UPDATE Guvernul a adoptat astăzi coplata la serviciile medicale private

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Adevarul
FOTO Adevarul

Guvernul a adoptat miercuri un proiect de ordonanţă privind coplata serviciilor medicale private. Proiectul este pe ordinea de zi a şedinţei Executivului.

„Această ordonanţă are un caracter de urgenţă pentru că după ea urmează alte două acte normative care trebuie adoptate, astfel încât de la 1 iulie să intrăm cu noul Contract-cadru, cu noile norme. Acesta era caracterul de urgenţă, nu ascunzişuri sau subterfugii. Noi am făcut un tarif global, iar suma pe care instituţiile private o vor putea încasa pe anumite tipuri de servicii va fi tocmai acea diferenţă, dar pacientul va putea alege între public şi privat”, a declarat săptămâna trecută ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, care adaugă că tariful serviciilor trebuie să corespundă cu costul real al procedurilor necesare efectuării unui act medical. 

Vor plăti din buzunar pentru CT sau RMN

Spre exemplu, românii vor fi nevoiţi să achite din buzunar diferenţa pentru analizele de înaltă performanţă, respectiv RMN (rezonanţă magnetică) sau CT (computer tomograf), după cum a declarat chiar Cristian Hotoboc, preşedintele Patronatului Furnizorilor de Servicii Medicale Private (PALMED). Asta chiar dacă pacienţii vor avea trimitere de la medicul de familie. 

„Pentru analize sociale, pentru alte investigaţii, la care Casa nu poate să acopere costul real, acolo se va pune problema contribuţiei personale, şi doar a unei părţi din acea investigaţie”, a dat asigurări Cristian Hotoboc, care susţine că unităţile medicale private nu vor lua bani de la pacienţi pentru pachetele medicale de bază. „Nu o să luăm bani pentru analizele uzuale”, a spus preşedintele PALMED. 

Acesta este contrazis de reprezentanţii asociaţiilor de pacienţi, care spun că pericolul ca pacienţii români să nu mai aibă acces la investigaţii odată cu intrarea în vigoare a controversatului act normativ este major. Iar statul nu va reprezenta o alternativă pentru că deja listele de aşteptare pentru investigaţii, în special cele pentru aparatură de înaltă performanţă, sunt lungi. 

„Sub aspectul clinic şi paraclinic - consultaţii la specialist şi investigaţii medicale - este un dezastru. Măsura va genera un impact major în rândul pacienţilor români, pentru că li se va îngrădi accesul la servicii medicale. Spre exemplu, acum dacă mergi la medicul specialist ortoped, în ambulatoriu sau policlinică, cu bilet de trimitere de la medicul de familie, consultaţia era gratuită. Dacă ordonanţa intră în vigoare, pacientul va plăti şi nu se ştie cât. Iar autorităţile degeaba se laudă că vor putea pune limite la tarifare. Nu au cum să facă asta”, a declarat, pentru „Adevărul”, Vasile Barbu, preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor (ANPP). 

Cât plăteşte statul şi cât va plăti pacientul 

Acesta spune că, spre exemplu, dacă pentru o consultaţie la internist statul decontează 38 de lei, restul până la 200 de lei, tariful mediu practicat la privat, e achitat din buzunarul pacientului. „Acum, 90% din analize se fac în privat. În loc să stopăm abuzurile din sănătate, se face loc pentru noi abuzuri. Unde este rolul asigurării?”, a comentat Barbu. 

Şi reprezentanţii Federaţiei Naţionale a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF) avertizează asupra efectelor catastrofale ale introducerii coplăţii pentru asiguraţii români. Medicii de familie au luat iniţiativa de a-i înainta o scrisoare deschisă ministrului Sănătăţii, Sorina Pintea, pentru a solicita retragerea controversatului proiect. 

„Organizaţia Mondială a Sănătăţii - agenţie a Naţiunilor Unite - recomandă ca plăţile directe făcute de pacienţi să nu depăşească 15% din cheltuielile pentru sănătate. Oficial în România plăţile directe deja erau estimate la 19% în anul 2015. Cel mai probabil procentul a crescut în ultimii ani. Cheltuielile directe, din buzunar, contribuţiile personale plătite direct de pacient situează deci deja România în zona de risc”, atrag atenţia medicii, care spun că, atunci când acceptă de bună voie să intre în relaţii cu casele de asigurări, furnizorii acceptă şi condiţiile contractuale, inclusiv tarifere impuse de casele de asigurări şi obligaţia expresă de a nu încasa sume în plus. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite