Coca Palmon, evreică de origine română, a câştigat locul doi în cadrul concursului Miss Holocaust

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Competiţia care vrea să dea un nou înţeles termenului de „supravieţuire“ a ajuns la cea de-a doua ediţie, iar printre câştigătorii din acest an se numără şi o evreică de origine română care, la 79 de ani, a câştigat locul doi în concursul Miss Holocaust.

Joi seară, în faţa unei audienţe de peste 3.000 de persoane din cadrul Complexului Municipal din Haifa, 18 finaliste ale concursului Miss Holocaust, cu vârste cuprinse între 70 şi 94 de ani, şi-au etalat rochiile, bijuteriile şi părul aranjat într-una dintre cele mai controversate competiţii de gen din lume, relatează publicaţia israeliană „Haaretz”. Toate participantele la concurs sunt supravieţuitoare ale Holocaustului, exterminare în masă soldată cu moartea a aproximativ şase milioane de evrei, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Mare premiu al serii a fost câştigat de Shoshana Colmerm, supravieţuitoare a lagărului de la Auschwitz, în vârstă de 93 de ani.

Shoshana Colmer, câştigătoarea concurului FOTO haaretz.com

image

Locul doi în cadrul concursului de frumuseţe i-a revenit unei evreice de origine română, Coca Palmon, în vârstă de 79 de ani. Aceasta s-a făcut remarcată prin buclele ce aminteau de coafura actriţei Marilyn Monroe. 

„Am asistat la pogromul din oraşul meu natal, Iaşi, acolo unde mai bine de 13.000 de evrei au fost ucişi. Niciodată nu vreau să mai iau parte la un asemenea eveniment. Acest premiu nu poate să-i aducă pe cei morţi înapoi, dar, pentru mine, înseamnă faptul că naziştii nu au reuşit să-mi ia respectul de sine, umanitatea şi demnitatea“, a spus Coca după ce i s-a înmânat cel de-al doilea premiu.

Concursul a fost iniţiat în urmă cu doi ani de doctor Izabella Grinberg, psihiatru de geriatrie din cadrul Centrului Medical Rambam, din Israel, şi de Shimon Sabag, director al organizaţiei non-profit „Yad Ezer L’Haver“, care încearcă să satisfacă nevoile supravieţuitorilor Holocaustului. Însă, concursul nu a fost primit cu prea mare entuziasm, unele voci caracterizându-l drept „macabru“, „prost înţeles“ sau „Big Brother de la Auschwitz“.

„Multe dintre participante au dus o viaţă grea, iar scoaterea la iveală a părţii lor feminine este destul de greu de realizat. Dar priviţi cât de departe au ajuns. Este ceva asemănător cu cultivarea unei plante, acum au înflorit, de-a dreptul, şi nu doar pe interior. Vreau ca restul lumii să vadă şi frumuseţea din drama acestor femei“, a declarat doctor Izabella Grinberg pentru „Haaretz“.

Una dintre participantele concursului pregătindu-se pentru marea finală FOTO Huffington Post

image

Chiar şi aşa, nu toţi cei prezenţi la concurs s-au arătat încântaţi de un astfel de spectacol public grandios care are legătură cu Shoahul (din evreiescul „catastrofă“ n.r.). „Una este acceptarea faptului că ai atins statutul de supravieţuitor, iar alta este înfăţişarea către lume drept cel mai frumos dintre supravieţuitorii Holocaustului“, a spus unul dintre spectatori.

La categoria Miss Grace, primele două locuri au fost ocupate de Hannah Monscher (78 de ani), care a asistat la atrocităţile comise de nazişti în oraşul său natal, Varşovia, şi Margalit Ganz (80 de ani), din Ungaria.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite