Horaţiu Moldovan: Numărul mare de pacienţi de la Terapie Intensivă ne îngrijorează cel mai mult

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Din cele
aproximativ 900 de paturi de la terapie intensivă destinate pacienţilor
infectaţi cu COVID-19, jumătate sunt ocupate/ Foto: Inquam Photos/ Ilona Andrei
Din cele aproximativ 900 de paturi de la terapie intensivă destinate pacienţilor infectaţi cu COVID-19, jumătate sunt ocupate/ Foto: Inquam Photos/ Ilona Andrei

Horaţiu Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, a declarat, joi, că numărul de pacienţi de la Terapie intensivă este cel mai mare factor de îngrijorare pentru autorităţi, adăugând că până în prezent au fost ocupate aproximativ o jumătate dintre paturile de la Terapie Intensivă destinate pacienţilor infectaţi cu COVID-19.

„Suntem încă pe trend ascendent, dar nu este exploziv, nu este accelerat. Sperăm să mergem către platou. Se fac în medie 26.000 de teste în 24 de ore, dar cifra este variabilă, în funcţie de persoanele care sunt în laborator în funcţie de mulţi factori. Nu este cazul să facem o testare în masă. O să testăm pacienţii care trebuie testaţi conform definiţiei de caz, ar fi o risipă de resurse. Nu este raţional să facem asta. Noi vorbim de sănătate publică, nu putem risipi resurse. Avem aproximativ 400 de pacienţi pentru aproximativ 900 şi ceva de locuri de terapie intensivă destinate COVID. Există cam jumătate din paturile destinate pacienţilor infectaţi cu COVID-19 ocupate în acest moment. Desigur că repartiţia pe teritoriu în diverse spitale din România nu este neapărat uniformă, ceea ce poate să conducă la faptul că în anumite zile să fie ocupate paturile de terapie intensivă într-un anume loc şi să transferăm pacienţi în alte locuri. Însă numărul de paturi a fost crescut semnificativ şi constant de patru luni de zile. Există posibilitatea să îl creştem în continuare sau să reconvertim alte paturi din zona non-COVID pentru a îngriji pacienţii infectaţi”,a declarat Horaţiu Moldovan.

În ceea ce priveşte acurateţea testelor COVID, secretarul de stat a precizat că testele PCR au o siguranţă foarte mare, în contextul în care specificitatea şi sensibilitatea lor este de 98%. ”Însă numărul mare de testări poate să pună probleme de gestionare a probelor.”

Întrebat despre planul autorităţilor pentru începerea anului şcolar, Horaţiu Moldovan a precizat că ”planul pentru învăţământ este raţional, contactul între cadrele didactice şi elevi este important”.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite