Iarna închide jumătate de ţară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

1.195 de şcoli, 28 de drumuri naţionale şi 3 linii de cale ferată închise, sute de localităţi rămase fără energie electrică.

Codul portocaliu de ninsoare şi viscol a fost emis pentru Bucureşti şi judeţele Mehedinţi, Gorj, Dolj, Olt, Vâlcea, Argeş, Teleorman, Giurgiu, Dâmboviţa, Prahova, Ilfov, Ialomiţa, Călăraşi, Constanţa, Tulcea, Brăila, Buzău, Vrancea şi Galaţi. Aici va ninge viscolit până miercuri dimineaţă, cu viteze ale vântului de 70 - 80 de kilometri pe oră, iar vizibilitatea va scădea sub 50 de metri, atenţionează meteorologii.

219 şcoli din judeţul Bacău, închise din cauza nămeţilor

Restul ţării nu va scăpa nici el de zăpadă, în nordul şi centrul Moldovei, în Banat şi în zona de munte va continua să ningă, însă vântul va avea viteze mult mai mici decât în sud (între 30 şi 40 de kilometri pe oră). Codul galben a fost emis pentru judeţele Timiş, Caraş-Severin, Hunedoara, Alba, Covasna, Harghita, Suceava, Neamţ, Bacău, Vaslui, Iaşi, Botoşani şi parţial pentru Sibiu, Braşov, Mureş, Bistriţa-Năsăud şi Maramureş. 

Convocarea şefilor de arme

Ieri-seară au fost convocaţi la Ministerul Administraţiei şi Internelor (MAI) şefii de arme, pentru a discuta pregăti intervenţiile de urgenţă ce s-ar putea ivi în zilele următoare. Ieri, două maşini cu şenile care au încercat să transporte o femeie în travaliu şi un bărbat bolnav au rămas înzăpezite, în judeţul Vrancea. 

Speriate de această a doua rundă de ninsoare şi zăpezi, autorităţile au făcut aseară apel către populaţie, pentru a nu pleca la drum lung decât în cazuri de maximă urgenţă. Apelul este oarecum inutil, cât timp drumurile se închid unul după altul din cauza nămeţilor ce au ajuns în unele zone şi la peste cinci metri înălţime.

Înainte de intrarea în vigoare a codului portocaliu era deja închisă autostrada A2, între Bucureşti şi Lehliu. De asemenea, numărul drumurilor naţionale închise ajunsese la 28. Imediat după intrarea în vigoare a codului portocaliu, la ora 18.00, Compania Naţională de Administrare a Drumurilor (CNADR) a anunţat închiderea traficului pe întreaga reţea de drumuri naţionale din judeţele Galaţi, Brăila, Ialomiţa, Vrancea, Buzău şi Călăraşi.

De asemenea, se aştepta interzicerea circulaţiei pe drumurile naţionale din Mehedinţi, Olt, Dolj, Teleorman, Giurgiu, Constanţa, Tulcea, Galati, Vrancea, Argeş, Dâmboviţa, Ilfov, Prahova. S-a închis şi traficul rutier de la punctele de trecere a frontierei de la Porţile de Fier I şi II, decizie luată de comun acord cu autprităţile din Serbia, unde situaţia este la fel de gravă ca în România.

1.195 de şcoli închise

Aseară, numărul total al şcolilor în care se ştia sigur că nu se vor face cursuri era de 1.195. În 22 de judeţe era vorba de 300 de unităţi şcolare, pe când în judeţele cu situaţie mai gravă - Vrancea şi Olt, inspectoratele au decis suspendarea tuturor
cursurilor.

36 de persoane decedate din cauza frigului

Potrivit  Ministerului Sănătăţii, numărul deceselor înregistrate până ieri a ajuns la 34 de persoane moarte din cauza frigului. Ultimele două victime, două persoane din cartierul bucureştean Dămăroaia, tată şi fiică, decedaţi din cauza hipotermiei severe.

De asemenea, de sâmbătă şi până duminică la prânz, 300 de persoane fără adăpost sau cu hipotermie au fost transportate de echipajele ambulanţei sau SMURD la unităţile sanitare şi în centrele sociale. Dintre acestea, 118 au avut nevoie de îngrijiri medicale în unităţile şi compartimentele de primiri urgenţe.

148 de utilaje sunt pregătite pentru a elibera calea ferată, în toată ţara.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite