Inflaţie de note bune la Evaluare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Elevii au aşteptat relaxaţi rezultatele la Evaluarea  Naţională
Elevii au aşteptat relaxaţi rezultatele la Evaluarea Naţională

Cele mai multe note maxime au fost înregistrate în Bucureşti şi la Iaşi, iar cele mai puţine – în Tulcea. Inspectorii şcolari şi experţii în Educaţie susţin că rezultatele se înscriu perfect pe „curba lui Gauss“, ceea ce ar însemna că „evaluarea a fost corectă“.

„Iaşiul are şcoli foarte bune", aceasta ar fi una dintre primele concluzii ale rezultatelor statistice ale Evaluării Naţionale, potrivit Inspectorului Şcolar General  din Bucureşti, Cristian Alexandrescu. În Capitală au fost înregistrate cele mai multe note de 10, un total de 541 de note maxime la română şi matematică. Iaşiul are doar 405 note maxime, dar numărul de elevi la care se raportează aceste rezultate este sensibil mai mic decât cel din Bucureşti: aproximativ 9.600 de elevi ieşeni au participat la Evaluarea Naţională, faţă de aproape 14.500 în Bucureşti.

Vezi aici care sunt cele mai mari medii de admitere la liceele din judeţul Hunedoara şi de la ce şcoli provin cei mai buni elevi

Cristian Alexandrescu mai spune că în Capitală au luat o medie de 10 (note maxime la ambele materii) 38 de copii, iar sub 5 - aproximativ 14% din candidaţi, ceea ce reprezintă „un procent normal". „Rezultatele din Bucureşti se înscriu perfect pe «curba lui Gauss». Ce înseamnă asta? Că avem o distribuţie normală a rezultatelor, sunt mai puţine note extreme - foarte slabe sau foarte bune - faţă de medie. În concluzie, notele au fost corecte, iar evaluarea reprezintă realitatea", mai spune inspectorul Alexandrescu.

''S-a copiat!"

La nivel naţional, lucrurile nu sunt însă la fel de corecte, susţine preşedintele Edu Cer, Ştefan Vlaston. „Curba mediilor pe ţară se abate puternic la dreapta, ceea ce înseamnă că în multe locuri examenul nu a fost corect şi nici cinstit. 36% din elevi au luat note peste 8, ceea ce este foarte mult dacă ne gândim cât de prost se plasează România la testele internaţionale", explică  expertul în Educaţie. El este convins că, „dintr-o solidaritate prost înţeleasă", „pentru că profesorii vor să-i ajute cumva pe copiii care-au crescut  sub ochii lor, supravegherea a fost laxă şi s-a putut copia".

Explicaţia este „miza enormă" pe care o reprezintă nota la Evaluarea Naţională: 50% din admiterea la liceu. În opinia lui Ştefan Vlaston, soluţia ar fi să se aplice mai repede prevederile din Legea educaţiei, privind reintroducerea unor examene de admitere în liceu şi a portofoliului educaţional, în care, pe lângă activităţile de la clasă, sunt evaluate şi proiectele personale ale copilului, prin care îşi dezvoltă interesul pentru un anumit domeniu sau face voluntariat.

„Nu toţi copiii ar trebui să ajungă la liceu, pentru că unii au o inteligenţă practică pe care şi-ar putea-o dezvolta prin alte forme de educaţie", mai spune Vlaston. Pentru el, formula actuală, prin care şi elevii care au luat note de 2 „intră" la un liceu, ţinând cont că primii doi ani de educaţie terţiară sunt obligatorii, este extrem de păguboasă.

image

"36% din elevi au luat note peste 8, ceea ce este foarte mult dacă ne gândim cât de prost se plasează România la testele internaţionale.''
Ştefan Vlaston preşedinte Edu Cer

Calendarul admiterii la liceu

- 29 iunie- 5 iulie: Completarea opţinulilor în fişele de admitere
- 12 iulie: Repartizarea computerizată
- 13 iulie: Afişarea repartizărilor în unităţile de învăţământ
- 15-25 iulie: Candidaţii îşi depun dosarele de înscriere la liceele la care au fost repartizaţi

Al doilea examen scris, la Bacalaureat

Absolvenţii de liceu dau astăzi cea de-a doua probă scrisă a examenului de Bacalaureat, cea obligatorie a profilului. Este vorba despre Matematică, pentru elevii care urmat cursurile unui profil real, şi de Istorie pentru liceenii de la profilul umanist. Vineri, pe 1 iulie, candidaţii vor susţine proba scrisă la alegere a profilului şi specializării. Primele rezultate vor fi afişate duminică, 3 iulie, iar contestaţiile vor putea fi depuse pe 4 iulie, între orele 8.00 şi 12.00. Rezolvarea contestaţiilor se va face între 5 şi 7 iulie iar afişarea acestora pe 8 iulie.

Cum va avea loc admiterea computerizată

După Evaluarea Naţională, elevii au o săptămână pentru completarea fişelor de înscriere la liceu. Prima sesiune de repartizare va avea loc pe 12 iulie, publicarea listelor cu cei admişi şi cei respinşi fiind stabilită pentru 13 iulie. În următoarele două săptămâni, elevii care au reuşit să intre în liceul dorit au timp să-şi confirme înscrierea aici. Ca în fiecare an, Ministerul Educaţiei atrage atenţia asupra corectitudinii completării fişelor, iar pe site-ul instituţiei există mai multe explicaţii despre cum să completezi corect un astfel de document. Tot acolo, pot fi găsite codurile şi specializările fiecărui liceu în parte.

Principalele criterii

Ordinea opţiunilor de pe fişă este cel mai semnificativ criteriu în afară de media de admitere, calculată aritmetic între media anilor de gimnaziu şi cea de la examenele de săptămâna trecută. În cazul în care candidatul nu are loc la niciuna dintre opţiunile exprimate pe fişă, el rămâne nerepartizat în această sesiune de admitere şi va trebui să participe la o sesiune ulterioară, organizată numai pentru locurile rămase libere în această sesiune. Situaţia poate să apară în cazul în care candidatul nu a exprimat suficiente opţiuni, opţiunile exprimate de el fiind ocupate înaintea lui de alţi candidaţi care au medii mai mari. Se recomandă prin urmare completarea fişei cu un număr suficient de opţiuni pentru ca această situaţie să nu apară. Numărul total de locuri la licee este suficient pentru ca toţi candidaţii să fie repartizaţi, dacă îşi exprimă opţiuni suficiente şi realiste.

Note mai bune la Matematică  decât la Limba română

Centrul Naţional de Evaluare a consemnat 3.308 note de 10 la Matematică, în toată ţara, în timp ce la Limba română, au luat nota maximă 1.870 de elevi. Pentru ambele materii, cele mai multe note de 10 au fost luate de elevii bucureşteni: 356 la Matematică şi 185 la Limba română. Cu toate acestea, doar aproape 13% din candidaţi au luat note sub 5 la Limba română, în timp ce la Matematică procentul este de aproximativ 20%.

Pentru expertul în Educaţie, Ştefan Vlaston, acest lucru înseamnă  că subiectele la Matematică nu fost chiar atât de grele, pe cât s-au plâns elevii. „Primele două au fost chiar uşoare, aproape oricine ar fi trebuit să poată să le rezolve", consideră Vlaston. Pentru şeful Edu Cer, rezultatele înregistrate la Matematică arată că şi problema de geometrie, „cu albina" a fost destul de uşoară. Potrivit comunicatului de la Ministerul Educaţiei, la Limba română au primit note peste 5 peste 185.000 de elevi, ceea ce reprezintă 87% din elevi, iar la Matematică - peste 155.000 de copii, adică aproape 80% din candidaţi. La proba de Limba şi literatura maternă au participat 11.635 de elevi, aproape toţi luând note peste 5. Dintre ei, 195 au fost notaţi cu 10, cei mai mulţi în judeţul Mureş - 47.

image
Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite