Harta fricii în România. Care sunt cele mai periculoase zone. Unde au loc cele mai multe crime, furturi şi bătăi în plină stradă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În toate oraşele ţării sunt locuri de evitat pentru gradul crescut de infracţiuni. FOTO Arhivă
În toate oraşele ţării sunt locuri de evitat pentru gradul crescut de infracţiuni. FOTO Arhivă

În fiecare oraş al ţării există zone pe care oamenii le ocolesc de frică să nu ajungă victimele unor agresiuni ori să cadă pradă hoţilor. „Adevărul“ vă prezintă cele mai de temut zone ale României în care se înregistrează o mulţime de infracţiuni.

ALBA IULIA. Infracţionalitatea în oraşe este dublă faţă de mediul rural

Cele mai periculoase locuri din Alba se află în oraşe. Din punct de vedere statistic, aproape 70 la sută din numărul total al infracţiunilor au loc în localităţile urbane. În anul 2014 au fost înregistrate la nivelul judeţului un număr total de 11.116 sesizări de infracţiuni, cu 4,2% mai puţine faţă de anul 2013.

Potrivit poliţiei, infracţiunile de mare violenţă au fost comise în mod spontan, în majoritatea lor pe fondul consumului excesiv de băuturi alcoolice, în anturajul apropiat sau familie. 

ALEXANDRIA. Centura Alexandriei, cel mai temut drum din judeţ

Şoseaua de centură a Alexandriei a devenit cel mai de temut drum din sudul ţării. În primele şase luni de la inaugurare, aici s-au petrecut 19 accidente rutiere cu 30 de victime, dintre care trei morţi. Lunar, cel puţin un accident se înregistrează pe centură. Toate accidentele s-au petrecut în două intersecţii unde, după cum admit şi poliţiştii, ar fi trebuit amenajate sensuri giratorii.

„Noi am cerut de la început schimbarea intersecţiilor cu  sensuri giratorii, dar ni s-a spus că nu se poate face schimbarea caietului de sarcini , atunci când un drum este făcut din fonduri europene. De la început am spus că vor fi probleme, fiindcă toţi cetăţenii care ies de pe drumurile judeţene de la Lăceni şi Mavrodin  sunt oameni care aveau înainte prioritate. Intersectându-se cu un drum european, acum nu mai au prioritate”, a spus şeful Inspectoratului Judeţean de Poliţie Teleorman , Valentin Dumitraşcu.   

image

ARAD. Cele mai periculoase zone din municipiu. Aradul Nou, cartierul cu cele mai multe crime

În cursul anului trecut poliţiştii arădeni au avut mai puţine infracţiuni constatate, însă cu toate acestea anumite zone rămân periculoase. Cinci crime au avut loc în cursul anului trecut în judeţul Arad, două dintre acestea în cartierul Aradul Nou. Reprezentanţii IPJ Arad spun că depun eforturi constante pentru a limita infracţionalitatea.

„Referitor la infracţiunile de furt, numărul acestora în 2014 a scăzut cu 13,6% faţă de anul 2013. Cu excepţia furturilor din auto, la toate genurile de furturi s-au înregistrat  scăderi. Cele mai semnificative s-au înregistrat la cele din locuinţă -26% şi de autoturisme cu - 28%. Cele mai multe  infracţiuni stradale  au fost furturile din autoturisme, furt de componente de pe exteriorul maşinii, de plăcuţe de înmatriculare, furturi din buzunare, poşete, genţi,  furturi din societăţi comerciale”, spune Camelia Tuduce, purtător de cuvânt al IPJ  Arad.

BAIA MARE. Cinci zone unde nu este bine să ajungi noaptea singur

Maramureşul are şi el zonele lui rău famate. De departe cea mai cunoscută zonă este Borşa, unde până acum câţiva ani infractorii dădeau mari bătăi de cap autorităţilor. De altfel, în raportul IPJ Maramureş oraşul Borşa apare ca fiind uşor peste media înregistrată la nivel de judeţ la criminalitatea stradală.

Municipiul Baia Mare are şi el zonele lui de risc. Este vorba despre zona Vasile Alecsandri, zona Luminişului - Horea, zona Meda sau Zona Ferneziu. Aici de-a lungul timpului au avut loc mai multe scandaluri, care de altfel le-au adus şi faima de zone rău famate. 

BOTOŞANI. Cele mai multe infracţiuni au fost comise în oraşele Botoşani şi Bucecea. Bătăile în baruri şi la păcănele ţin capul de afiş

În judeţul Botoşani, cele mai multe infracţiuni sunt comise în municipiul reşedinţă de judeţ, municipiul Dorohoi dar şi în oraşul Bucecea. Pe lângă violuri şi tâlhării, botoşănenii sunt renumiţi în lumea infracţională pentru bătăile pe care le încing după beţii straşnice în baruri şi discoteci.

Municipiul Botoşani are cel mai ridicat indice al criminalităţii din judeţ. Oarecum justificat spun poliţiştii, fiind oraşul cu cei mai mulţi locuitori, 119.000. Coficientul de criminalitate al Botoşaniului este mare, aşa cum reiese din datele oferite de Inspectoratul Judeţean de Poliţie şi anume 5148,28%. Cele mai multe infracţiuni au de obicei loc în zonele rău famate precum Parcul Tineretului sau ”Spicul”, acea porţiune de pe strada Împărat Traian. 

BRAŞOV. Un oraş liniştit în ceea ce priveşte infracţiunile cu violenţă. Furturile sunt însă la putere

Dacă infracţiunile grave cu violenţă sunt în scădere în ultimii ani la Braşov, iar oraşul poate fi considerat sigur din acest punct de vedere, hoţii încă le dau bătăi de cap poliţiştilor.

Zona centrală este preferată de hoţi deoarece este şi cea mai aglomerată şi plină de turişti. Zonele unde hoţii operează cel mai des sunt parcul Titulescu şi Livada Poştei. Poliţiştii Secţiei 2 se confruntă în schimb cu furturile din locuinţe. Hoţii le preferă pe cele aflate în construcţie, iar zona cea mai frecventată este cartierul Stupini. Fură tot ce găsesc, începând de la materiale de contrucţii până la scule. 

BUZĂU. Dorobanţi, cartierul unde infractorii buzoieni îşi fac de cap

Buzăul este un oraş cu infracţionalitate ţinută sub control, spun autorităţile, însă aproape că nu trece o zi fără ca poliţiştii să nu aibă de rezolvat un furt sau măcar o încăierare. Pe o hartă virtuală a zonelor vulnerabile din oraş, cartierul Dorobanţi deţine supremaţia la numărul de fărădelegi.

Câteva familii de romi care locuiesc în cartierul Dorobanţi sunt la originea celor mai multe infracţiuni: furturi, tâlhării şi chiar încăierări violente. Aici a avut loc, în 2013, cea mai violentă răfuială între clanuri.

CĂLĂRAŞI. Cum a semănat teroare un obsedat sexual care înţepa femei cu cuţitul

calarasi luminita

Luminiţa Chevici a murit după 56 de zile de comă

Pentru prima dată în ultimii 5 ani, călărăşenii nu au de ce să se teamă. Sunt în siguranţă pe străzi. Cel puţin aşa susţin poliţiştii, motivând că infracţiunile judiciare sesizate au înregistrat o scădere de 19,5%. Cu toate acestea, Călăraşiul a fost de multe ori scena unor fapte oribile care au îngrozit locuitorii urbei.

Oamenii legii spun că în Călăraşi nu există locuri în care să-ţie fie frică să mergi. „E drept că se comit infracţiuni, însă dinamica acestora ne împiedică să catalogăm zona „X” drept locul unde se petrec numai furturi. Infracţiunile au loc astăzi aici, mâine în altă parte, nu putem spune că într-un anumit cartier se comit numai tâlhării. Dacă ar fi aşa, ne-am mobiliza toate forţele acolo şi în câteva zile s-ar face „curăţenie”, adică nu s-ar mai petrece nicio faptă de acest gen”, spun poliţiştii.

În urmă cu doar 4 ani, un dezaxat punea pe jar Călăraşiul. Femeile din oraş nu mai îndrăzneau să iasă pe stradă la lăsarea întunericului.       

CONSTANŢA. Crimele abominale care s-au petrecut în judeţul Constanţa

Oamenii legii spun că nu există zone în Constanţa unde criminalitatea să fie mai ridicată decât în altele. Dobrogea însă, s-a remarcat, de departe, ca fiind locul unde s-au petrecut cele mai abominabile crime.

Subcomisarul de Poliţie Carmen Şerbănescu, purtătorul de cuvânt al IPJ Constanţa, precizează faptul că fenomenul criminalităţii este dinamic, iar în statistici nu se înregistrează zone unde sunt mai mulţ hoţi sau violatori. „Nu putem spune că într-un cartier sunt mai mulţi infractori decât în altul“, precizează subcomisarul de Poliţie.

crima

CLUJ-NAPOCA. În ce zone se comit cele mai multe infracţiuni

Cele mai multe infracţiuni cu violenţă din Cluj-Napoca se petrec în centrul oraşului, în zona localurilor unde se servesc băuturi alcoolice. Cele mai numeroase furturi sunt cele din autoturisme şi sunt comise acolo unde şoferii neglijenţi îşi lasă bunurile în maşini, fie că e vorba de străzi din centru sau parcări de blocuri.

Surse judiciare au alcătuit pentru „Adevărul” o „hartă” a zonelor unde se comit cele mai multe infracţiuni. „În zona centrală a oraşului, unde se află localurile şi pub-urile care servesc alcool se comit cele mai multe infracţiuni de loviri şi alte violenţe. De cele mai multe ori, problemele sunt legate de consumul de alcool”, spun sursele arătate. De asemenea, o zonă unde au loc multe infracţiuni cu violenţă este Pata Rât, în zona gropii de gunoi a Clujului, unde locuiesc familii de romi.  

CRAIOVA. Faţa Luncii, cel mai periculos cartier. Este locul unde oamenii îşi numără anii de puşcărie în locul celor de şcoală

Unii craioveni recunosc că nu au văzut niciodată pe viu cartierul „Faţa Luncii“, ci doar la televizor, în jurnalele de ştiri. În urmă cu 11 ani sute de romi din cartierul „Faţa Luncii“ din Craiova s-au răsculat şi au ieşit în stradă cu furci, bâte, săbii şi topoare. Oamenii legii au folosit armamentul din dotare, iar luptele stradale s-au soldat cu rănirea mai multor persoane. Bănia a primit eticheta de „Vestul Sălbatic al României“.

„Faţa Luncii“ este locul unde oamenii îşi numără anii de puşcărie în locul celor de şcoală. În anul 2008 nu mai puţin de 8.000 de poliţişti şi jandarmi au efectuat percheziţii în cel mai periculos cartier din Craiova. Au confiscate zeci de pistolae, săbii, dar şi 5 kilograme de bijuterii, aparatură electronică, 40.000 de euro şi 5.000 de dolari, pentru care romii nu au putut prezenta acte de provenienţă.

Cartierul Faţa Luncii din Craiova este considerat cel mai periculos

HUNEDOARA. Cartierele Dallas, Aeroport şi locurile de la periferie, de evitat

Hunedoara se află pe un loc fruntaş în topul judeţelor din România în ce priveşte rata criminalităţii. Un raport al Institutului Naţional de Statistică arăta că în Hunedoara au fost înregistrate în ultimii ani peste 300 de condamnări la 100.000 de locuitori. Chiar dacă rata criminalităţii s-a redus în ultimul deceniu, există locuri în judeţ recunoscute de autorităţi ca fiind încă foarte periculoase.

Cartierul Dallas din Vulcan este considerat unul dintre locurile de evitat, de către străinii care vor să viziteze municipiul. În special noaptea, Dallas-ul cu blocurile sale turn cu confort redus şi aleile întunecoase este de nefrecventat. În cartier au avut loc, în ultimii ani, mai multe crime şi infracţiuni grave de violenţă, iar din Dallas – Vulcan provine şi Cosmin Bărbuţi, cel care anul trecut a înjunghiat mortal alţi doi tineri din localitate, în faţa unui bar din municipiu. 

IAŞI. „Drumul hoţilor”, raiul răufăcătorilor din oraş

Printre cele mai periculoase străzi din Iaşi se numără şi artere din zonele centrale ale oraşului, cum ar fi Podu Roş. Raiul infractorilor rămâne însă strada Trei Fântâni, cunoscută în oraş sub numele de „Drumul Hoţilor”. În ceea ce priveşte zona centrală a Iaşiului, pe lista poliţiştilor din oraş ca zone periculoase figurează Aleea Rozelor şi Aleea Decebal. Pe cea din urmă arteră au loc adesea infracţiuni cu violenţă, cea mai cunoscută din ultima perioadă fiind agresarea unei cântăreţe din Iaşi, care a ajuns la spital după ce a fost bătută de persoane necunoscute la orele serii.

Puncte „fierbinţi” din Iaşi sunt însă şi în cartierul Dacia, cele mai multe infracţiuni fiind sesizate pe străzile Buridava, Strămoşilor sau Tabacului.

PIATRA NEAMŢ. Cartierele periferice şi magazinele din centru, teritoriu preferat de hoţi

Cele mai multe infracţiuni se înregistrează în cartierele Speranţa, Văleni şi în zona supermarketurilor. O ameninţare pentru siguranţa populaţiei o reprezintă încă infractorii minori.

În ultimii doi ani, cele mai mari bătăi de cap le-au dat poliţiştilor din Piatra Neamţ grupările de minori conduse de Paul Bumberică, zis Orlando, sau clanul Neda care acţionau în zonele aglomerate din oraş. Ţinta micilor infractori care nu împliniseră 14 ani erau bătrânii neajutoraţi. Aceştia erau urmăriţi şi tâlhăriţi, de multe ori prin metode violente, de banii pe care îi aveau la ei. 

image

PITEŞTI. Războieni rămâne cel mai periculos cartier. Numărul de infracţiuni e însă în scădere

Chiar dacă la nivelul judeţului Argeş şi al Municipiului Piteşti infracţionalitatea sesizată este în scădere, zonele cu probleme, chiar şi cu cifre în scădere la acest capitol, îşi păstrează ierarhia. Furtul este principala infracţiune, indiferent despre ce zonă vorbim.

Bilanţul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Argeş pentru 2014 arată că anul trecut au fost sesizate 18.317 infracţiuni, în scădere cu 3,22% faţă de anul precedent (de la 18.927 în 2013 la 18.317 în 2014). Raportat la perioada 2009-2014, este al treilea an consecutiv în care infracţionalitatea sesizată este în scădere. Cele mai multe infracţiuni sesizate la Piteşti au venit în 2014, ca şi în anii precedenţi, din cartierul Războieni.

PLOIEŞTI. Spargerile de apartamente, furturile din buzunare şi din auto, în topul infracţiunilor

Cu un impact social foarte puternic, furturile din locuinţele din Ploieşti reprezintă una dintre principalele probleme de infracţionalitate din municipiu, urmate de furturile din buzunare, care reprezintă 85% din totalul acestui tip de infracţiuni, dar şi de furturile din auto.

Centrul, dar şi cartierele mărginaşe din Ploieşti, reprezintă în egală măsură “terenul operativ” al infractorilor din Ploieşti. 

SIBIU. Care sunt zonele în care trebuie să ne ferim de hoţi

Statisticile Poliţiei arată că furturile din buzunare, genţi sau poşete au loc cu precădere în centrul Sibiului, iar cele din autovehicule, în zonele limitrofe ale oraşului.

Potrivit datelor statistice centralizate la nivelul Inspectoratului de Poliţie al judeţului Sibiu, furturile au avut loc anul trecut îndeosebi zonele mai aglomerate ale municipiului, zone turistice sau comerciale. 

image

SLATINA. Cartierele mărginaşe ale Slatinei, „puncte de atracţie” pentru cei certaţi cu legea

Municipiul Slatina pare un orăşel liniştit. Curăţel în cea mai mare parte, oraşul este, însă, din când în când, scena unor scandaluri între persoane certate cu liniştea publică şi, în general, cu legea. Dacă, până acum ceva ani, cele mai multe infracţiuni erau localizate în cartierul Progresul, de la o vreme însă, cel puţin de doi ani, “focarul” infracţiunilor – scandaluri, bătăi sau furturi din maşini, s-au mutat spre periferie.

Zona mărginaşă a Slatinei ce delimitează strada Tudor Vladimirescu pare a fi devenit, în ultimii câţiva ani, centrul interlopilor din municipiu, aici având loc majoritatea infracţiunilor. 

TÂRGU-JIU. Cele mai periculoase zone din Gorj. Unde este polul infracţionalităţii

Zonele din judeţul Gorj cu cel mai ridicat nivel al infracţionalităţii sunt, potrivit poliţiştilor, Rovinari şi Motru. De asemenea, unele dintre cele mai groaznice crime din ultimii ani s-au petrecut în localitatea Schela.

În Rovinari şi Motru se petrec cele mai multe infracţiuni, în special furturi de diferite piese şi cărbune din cadrul unităţilor miniere. Casa de Cultură din Motru a fost spartă anul trecut, iar din interior s-a furat aparatură electronică de aproximativ 800 de lei, hoţii fiind prinşi abia în urmă cu câteva zile. 

TURNU-SEVERIN. Cele mai periculoase locuri 

Deşi în statisticile IPJ Mehedinţi infracţionalitatea pe raza judeţului Mehedinţi a scăzut faptele petrecute în stradă, pe raza municipiului Turnu Severin dovedesc exact contrariul. Într-un oraş cu peste 11% şomaj  şi cu o industrie inexistentă, în cartierele sărace ale Severinului a trăi periculos este un mod de viaţă.

Cu peste 800 de poliţişti, 500 de jandarmi şi 100 de poliţişti locali autorităţile abilitate să asigure ordinea publică din Mehedinţi nu reuşesc să menţină controlul şi să asigure un climat de ordine şi siguranţă publică pentru proprii cetăţeni din ce în ce mai timoraţi de grupurile de interlopi şi găştile de cartier.

VASLUI. Tâlharii preferă zonele centrale, hoţii periferiile

Statististicile poliţiştilor vasluieni arată că în ultimii ani, s-a schimbat nu doar modul în care acţionează infractorii, ci şi zonele în care aceştia atacă.

În municipiul Vaslui, pentru patrulele de jandarmi şi poliţiştii de la Ordine Publică, zonele de risc ale oraşului sunt considerate cartierele periferice: zona Gării, zona spitalului sau cartierele fosetelor cămine muncitoreşti, locuri unde frecvenţa scandalurilor, a infracţiunilor cu violenţă este mult mai ridicată. 

La acest material au participat Cosmin Zamfirache, Daniel Guţă, Ionuţ Benea, Florin Jbanca, Dana Mihai, Alin Ion, Remus Florescu, Cristina Stancu, Dorin Ţimonea, Bogdan Iancu, Mariana Iancu, Mugurel Manea, Elisabeth Bouleanu, Iulian Bunilă, Ionela Stănilă, Simona Voicu, Simona Suciu, Ramona Găină, Corina Macavei, Dragoş Hojda.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite