Hai să le luăm petrolul!

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Libia riscă să devină o afacere murdară. Cinismul unor influenţi oameni politici sau cu ambiţii politice pulverizează concepte precum revoluţie, libertate, democraţie.

Pe măsură ce laţul se strânge pe gâtul lui Muammar Gaddafi, declaraţii meschine, venite dinspre America şi Europa, le dau apă la moară celor care se hrănesc cu teoria conspiraţiei: războaiele sunt declanşate de marile puteri nu din grija faţă de libertăţile popoarelor oprimate de dictatori sângeroşi, ci pentru a pune mâna pe bogăţiile ţărilor eliberate. E o teorie deprimantă, dar pe care declaraţii grosolane o fac tot mai reală.

Culmea meschinăriei a fost atinsă de celebrul miliardar american Donald Trump, realizator TV de succes şi viitor candidat la preşedinţia SUA. El crede că Statele Unite „ar trebui să ia jumătate din petrolul libian" în schimbul ajutorului acordat rebelilor în lupta împotriva forţelor loiale colonelului Gaddafi. Intervenind telefonic în cadrul unei emisiuni de pe Fox News, Trump a mai spus: „Când au venit la noi cerşind ajutor, pentru că Gaddafi îi distrugea, trebuia să le spuneam: «Vă ajutăm, dar când şi dacă veţi învinge, vom lua jumătate din petrolul vostru!». Toţi rebelii ăştia care se agită pe acolo... Toţi rebelii vor deveni mai bogaţi decât oamenii din SUA, deoarece vor pune mâna pe petrol. Cu ce ne alegem din asta? De ce nu le luăm petrolul? Luptăm în toate aceste războaie şi nu ne alegem cu nimic. Am cheltuit un trilion şi jumătate de dolari în Irak. Cu ce ne alegem din toate astea?".

Neroziile astea le spune un om extrem de influent la Washington şi activ pe pieţele financiare de la New York. Unul care ştie să speculeze criza şi care, la adăpostul unei averi de două miliarde de dolari, a anunţat că în 2012 ar putea candida la preşedinţia SUA din partea republicanilor.

Nici pe partea europeană a Atlanticului nu prisoseşte generozitatea. Mai multe ţări din coaliţia anti-Gaddafi, care au oferit sprijin aerian rebelilor libieni, vor să se asigure că firmele lor sunt pe primul loc atunci când vine vorba de „reconstrucţia ţării" şi de producţia de petrol. Franco Frattini, fost comisar european pentru Justiţie şi actual ministru de Externe al Italiei, a declarat că ENI, compania de petrol italiană, „va deţine rolul numărul unu în viitorul Libiei". Frattini a spus că tehnicienii de la ENI se află deja în drum spre estul ţării africane pentru a reporni producţia de petrol. În ultimii ani, în plin regim Gaddafi, peste 20% din petrolul importat de Italia - ca şi de Franţa, Elveţia sau Austria - venea din Libia.

Cam asta-i situaţia. În spatele navelor de război trimise în Mediterana să-l paralizeze pe Gaddafi, europenii au pregătit o flotă de petroliere. Iar ţevile tunurilor sunt pregătite să devină conducte de ţiţei. Optimiştii ar numi asta pragmatism. Pesimiştii i-ar spune cinism.

Nimic nu va egala însă meschinăria unui american pe nume Donald Trump. 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite