Iarăşi şi iarăşi Caragiale

Cînd mă plictisesc, sau ma înfurii, sau cad în depresie, sau îmi vine să las totul baltă, (ceea ce mi se întîmplă zilnic, de îndată ce răsfoiesc ziarele), mă salvez, sau măcar mă ţin pe linia de plutire, răsfoind scrierile lui Nenea Iancu. O adevărată vitamină naţională, un bărbat curajos, realist, necomplezent, plin de haz, de relativism mîntuitor şi de o sănătoasă melancolie…
Păi nu suntem noi ce care trăim în țara tristă plină de umor? Pe de altă parte ”La mulți ani ”și din partea mea.
Urmează,de joi 01 09 2016 ”bălciul deșertăciunilor”în vederea pregătirii găștilor de hoți și nemernici pentru alegerile care vor să vină pe la începutul lui decembrie. Căte piepturi înroșite de ”frecatul cu cărămizi”vom vedea,căte minciuni și gogrițe vom auzi,căte figuri strămbate și schimonosite se vor arăta pe sticla tv-ului ,prin piețe ș oboare ,că dacă ar trăi Caragiale s-ar cruci de ceea ce ar vedea și auzi.
Românul ca om politic este un mister al creației neînfăptuite cu moț de geniu neînțeles, în inima unei cepe putrede, rostogolită în mocirla tîrgului, care crede că aminoase frumos și... se iubește pe sine...
Intr-o scriere semnata de catre dl Andrei Plesu nimic nu poate fi..”intamplator”. Niciodata. Deci, nici pomenirea lui Caragiale (cu trimitere evidenta si directa la..ambianta politica, civic-morala si culturala” de azi, la fel de..”mioritico-balcanica” precum cea din vremurile in care in care si-a scris opera ”nenea Iancu”) nu-i intamplatoare, iar citatele din O.Goga, desigur, nu sunt nici ele, deloc, ” aleatorii” (ca sa nu mai vorbim de faptul ca iti trebuie ceva curaj, sa amintesti in public de O.Goga in aceste zile, zile cand, a fi ” politically correct” inseamna a tine cont in primul rand de ..sensibilitatile ”monitorilor” de la Institutul ”Elie Wiesel” si, abia in ultimul rand si numai in..sinea ta, de valorile culturii noastre nationale si adevarurile rostite de catre acestea, la vremea lor). Practic, O. Goga..a ”sintetizat” cel mai bine si mai..”pe scurt”..atmosfera politica si civic-morala a acelor vremuri, vremuri in care, la fel ca si azi, lichelismul si impostura puteau fi intalnite in toate domeniile, la toate nivelurile de reprezentare, inclusiv la cele decizionale : „Ţară de secături, ţară minoră, căzută ruşinos la examenul de capacitate în faţa Europei. Aici ne-au adus politicienii ordinari, hoţii improvizaţi astăzi în moralişti, miniştrii care s-au vândut o viaţă întreagă, deputaţii contrabandişti. Nu ne prăbuşim nici de numărul duşmanului, nici de armamentul lui, boala o avem în suflet, e o epidemie înfricoşătoare de meningită morală” (Jurnal-1916).
La mulți ani dle Pleșu ! Citesc cu plăcere articolele dvs și mă minunez de fiecare dată de arta desăvârșită cu care scrieți. Atingeți subiectele cu o deosebită subtilitate, așa cum puțini o mai fac în ziua de astăzi și pot spune că învăț multe de la dvs. Ce nu pot înțelege este faptul că ieșiți doar pe paginile revistelor și nu vă implicați direct, prin viu grai, la conferințe, întruniri sau organizând conferințe de presă. Și aceste articole sunt o modalitate de exprimare dar cred că ați avea un impact mult mai mare prin exprimări ”în direct”. Mai reflectați. Toate cele bune. P.S. Nu cred că toți politicienii din România sunt hoți, răi sau incompetenți. Țara a evoluat mult în ultimii zece ani dar mai sunt foarte multe de făcut și este bine ca lumea să se exprime. Nu voi accepta însă niciodată exprimările voit denigratoare sau comentariile veșnic răutăcioase și, mai ales, atacurile la persoană.
”..52 din cei 564 de senatori şi deputaţi aflaţi în funcţie care sunt, în acelaşi timp, fie condamnaţi, fie urmăriţi penal, fie trimişi în judecată pentru conflict de interese ori pentru suspiciuni de corupţie. Patru dintre ei iau decizii legate de legile în domeniul apărării şi securităţii naţionale, având acces la documente cu caracter secret. Alţi patru se ocupă de legislaţia în domeniul administraţiei şi un număr egal de cea în domeniul transporturilor şi al energiei. Trei sunt membri ai Comisiei pentru industrii şi tot atâţia activează în comisiile juridice ale Parlamentului care avizează fiecare act normativ. Patru urmăresc deciziile legate de Buget şi trei fac politicile economice ale României. Cei mai mulţi, şase, populează Comisia pentru Drepturile Omului, doi controlează Guvernul pe politică Externă, câte doi elaborează legislaţia în agricultură, învăţământ, sănătate, muncă, iar unul este membru al Comisiei de control a activităţii SRI” (Gandul info. Statistica e din februarie 2015. intre timp numarul penalilor cu fason de ”alesi ai natiunii”- condamnati sau aflati in diferite etape ale unor anchete, a crescut) Peste 30 de ministri si 2 premieri, care s-au..perindat prin guvernele ultimilor 10-12 ani, au primit condamnari definitive sau sunt pe cale sa le primeasca.
Ai dreptate VDC, mulți sunt penali, mulți condamnați. Dar este o dovadă că se face curățenie. Va mai dura desigur dar, până la urmă, societatea se va însănătoși, sunt sigur de acest lucru. Trebuie să ne însănătoșim noi mai întâi, să ne respectăm unii pe ceilalți. înainte să avem pretenții de la alții.
La mulți ani , d-le Plesu ! Si cum zicea nea Iancu despre altceva , cinstea clasei politice actuale este "sublima , mareata , dar lipseste cu desavarsire "!!!!
”Mixul” mafiotism+lichelism (”meningita morala” de care vorbea O. Goga) ”mix” intalnit in toate institutiile statului si la toate nivelurile de reprezentare si conducere-decizie (Parlament, Guvern, Presidentie, Tribunale, Parchete, Societati si Regii autonome de stat, Primarii si Consilii Locale si Judetene, ANAF, etc), ”sufoca”..din start orice ..tentativa de reformare precum si de emancipare a statului roman si a cetatenilor lui, ”sufoca” economia, investitiile (inclusiv cele cu bani europeni nerambursabili), bugetele (de stat, locale, ministeriale, ale institutiilor centrale si locale, etc), ”sufoca” cultura, invatamantul, actul de justitie, starea de sanatate a populatiei, demografia si, in general, ”sufoca” tot ceea ce ar putea duce o la crestere a calitatii vietii romanilor, la bunastarea lor, la o viata cu mai putine griji si lipsuri.
Hunter, daca parlamentari sunt prezenti in parlament doar 65 de zile pe an este de la sine intales ca restul de 300 lucreaza la bugetul lor si asa nesimtit ! Plus ca telefonul , masina , secretara , soferul ,biroul din teritoriul le stau la dispozitie si sunt deja platiti/e ! De deplasari si calatori in tara si in strainatate sub diferite pretexte nici nu mai aduc aminte ! Nu ramane decat ca noi sa ii realegem ca ei oricum si-au intrat in mana , acum se cunosc bine si stiu cu cine sa se combine !
La Mulți Ani, dle Pleșu! Zamolxe. Aș vrea să corijez o idee falsă, acreditată de dvs și, oarecum, și de dl Pleșu. Clasa politică este necinstită oriunde în lume. Nu există nicio fatalitate genetică sau istorică din cauza căreia numai noi, bieții români, suferim de ”necinstea clasei politice”. Diferența dintre noi și statele civilizate (cu un nivel minimal de corupție politică) constă în faptul că, în acelea, malversațiunile se plătesc penal. Mai mult decât atât, pe acolo nimeni nu va sări la gâtul unor jurnaliști care informează publicul despre afacerile cu terenuri dintre un politician și un om de afaceri abonat la contracte publice sau despre incongruența dintre salariul de bugetar al unui președinte și achiziționarea unei moșii de 300ha în valoare de multe milioane de euro etc. În fond, există o ecuație matematică, dacă doriți, care stabilește că întotdeauna un popor are clasa politică pe care o merită.
Chiar ieri era un articol cu senatoarea fomista care pretinde pt toti renumerați pensii nesimtite ca doar ei bagand cardul de vot muncesc nu gluma si se consuma in discuti interminabile!
Sertorius , te rog amice sa imi spui un partid fara nici un membru cercetat penal ,partid prezent acum in parlamentul Romaniei ? Daca stii chiar doua as avea si de unde alege si chiar m-ai trezit curiozitatea ! Eu consider ca odata ce este cercetat sau urmarit penal au procurori ceva la dosar si este doar o chestiune de timp pana vor ajunge in instanta ! Un partid serios trebuie sa excluda lichelele penale sau cel putin sa le puna pe tusa prin anunt public pana la o hotarare finala ! Te rog totusi sa te restrangi la partidele aflate in parlament fara sa fie etnice precum Udmr de exemplul !
Si chiar merita poporul asta asa politicieni ? Chiar vorbesti /scri serios ? Deci tu esti de acord cum ne sfideaza ei , in general ?
Nefiind contemporan cu nenea Iancu am avut o polemica cu un amic despre cum ar fi satirizat nenea Iancu actuala clasa politica, si sustineam eu ca acum in momentul de fata ar fi avut mult mai mult de observat si satirizat decat in epoca sa, caci ''falitii'' nostri au mult mai multe repere culturale, dar sunt mai mult de ras si comedie.
V, de cînd observațiile despre români apar în scris, fie de călători străini din veacuri trecute sau cele scrise de ai noștri - Caragiale fiind geniul în redarea realității - meningita morală a fost evidențiată copios la ai noști masculi dar nu(foarte puțin) la românce. Spune chestia asta "bărbaților" români și vei fi victima testosteronului stropșit al primatelor care sar în sus în cușca meningitei morale în care sălășluiesc, și din care, aidoma moimelor, în caz că te încumeți să-i contrazici, vei fi împroșcat cu propriilor lor produse; forumul maestrului fiind adesea dovada, bineînțeles, după ce i se acordă urări de mulți ani și fericire, sănătate din belșug...căci așa cere puternicul prințipiu al cuviinței la noi!
Stimate dle Kazan, cele mai deranjante sunt ideile conform cărora doar EU, respectiv aceia care au o părere identică cu a mea, am/au dreptate. Dacă cineva are altă părere sau îndrăznește să combată o părere de-a mea, cunoscut fiind faptul că orice părere emisă de către mine are o valoare axiomatică, este un dușman, o lichea, ș.a.m.d. Dacă luăm în cosiderare și faptul că mulți comentatori de aici (nu mă exclud nici pe mine) folosesc în repetate rânduri grave insulte, acuze nefondate sau miștouri grosolane, nu trebuie să ne mirăm că te mai nimeresc aceste ”proprii produse”. Aș fi cel mai fericit dacă am putea dezbate corect și respectuos, lipsa de respect cu care ne tratăm unii pe ceilalți fiind principalul dușman al unui dialog onorabil, de aici derivând și ducerea în derizoriu a oricărei idei. Sper să ne revenim. Toate cele bune.
Zamolxe. Mi-ați ratat cu totul argumentul. Eu am spus că în țările civilizate, dacă fiind funcționarea mai corectă a justiției, este mai rentabil ptr un politician să fie cinstit decât corupt. Mai departe, la noi opinia publică însăși, adică ”poporul”, este complice la corupție. Cum altfel am putea înțelege faptul că hoția făcută din posturi publice este văzută diferit în presă, în funcție de culoarea politică a hoțului? Dacă e ”de-ai noștri”, atunci ne lansăm în scenarii care să arate că e vorba de o conspirație împotriva ”alor noștri”, care-s ”băieți buni”, că e ”prigoană politică” etc. Dacă e ”de-ai lor”, atunci țipăm că până și măsurile de respectare a prezumției de nevinovăție sunt o ”fraternizare cu corupții” etc. În fine, ”clasa politică” - această categorie pejorativă inventată de un politician împotriva restului politicienilor! - reprezintă emanația poporului. Gândiți-vă că politicianul este un fel de manager pe care noi, poporul, în calitatea noastră de ”consiliu al acționarilor” firmei, l-au angajat să ne conducă afacerea. Dacă managerul își poate permite să fie hoț sau prost, atunci nu e decât vina noastră care l-am mandatat în funcție, nu credeți?
Dorin, mă aflu în Anglia invitat de vechi prieteni din Alaska, britanici la origine. Discuțiile cu ei și prieteni de-ai lor sunt discuții/dialoguri în care plăcerea de comunicare, schimb de idei și cunoaștere este chiar minunată. Dar asta cere o maturitate de cultură care în cercurile educate există, și care face ca comunicarea să fie o pură plăecere. Viața aici este trăită cu disciplină, iar legătura cu trecutul este sănătoasă. Normal că englezii nu au de ce să se plîngă, ei au fost cei neinvadați de o mie de ani; ei au fost invadatorii - fostele lor colonii nu prea au cu ce să se laude. Românii fiind expuși la tot felul de intemperii istorice, tarele și belele s-au abătut asupra noastră cu înverșunare. Dar totodată noi românii ne creem acum propriile noastre probleme, ceea ce arată că de fapt nu ne maturizăm - societal vorbind - la rata la acre ar trebui, ci ne complacem într-o stare de infantilism. Iar infantilismul, este o formă de menningită morală, pentru că ne arestează dezvoltarea. Toate practicile jalnice de furt material și intelectual, de corupție instituțională și politică au rădăcini în acest infantilism moral. Din nefericire, nu vom crește din starea asta, pentru simplu motiv că ne aflăm într-o stare de entropie complexă, din care nu vom ieși degrabă, din cauză că multele din creierele bune ale noastre pleacă din țară, și multele altele nu se implică petru că vor fi stropiți cu produsele amintite mai sus de concetățenii care-și trăiesc infantilismul pînă la adînci bătrîneți, care nu știu pe ce lume trăiesc și nu știu pe ce lume au trăit, rupți de realitate, dar înfocați critici ai vieții - meningita morală cu aleatorile sale fațete.
Nu , britanici chiar nu au de ce sa isi faca probleme ...cu exceptiile de rigoare ca priminstresa lor vrea sa ia brexitul in mana fara a mai cere acordul parlamentului si lira a scazut cu 10% , afacerile imobiliare sunt in cadere libera deoarece multe firme sunt pe plecare si totul este frumos si roz !