrivit unei cercetări realizate de INSCOP Research la comanda ziarului „Adevărul“, 61, 7% din români ar fi de acord ca Republica Moldova să se unească cu România în cazul în care Basarabia ar rata procesul de integrare în UE.

INFOGRAFIE Sondaj: Românii se bazează, în criză, doar pe familie şi pe Dumnezeu

Potrivit unei cercetări realizate de INSCOP Research, respondenţii n-au încredere în instituţiile statului pentru rezolvarea principalelor temeri cu care se confruntă.

INFOGRAFIE Sondaj: Un român din trei crede că relaţiile cu maghiarii sunt bune

29,2% din respondenţi spun că românii şi minoritatea maghiară se înţeleg bine, potrivit unei cercetări INSCOP Research, realizată la comanda „Adevărul“. 29,1% din români susţin însă că relaţiile cu ungurii sunt rele

INFOGRAFIE Adevărul despre România: un sfert dintre români vor monarhie

27,2% din români ar alege ca formă de guvernământ monarhia, conform barometrului „Adevărul despre România“. Este cel mai ridicat procent din ultimii 23 de ani.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite