Guvernul ne-a informat: o altă OUG fără urgenţă

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

De zece ani, România trece printr-o situaţie de urgenţă la fiecare trei zile. Ieri a mai fost una dintre acele zile. Noroc cu guvernul care veghează

Ieri, la ora 12, a fost şedinţă de guvern. Pentru că guvernul are o lungă tradiţie de deschidere către public şi de transparenţă decizională pe la ora 11 ne-a spus cam despre ce o să fie vorba.

Printre altele, din prezumtiva ordine de zi, am aflat că avem o urgenţă, nu ştim care, dar sigur e ceva ce nu suferă amânare, şi că pentru asta trebuie să fie modificate nişte legi. Iar nu ştim care.

Înainte de şedinţă, guvernul ne mai informează un pic. Ne spune, împreună cu primarul Capitalei cum rezolvă problema apei calde din Bucureşti. Asta da, cam era o urgenţă, dar asta se rezolvă prin HG nu OUG, deci urgenţa e alta. Care? Cutremur eu n-am simţit.

După şedinţă, iar suntem informaţi. Aflăm de la doamna ministru al Muncii, Familiei şamd. că Guvernul investeşte în copii. Trecem peste faptul că face asta în plină campanie electorală şi revenim la urgenţă: asta era? Nu. Şi asta se rezolvă prin HG-uri. O fi fost vreo inundaţie, vreo alunecare de teren pe undeva?

Şi apare în cele din urmă informarea oficială despre ce s-a discutat şi ce decizii a luat guvernul. O să mă luminez! Buun, deschid, citesc şi aflu că au fost adoptate două OUG, nu una. Prima vrea să stimuleze cumpărarea de autoturisme noi. Urgent, ce mai! Despre a doua, informarea oficială ne zice aşa: „Ordonanţă de urgenţă pentru modificarea unor acte normative. Guvernul a aprobat acest act normativ“. Trag concluzia că a mai fost o situaţie de urgenţă în afară de cea stringentă cu maşinile noi. Dar nu şiu eu care. Deci, vă rog, dacă ştiţi ce calamitate s-a abătut ieri peste ţară, spuneţi-mi şi mie! Mă roade curiozitatea şi n-am răbdare să aştept publicarea în monitorul oficial. 

De zece ani, România trece printr-o situaţie de urgenţă la fiecare trei zile. Ieri a mai fost una dintre acele zile. Noroc cu Guvernul care veghează.    

Text de Maria Nicoleta Andreescu - sociolog

Maria-Nicoleta Andreescu este sociolog cu experienţă în domeniul delincvenţei juvenile. S-a alăturat APADOR-CH în 2007, centrându-şi activitatea pe domeniile: transparenţă instituţională, evaluarea respectării drepturilor omului în penitenciare, abuzuri ale poliţiei. Începând cu 2013 este directorul executiv al asociaţiei.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite