In muzeul din Brad se afla o harta a Romaniei din aur nativ

Putini din cei care trec prin localitatea Brad, Hunedoara, stiu de muzeul aurului, considerat un simbol al Tarii de Piatra. E drept ca respectiva colectie mineralogica, care apartine filialei Bradmin

Putini din cei care trec prin localitatea Brad, Hunedoara, stiu de muzeul aurului, considerat un simbol al Tarii de Piatra. E drept ca respectiva colectie mineralogica, care apartine filialei Bradmin a Companiei Nationale Minvest SA din Deva, are un orar de vizitare limitat la programul de lucru al unitatii respective; grupurile organizate care-si anunta din timp sosirea pot avea insa acces la exponatele adunate de 100 de ani incoace. O buna parte din cele din aur nativ sunt unicat in lume. Aurul poate fi admirat in toate ipostazele: sub forma de lamele, filamente, dendrite, granule, cristale, pepite etc. In vitrine sunt inclusiv rare combinatii chimice ale metalului galben cu telurul - astfel de combinatii, silvanitul si nagyagitul, au fost descoperite pentru prima data in Muntii Apuseni. Sunt si exponate reprezentative pentru zacamintele din tara, cele mai numeroase si mai spectaculoase fiind insa cele din zona Brad. Piesele din aur nativ au forma de sarpe, altele sugereaza aripi de pasare sau harta Romaniei. "Soparla", care a reprezentat Romania la expozitia mondiala de la Paris, in 1937, a fost asigurata la vremea respectiva pentru o suma de 2 milioane de lire sterline. Muzeul mai are o colectie mineralogica cu exponate din mai multe tari, precum si obiecte arheologice din zona Brad-Criscior care dovedesc ca pretiosul metal era exploatat in urma cu peste 2.000 de ani. Sunt expuse unelte folosite la extragerea si prelucrarea minereului aurifer, stearturi (opaite) de metal, fotografii de epoca, documente etc.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


Modifică Setările