Aurora Liiceanu, despre nevoile homosexualilor: „E caraghios că într-o lume a concubinajului o minoritate mai susţine căsătoria“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
„Mişcările gay exagerează şi creează respingere“, explică Aurora Liiceanu FOTO Adevărul
„Mişcările gay exagerează şi creează respingere“, explică Aurora Liiceanu FOTO Adevărul

Psihologul Aurora Liiceanu constată cu surprindere că militanţii gay se luptă pentru o idee desuetă: relaţiile legalizate. Răspunsul acestora e că se luptă pentru credite şi moşteniri.

Dezbaterea privind iniţiativa deputatului Remus Cernea de a propune legalizarea parteneriatelor civile între persoane de acelaşi sex a împărţit România în două. Din Parlament până în stradă şi pe forumuri, românii îşi exprimă opţiunile pro sau contra. 

Cât de mare este distanţa între mentalităţile româneşti şi cele occidentale? Există vreun partid dispus să-şi asume o astfel de iniţiativă?

Psihologi, sociologi şi membri ai societăţii civile militantiste ne-au răspuns la aceste întrebări.

„În România, relaţiile sunt încă patriarhale“

„Da, de ce să nu importăm totul?“, se întreabă, amuzată, Aurora Liiceanu atunci când este întrebată despre legalizarea relaţiilor gay. „E o distanţă mare între mentalitatea Occidentului şi mainstreamul românesc. Postmodernismul vestic nu e acelaşi cu postmodernismul românesc, dacă se poate vorbi de aşa ceva la noi. În România, relaţiile sunt încă patriarhale. Avem o populaţie rurală şi tradiţionalistă. E nevoie de un timp psihologic şi multă vreme va trece până când acceptarea comunităţii gay va fi naturală, şi nu forţată de ritmul rapid impus din exterior“, crede Aurora Liiceanu.

Ea aduce în discuţie şi o temă ocolită adesea: agresivitatea manifestaţiilor din rândul comunităţii gay: „Discriminarea pozitivă e la fel de aiurea ca discriminarea negativă. Mişcările gay exagerează şi creează respingere. Da, lumea mă va respinge dacă voi ieşi dezbrăcată pe stradă“.

În final, Aurora Liiceanu punctează o schismă: o minoritate cu idei avangardiste militează pentru o temă – cea a căsătoriei – tot mai desuetă în timpurile pe care le trăim. „E caraghios că într-o lume a concubinajului o minoritate mai susţine căsătoria. Azi, când concubinajul e în floare, când ideea de familie s-a relaxat într-un hal fără de hal, când tinerii formează cupluri, dar nu familii în sensul tradiţional, e caraghios că se mai găseşte cineva să militeze atât de puternic pentru căsătorie. E ceva ce contrazice mersul atomizat al lumii“.

Tipologiile homofobilor

„Paradele gay, peste tot prin lume, propun privitorului momente de reflecţie. Mişcările gay, pentru a-i răspunde indirect Aurorei Liiceanu, nu creează respingere. Ele creează vizibilitatea unui fenomen şi un prilej de a ne chestiona sistemul de valori şi de raportare la celălalt“, spune psihologul Mugur Ciumăgeanu. El surprinde un paradox al societăţii româneşti pusă în faţă cu chestiunea relaţiilor homosexuale: o homofobie pasivă, lipsită de reacţie.

„Societatea românească nu dispune de o voce unică şi coerentă de respingere a homosexualităţii – există nuclee care resping homosexualitatea pasiv şi din ignoranţă, există mici grupuscule cu o ideologie primitivă care acţionează repulsiv şi brutal (a se vedea ultimele întâmplări de la Muzeul Ţăranului Român) şi, cu siguranţă, există persoane care se poziţionează faţă de homosexualitate îmbrăţişând demn şi documentat o morală creştin ortodoxă. Toate acestea însă cu aroma specifică de românism militant – adică fără o concertare şi fără o coerenţă activă de combatere a fenomenului. Asistăm, astfel, la un paradox – suntem una dintre ţările europene cu cel mai mare scor de distanţă socială negativă faţă de homosexualitate, dar cu extrem de puţine manifestări proactive care să susţină acest scor. Chiar dacă aducerea în discuţie a legalizării căsătoriilor gay nu va fi prea curând pe agenda parlamentară, paradoxul de mai sus va duce la o reacţie mai degrabă pasivă a populaţiei «revoltate» atunci când dezbaterile vor începe“.

Nevoile administrative ale unui cuplu gay

Asociaţia Accept (organizaţie nonguvernamentală înfiinţată în 1996, care militează pentru drepturile comunităţii gay din România) are ca obiectiv recunoaşterea căsătoriilor între persoanele de acelaşi sex. „Având în vedere că în ultimul an situaţia politică din România a fost destul de zbuciumată, nu prea a avut nimeni timp de noi“, spune Irina Niţă, directoarea Asociaţiei Accept.

Nevoile unui cuplu homosexual sunt la fel de multe ca nevoile unui cuplu heterosexual, continuă Irina Niţă. „Mă refer la nevoile administrative. Un cuplu are alte drepturi când este legat prin căsătorie, e vorba despre posibilitatea de a-ţi face un credit, despre moşteniri şi aşa mai departe“.

Membrii şi simpatizanţii Asociaţiei Accept speră că, din moment ce tot mai multe ţări din UE adoptă această lege, nici România nu o mai poate ocoli mult. Totuşi, unii vor să emigreze pentru a-şi putea legaliza relaţiile. „Românii din comunitatea gay au început să ne întrebe despre posibilitatea de a pleca în ţările care au legalizat deja căsătoriile gay, despre ce drepturi ar avea acolo“, mai spune Irina Niţă. 

„Nu contează ce spun vecinii“

Irina Niţă, directoarea asociaţiei Accept, crede că  statul nu poate ocoli o dezbatere publică despre căsătoriile gay. „Când doi oameni vor să se căsătorească nu mai contează ce spun vecinii. Legalizarea relaţiilor între persoane de acelaşi sex nu este un moft, este o necesitate cerută de realitate“.

“Mi se pare prea devreme pentru a discuta despre legalizarea căsătoriilor, întrucât avem o societate homofobă, puţin permisivă cu astfel de lucruri. Nu văd, în momentul de faţă, vreun partid politic capabil să-şi asume punerea pe tapet a unei probleme atât de delicate. ” Mircea Kivu, sociolog
“Mai devreme sau mai târziu, această lege va fi adoptată şi la noi şi până la urmă este normal să fie aşa. Cu modificarea conceptului de familie nu văd o problemă, până la urmă familia este o uniune liberă între două persoane.” Mircea Kivu, sociolog
“Fiind un membru al societăţii civile militantiste sunt de acord să se facă o dezbatere publică pe această chestiune, dar cred că nu prea e pe agenda cetăţeanului chestiunea asta. Trăim într-o societate în care mentalităţile rurale şi chiar medievale sunt încă prea pregnante.  ” Liviu Mihaiu, jurnalist
“Pe de o parte le dau dreptate şi acestor oameni, dar, în altă ordine, fiind un creştin ortodox practicant, în mine nu s-au lămurit foarte multe chestiuni de principiu. E unul dintre subiectele în care nu pot avea o părere definitivă. Liviu Mihaiu, jurnalist
“Nu cred că este necesară legalizarea căsătoriei între persoane de acelaşi sex. Şi, mai cu seamă, i-aş ruga pe cei care sunt activişti în domeniu să înceteze cu ştampilarea celor care nu sunt de aceeaşi părere cu ei că sunt fascişti sau mai ştiu eu ce alte orătănii politice.” Radu Preda, teolog şi blogger adevarul.ro
Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite